Από τις εκδόσεις Καλέντης κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Ο θησαυρός της Εβίτας, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου σε εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή.


Μα ποιος είναι επιτέλους ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου; Τι είναι αυτό που, σ’ όποιο μέρος της γης κι αν ζούμε, όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, σ’ όποια φυλή και έθνος κι αν ανήκουμε, μας κάνει ευτυχισμένους, όταν το έχουμε; Ακόμη ψάχνεις να το βρεις; Η Εβίτα, πάντως, μόλις το βρήκε, ένιωσε άλλος άνθρωπος. Όμως χρειάστηκε να ταξιδέψει… μέσα στη γη, να γνωρίσει πλάσματα παράξενα και θαυμαστά και να ακούσει τόσο σπουδαία πράγματα που άνοιξαν σαν μαγικά κλειδιά την πόρτα της σκέψης της και της καρδιάς της.
Η απίθανη περιπέτεια της Εβίτας δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να συμφιλιωθούν με τα συναισθήματά τους σε σχέση με τις απαιτήσεις της σχολικής, και όχι μόνο, καθημερινότητάς τους. Η ιστορία της Εβίτας τους δείχνει το δρόμο που με συντροφιά τη φαντασία, το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα, μπορούν να φτάσουν στο να διαχειρίζονται το άγχος και το φόβο τους για να ζήσουν… μια ζωηρή ζωή.


Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1968. Η καταγωγή της είναι από τον Πόντο και την Κρήτη. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 1991 έχει εργαστεί σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αντικείμενο την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Από το 2003 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα, συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα σε συγγραφικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές παραγωγές που αφορούν στα παιδιά και σε όσους απευθύνονται σε αυτά. Από το 1999 αρθρογραφεί στο παιδικό ένθετο «Οι Ερευνητές πάνε παντού» της εφημερίδας Καθημερινή. Στο συγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: «Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» (Πατάκης, 2011), το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια» (Κέδρος, 2014), το οποίο ήταν στη Βραχεία Λίστα Βραβείων Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2015 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Παραμύθια της Ίμβρου» (Ακρίτας, 2005), «Το Αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας» (Ακρίτας, 2008), «Εδώ Νηπιαγωγείο» (Παπαδόπουλος, 2009), «Εδώ Προνήπιο» (Παπαδόπουλος, 2010), «Μην τρως τη μαμά μου!» (Παπαδόπουλος, 2014).

Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική και αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου- διακόσμηση στη Σχολή Βακαλό, όπου αποφοίτησε με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην παιδική ζωγραφική και στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση. Συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή στα μαθήματα σκηνογραφίας, product design και αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων (2001-2006). Από το 2003 διδάσκει εικαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα από το 2004 συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους για την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Βιβλία που έχει εικονογραφήσει έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από τα ΕΒΓΕ. Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 2012 για το βιβλίο «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» του Αντώνη Παπαθεοδούλου.