Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες: Ολοήμερο αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες: Ολοήμερο αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Θόδωρος Αντωνίου , το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, ο Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος προτείνουν στο κοινό το ολοήμερο αφιέρωμα «Σύγχρονη μουσική χωρίς κώδικες», που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2016 (12:30 – 23:00) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και στην Αίθουσα Banquet. Σκοπός τους είναι να αποκωδικοποιήσουν τη σύγχρονη δημιουργία μέσα από συσχετισμούς, παραλληλισμούς, αναλύσεις, ερμηνείες, παραδείγματα και επεξηγήσεις, σε ένα πρώτο βήμα για την κατανόηση ενός παρεξηγημένου μουσικού σύμπαντος. Όσοι βρεθούν στο Μέγαρο αυτό το Σάββατο, θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από μια ανατρεπτική προσέγγιση της σύγχρονης μουσικής, να παρακολουθήσουν μια ανοιχτή πρόβα αλλά και μια συναυλία του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών (συμπαραγωγή με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών) καθώς και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού και παρουσιάσεις που αναδεικνύουν τη σχέση της σύγχρονης μουσικής με άλλες μορφές τέχνης: τα εικαστικά , τον βωβό κινηματογράφο, τις ηλεκτροακουστικές εγκαταστάσεις, τον χορό. Το αφιέρωμα εντάσσεται στον Κύκλο Γέφυρες.  

 

Το πρόγραμμα

 

12:30 – 14:00 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ανοιχτή πρόβα-μάθημα της βραδινής συναυλίας με έργα σύγχρονης μουσικής.

Συμμετέχουν ο συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου και ο πιανίστας , συνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Χρίστος Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της πρόβας αμφότεροι θα παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα, είτε αναλύοντάς τα εξαρχής, είτε επεμβαίνοντας όπου χρειάζεται για να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις των συνθετών και να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν αυτές οι κατά κανόνα πολύπλοκες παρτιτούρες.

 

17:00 – 17:45 Αίθουσα Banquet

Οπτικοακουστική «Εισαγωγή στη μουσική του 20ού αιώνα»

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, «αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» της σύγχρονης μουσικής, παρακολουθεί, με πιάνο και προβολές εικόνων, την πορεία των ρευμάτων της μουσικής στον 20ό αιώνα, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα.

 

17:45 – 18:30 Αίθουσα Banquet

«Σύγχρονη μουσική και ζωγραφική»

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου υποδέχεται τον εικαστικό και μουσικό Νικόλα Κληρονόμο με το καβαλέτο του. Θα συνομιλήσουν –με πιάνο και καμβά αντίστοιχα– για τα πιο αντιπροσωπευτικά μουσικο-εικαστικά ιδιώματα του 20ού αιώνα, μεταμορφώνοντας τους ήχους σε χρώματα, και τα χρώματα σε ήχους και δημιουργώντας τους απαραίτητους συσχετισμούς που θα βοηθήσουν το κοινό να αντιληφθεί οπτικά και να «δει» τη σύγχρονη μουσική.

 

18:30 – 19:15 Αίθουσα Banquet

«Σύγχρονη μουσική και κινηματογράφος»

Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος επιλέγει τρία αποσπάσματα από την εμβληματική ταινία του βωβού εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου «Το εργαστήριο του δόκτορος Καλιγκάρι» (1920) του Ρόμπερτ Βίνε, τα οποία θα «ντύσουν» με σύγχρονα ιδιώματα, αυτοσχεδιάζοντας ζωντανά, επιλεγμένοι μουσικοί και συνθέτες ενώπιον του κοινού. Το ακροατήριο, στη συνέχεια, θα ψηφίσει εκείνο τον μουσικό που θα πετύχει την πιο δημιουργική λειτουργική προσέγγιση ανάμεσα στην εικόνα και τη μουσική. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους παρουσιαστές, τους μουσικούς και το κοινό για τις σύντομες αυτές δημιουργίες.

Υποβολή συμμετοχών στο εργαστήρι αυτοσχεδιασμού έως την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Πηνελόπη Πατρικιάνου (210 7282736).

 

19:15 – 20:00 Αίθουσα Banquet

«Μουσική και σύγχρονος χορός»

Με την ευγενική συμμετοχή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

Με παράλληλη προβολή βίντεο, ο Χρίστος Παπαγεωργίου και το κοινό θα συνομιλήσουν με τη διευθύντρια της ΚΣΟΤ, Παυλίνα Βερέμη, αλλά και με καθηγητές, μουσικούς  και επιλεγμένους τελειόφοιτους που θα παρουσιάσουν το φάσμα της σύγχρονης κινησιολογίας και του χορευτικού λεξιλογίου στον 20ό αιώνα. Η παρουσίαση θα τελειώσει με μια ζωντανή επί σκηνής ομαδική χορευτική επίδειξη τεχνικής σύγχρονου ρεπερτορίου, ειδικά προετοιμασμένη γι’ αυτή τη βραδιά.

 

Παράλληλα, στην Αίθουσα MC2, οι μουσικόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονες δημιουργίες νεαρών συνθετών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Σύνθεσης του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί στο σημείωμά του για το περιεχόμενο των συνθέσεων που θα ακουστούν στο Μέγαρο στις 20/2, ο αναπληρωτής καθηγητής σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής και διευθυντής του ΕΡΗΜΕΕ Αντρέας Μνιέστρης: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα νέων συνθετών, φοιτητών και φοιτητριών στα μαθήματα της σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής. Όλα αυτά τα έργα […] έχουν γνωρίσει ήδη μια πρώτη εκτέλεση στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών ή στις  Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής 2015 στην Κέρκυρα». Τις συνθέσεις υπογράφουν οι σπουδαστές και σπουδάστριες: Αλέξανδρος Αγγελάκης, Ρεζάρτα Κρούγια, Γιώργος Μιζήθρας, Ελίνα Καλαμποκίνη, Αλέξανδρος Ντούζας, Γιώργος Κόκορας, Γιώργος Γαργάλας, Βάσω Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τσαγκαρούλης, Γιώργος Παπαναγιώτου και Γιώργος Σταυρίδης.

 

20:30 Music Plus Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Συμπαραγωγή με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

Το ολοήμερο αφιέρωμα κορυφώνεται με τη συναυλία του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, το οποίο θα ερμηνεύσει έργα αντιπροσωπευτικών ρευμάτων της σύγχρονης μουσικής. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με το αυτοσχεδιαστικό έργο Conductor’s Improvisation του Θόδωρου Αντωνίου και θα συνεχιστεί με τη fusion σύνθεση Conversations (1959) για κουαρτέτο τζαζ και κουαρτέτο εγχόρδων του Gunther Schuller. Ακολουθoύν ένα χαρακτηριστικό δείγμα Change Music, το έργο Theatre Piece (1960) για θεατρικό δρώμενο του John Cage, και η σουρεαλιστική σύνθεση του Γιάννη Χρήστου Αναπαράστασις I – Ο βαρύτονος (1968) για ηθοποιό και ενόργανο σύνολο. Σειρά έχουν, αμέσως μετά, η βιομουσική δημιουργία του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη με τίτλο Brainswarm (2013), έργο 88 για βιομαέστρο σολίστ, πραγματικό & εικονικό σύνολο, βιοαισθητήρες (EMOTIV, Kinect) και Η/Υ καθώς και η σύντομη μινιμαλιστική σύνθεση Clapping music (1972) του Steve Reich. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με Graphic Music και με το έργο Οδύσσεια (1963) για ενόργανο σύνολο του Ανέστη Λογοθέτη. 

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Tutto Verdi: Πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.12.2016 15:27
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτείνουν στο κοινό τους, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, τη λαμπερή, πανηγυρική συναυλία «Tutto Verdi» για την υποδοχή του Νέου Έτους: ένα διττό αφιέρωμα στην αειθαλή μουσική του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901) και στη θρυλική φυσιογνωμία της Μαρίας Κάλλας (1923-1977), από τον θάνατο της οποίας συμπληρώνονται 40 χρόνια, το 2017.
Το Human Requiem, ο Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
20.04.2016 14:29
Μια συγκλονιστική μουσική παράσταση, το Human Requiem, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 26 και τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.