Το Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες θα φιλοξενήσει τον Οιδίνου, το καινούριο έργο του Θανάση Τριαρίδη με προγραμματισμένη πρεμιέρα τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ενώ ο ίδιος μαζί με την Άννα Μάσχα έχουν επωμισθεί τους δύο ρόλους του έργου.

Ο ΟΙΔΙΝΟΥΣ θα είναι το πέμπτο έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα που ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια στις σκηνές της Αθήνας – ανάμεσα στα προηγούμενα η παράσταση του ΜΕΝΓΚΕΛΕ που εκκίνησε την συνεργασία Γεωργακόπουλου-Τριαρίδη- και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για τρεις σεζόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή συναντάει το Ποιος φοβάται την Βρίτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπι. Ή (και) ένα έργο για την αφύσικη συνθήκη της οικογένειας, για τον ανυπόφορο εαυτό, για τις παραισθητικές ταυτότητες της Δύσης, για την άβυσσο της ακατανόητης αγάπης.

Περίληψη του έργου

Αν ο μυθικός Οιδίπους οφείλει το όνομά του στα πρησμένα πόδια του (οίδί-πους) καθώς ο ίδιος ο πατέρας του γονείς του τον σημαδεύει ως βρέφος για να τον οδηγήσει στον θάνατο, ο Οιδίνους του εν λόγω έργου είναι αυτό που έχει ένα ανεξέλεγκτα πρησμένο μυαλό (οιδί-νους).

Το δράμα (το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί σε πρώτο βαθμό ένα αστικό δράμα δωματίου) ξεκινάει ένα πρωί όπου ένα ζευγάρι φιλολόγων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 18α γενέθλια του γιου τους. Πολύ γρήγορα ωστόσο μια σειρά  αλλόκοτων λεπτομερειών αποκαλύπτουν μια φριχτή πραγματικότητα: πως ο γιος του ζευγαριού έχει πεθάνει ως βρέφος και πως ο «ενηλικιωμένος γιος» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα role game του πατέρα – ένας ρόλος που κρατάει επί δεκαοχτώ χρόνια.

Πολύ σύντομα αποκαλύπτεται πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, πως ο νοερός «γιος» έχει «ενσαρκωθεί», και θα διεκδικήσει τα τραγικά όπλα της ανθρωπινότητάς του: τον φόνο του πατέρα, την (επαν)ένωση με την μητέρα, την ανθρώπινη τραγωδία.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Δέσποινα Πατρικαράκου

Παραγωγή: Εκδόσεις Ευρασία & Μανόλης Σάρδης / PRO4

Ερμηνεύουν:
Λ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Ι: Άννα Μάσχα

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)