Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

5ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων στο Ινστιτούτο Θερβάντες

5ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Το 5ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Θερβάντες με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Teatro Pasión και φέτος με την ειδική συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δράματος (ΕΚΔ) της Ισπανίας.

Αυτή η έκδοση είναι αφιερωμένη στο σύγχρονο ισπανικό θέατρο με τρία έργα επιλεγμένα από το ΕΚΔ και θα παραστούν στα αναλόγια των έργων τους οι τρεις ισπανοί θεατρικοί συγγραφείς: η Ντενίζ Ντεσπεϊρού, ο Χοσέ Παδίγια και ο Εουχένιο Αμάγια.

Τα αναλόγια θα γίνουν στα ελληνικά, θα σκηνοθετηθούν από Έλληνες σκηνοθέτες και θα παρουσιαστούν από Έλληνες ηθοποιούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

29.02.2016, 16.00

Συνάντηση των Ισπανών θεατρικών συγγραφέων (Ντενίζ Ντεσπεϊρού, Χοσέ Παδίγια και Εουχένιο Αμάγια) με Έλληνες συναδέλφους στους, σε συνεργασία με το The Greek Play Project.

Συντονίζει η μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
Συμμετοχή με προεγγραφή ως τις 24.02.2016 στο info@greek-theatre.gr

29.02.2016, 18.00

Οι σπειροειδείς γαλαξίες και η δραματική τους γέννηση της Ντενίζ Ντεσπεϊρού

Παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου, με την παρουσία της συγγραφέως.

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Σαββάτης
Παίζουν: Γιώργος Βουβάκης, Αντιγόνη Δούμου, Μαριτίνα Πάσσαρη, Εύρη Σωφρονιάδου.

Η Λουθ, ίσως αγωνιούσα, ίσως απλώς επηρεασμένη, ζητά από τη δίδυμη αδερφή της Ανδρομέδα, να την υποκαταστήσει στις οικογενειακές γιορτές. Η κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζει αποχαλινώνεται σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο ερωτηματικά: Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια οικογένεια που είναι πεπεισμένη ότι το τραγούδι των γενεθλίων είναι κλασικό κομμάτι του βεληνεκούς της Μασσαλιώτιδας; Έχει μέλλον η ποπ ψυχολογία του Λακάν στα συνέδρια ψυχανάλυσης; Τι είναι πιο παλαβό; Να γράψεις γράμμα στον πρόεδρο του πολυκαταστήματος El Corte Inglés, στον Ρίλκε ή στη νεκρή αδερφή σου; Τι είναι πιο ευγενές για το πνεύμα; Να είσαι ο εαυτός σου ή να προσπαθήσεις να γίνεις κάποιος καλύτερος από σένα;

Συζήτηση με την Ντενίζ Ντεπεϊρού.

01.03.2016, 18.00

Κάντε κλικ εδώ του Χοσέ Παδίγια

Με την παρουσία του συγγραφέα.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραντζάς. Παίζουν: Βίκη Δρίβα, Ελένη Κουτσιούμπα, Αγγελική Πασπαλιάρη, Ρένος Ρώτας, Νικόλας Χανακούλας.

Η Ρουθ κατηγορείται πως πλήρωσε να δείρουν άγρια τον Χαβιέρ ένα βράδυ μετά από μεθύσι. Οι αποδείξεις περιορίζονται  σ’ ένα βίντεο αμφιβόλου ευκρίνειας, αλλά από τη στιγμή που ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν υπάρχει επιστροφή. Αρχίζει έτσι ένα εικονικό κυνήγι που θα επηρεάσει τη ζωή της υποτιθέμενης πρωταγωνίστριας του βίντεο και της μάνας της, του δικηγόρου που έκανε τη βιντεοσκόπηση και της γυναίκας του και του θύματος του ξυλοδαρμού.

Συζήτηση με τον Χοσέ Παδίγια.

02.03.2016, 18.00

Ανομία, του Εουχένιο Αμάγια

Με την παρουσία του συγγραφέα.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
Σκηνοθεσία: Σοφία Κακαρελίδου. Βίντεο: Μάτα Καστρησίου. Παίζουν: Κώστας Ανταλόπουλος, Σοφία Κακαρελίδου, Μάτα Καστρησίου, Βασίλης Μπουλουγούρης, Γιάννης Νικολάου , Δημήτρης Χαβρές.  

Το 2007, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, μια δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για την πολεοδομία αρνείται πεισματικά να αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια. Ένα βράδυ, στο υπόγειο ενός δημοσίου μεγάρου όπου εξελίσσεται μια επίσημη εκδήλωση , δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς προκειμένου να αποχωρήσει χωρίς να προκαλέσει σκάνδαλο.  Εκείνη αρνείται. Παίζονται πολλά λεφτά και μπίζνες. Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την ασφυξιογόνο σύγκρουση ανάμεσα στον κομματικό μηχανισμό και στην δημοτική σύμβουλο που δεν υποκύπτει.

Συζήτηση με τον Εουχένιο Αμάγια.

Σχετικές ειδήσεις
6ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων
14.02.2017 15:29
Το Ινστιτούτο Θερβάντες μας προσκαλεί στο 6ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 2, 9, 16 και 23 Μαρτίου 2017, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης.
Βράβευση της Ελεάνας Γεωργούλη  από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
01.12.2016 10:15
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν με χαρά ανακοινώνει πως η «Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» απένειμε, στο πλαίσιο των «Βραβείων Κουν 2016» το βραβείο σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη του θεάτρου στην ηθοποιό Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της στα έργα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν που παρουσιάστηκαν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2015-2016.
1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού 2016-2017: Γ’ Κύκλος συμμετοχών θεατρικών ομάδων
13.09.2016 14:17
Στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού 2016-2017 «Όταν οι Νεράιδες κυβερνούσαν τον κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα των Χριστουγέννων σε γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά κ.λπ. με εκδηλώσεις και happenings, ανοίγει ο Γ’ Κύκλος συμμετοχών θεατρικών ομάδων από την Περιφέρεια.
Τελευταία Στοιχήματα!: από τους τελειόφοιτους της δραματικής σχολής «δήλος»
04.07.2016 16:32
Με το έργο «Τελευταία Στοιχήματα!» ξεκινά την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων των τελειοφοίτων της δραματικής σχολής «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη στο χώρο θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος».
Μέρες Θεατρικών Συναντήσεων ΙΙ στο Αίγιο
04.07.2016 12:52
Οι “Μέρες Θεατρικών Συναντήσεων ΙΙ” θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 4 έως τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 το Υπαίθριο Θέατρο “Γιώργος Παππάς” στο Αίγιο.