Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Στο Πέρασμα Των Αιώνων: Έκθεση της Τίνας Μάσχα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου

Στο Πέρασμα Των Αιώνων: Έκθεση της Τίνας Μάσχα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, έχει την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να φιλοξενήσει την Έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας και ζωγραφικής, της αναγνωρισμένης εικαστικού Τίνας Μάσχα , με τίτλο: «Στο Πέρασμα Των Αιώνων», στον ιστορικό χώρο του 112ετούς νεοκλασικού κτιρίου, του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μαρκοπούλου και σας προσκαλεί στην εκδήλωση των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016.

 

Το κοινό της ευρύτερης περιοχής, θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά, τη δύναμη της σύγχρονης μεταβυζαντινής αγιογραφίας, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη των λαμπρών χρωμάτων της σύγχρονης ζωγραφικής και των αδρών βυζαντινών γραμμών της Τίνας Μάσχα, που εμπνέουν μια αναλλοίωτη μυσταγωγία.

 

Σύμφωνα με τον Δημήτριο Γ. Μεταλληνό, Ιστορικό – Θεολόγο και Μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη διάλεξή του «Ο Πολιτισμός του Φωτός μέσα από το έργο της εικαστικού Τίνας Μάσχα» (Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης): …«Η Εικαστικός Τίνα Μάσχα δεν περιορίζεται στην αυτάρκεια και ασφάλεια της μηχανικής και άψυχης (άρα νεκρής), αντιγραφής και αναπαραγωγής των εικονογραφικών προτύπων, αλλά ούτε επιδεικνύει καλλιτεχνική οκνηρία, υποτιμώντας την ιερά παράδοση, αμβλύνοντας με τον τρόπο αυτό το αισθητικό κριτήριο του πιστού.

 

Κατορθώνει με διάκριση, να διατηρήσει την αναγκαία και ασφαλή μεσότητα, την φυσική ισορροπία μεταξύ του δημιουργού, του δημιουργήματος και του θεατή, αλλά και να συνενώσει με επιτυχία το μεγαλείο του Πολιτισμού του Φωτός σ’ όλη του την ιστορική διαχρονία, με το πνεύμα και τις ανάγκες της εποχής μας»...

 

Η δημιουργός έχει παρουσιάσει έργα της, σε περισσότερες από τριάντα (30) ατομικές εκθέσεις. Οι τελευταίες εξ’ αυτών, ήταν στην Πινακοθήκη της Κερκύρας, στο Maison de la Grèce στο Παρίσι - υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού  και Τουρισμού, στην Πινακοθήκη - Μουσείο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Πύλη της Αμμοχώστου στη Λευκωσία της Κύπρου, στην Πινακοθήκη του Πειραιά, στην πινακοθήκη του Αμαρουσίου, στο Ίδρυμα Maria Tsakos στην Χίο κ.α. Αντίστοιχα, έχει συμμετάσχει  σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός της Ελλάδος.

 

Από το 1997, άρχισε να εργάζεται συστηματικά πάνω σε θρησκευτικά θέματα, πιστεύοντας ότι είναι καιρός να ξανανοίξουμε ένα διάλογο με την παράδοση και δη, τη Βυζαντινή τέχνη. Στην αναζήτηση της, συμβάλλει καθοριστικά η αγιογράφηση του Καθεδρικού Ναού στην Ακρά, πρωτεύουσα της Γκάνα. Συνέχισε τον εικαστικό της διάλογο, μέσα από αγιογραφήσεις εκκλησιών, αλλά και φορητών εικόνων-ζωγραφικών έργων. Με συνεντεύξεις της στην τηλεόραση , το ραδιόφωνο, αλλά και τον έντυπο τύπο, καταθέτει τις απόψεις της και το πώς μία εικόνα-ζωγραφικό έργο στο σαλόνι και όχι σε κάποια γωνιά του, ως είθισται, μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας στην ψυχή και να καταστεί θεραπευτικό μέσο.

 

Η Τίνα Μάσχα γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική, αγιογραφία και την τεχνική της εγκαυστικής, στο Ατελιέ του Αντώνη Πολιτάκη, παρακολούθησε Ιστορία της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγήτρια τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Συνέχισε τις σπουδές της στην εικαστική ανάλυση, στη Σχολή Βελουδάκη, με τον Θεόδωρο Πάντο και τον Μάνο Στεφανίδη και παρακολούθησε τα Ανοιχτά Εργαστήρια Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας, στο Covent Garden του Λονδίνου.

Σχετικές ειδήσεις
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
Έκθεση Ζωγραφικής και Αγιογραφίας της Μαρίας Πέντε στην Πάτμο
10.08.2016 15:43
Η γνωστή και καταξιωμένη Πάτμια αγιογράφος και ζωγράφος, Μαρία Πέντε υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Πάτμου, παρουσιάζει μία σειρά από πρωτότυπα έργα που βασίζονται στο θεόπνευστο έργο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, σε μία έκθεση με τίτλο «Αποκάλυψις ... μυσταγωγία - εικονογραφία».
Νίκος Δραγούμης & Lydia Borgek: οι εκθέσεις του ΜΙΕΤ στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Σαντορίνη
22.06.2016 15:56
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ίδρυμα Λ. και Ε. Μπελλώνια εγκαινιάζουν την έκθεση ζωγραφικής Νίκος Δραγούμης και Lydia Borgek, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 8:30 μμ, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά Σαντορίνης.
Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών: Έκθεση 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών
19.05.2016 11:16
Η έκθεση ζωγραφικής 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών με θέμα «Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π. Φαλήρου.
Ασκήσεις επί… Χάρτου: Ομαδική έκθεση της ΑΣΚΤ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρκοπούλου
19.04.2016 13:04
Η Ομαδική Έκθεση «Ασκήσεις επί… Χάρτου» του Η' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρκοπούλου, θα διαρκέσει έως 30 Μαΐου 2016.