Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017
Ποπ και Ροκ Μυθολογία: Είμαι χάλια. Ας γράψω ένα αριστούργημα…
Δημοσίευση: Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 14:38
Ποπ και Ροκ Μυθολογία: Είμαι χάλια. Ας γράψω ένα αριστούργημα…

Άνθρωπος του μουσικο-δημοσιογραφικού χώρου με ενημέρωσε πρόσφατα για την αποχώρηση συναδέλφου συνθέτη από ένα συλλογικό project και μου εξέφρασε την απορία του για την αιτία που πρόβαλε για την αποχώρηση του ο συνάδελφος.

Ο συνθέτης έχει  περάσει ένα κακό σερί τους τελευταίους μήνες όσον αφορά σε προσωπικά του θέματα. Έχει «πέσει» συναισθηματικά. Δεν περνάει καλά σαν άνθρωπος (όλοι λίγο – πολύ περνάμε τέτοιες φάσεις) και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορεί να αποδώσει και καλλιτεχνικά από τη στιγμή που ο συναισθηματικός του κόσμος είναι σμπαράλια.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν μπορεί να «γράψει ούτε νότα».

Μεγάλη η απορία του ανθρώπου του χώρου για το αν ευσταθεί η αιτιολόγηση. Αν αυτό είναι ποτέ δυνατόν.

Για άλλη μια φορά διαπίστωσα την ζημιά που έχει κάνει η μυθολογία της ποπ-ροκ κουλτούρας στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ορισμένα πράγματα. (Άλλο ποπ-ροκ κουλτούρα και άλλο ποπ-ροκ μυθολογία ασχέτως που καμιά φορά αυτά συγχέονται.)

Η μυθολογία της ποπ-ροκ κουλτούρας θέλει τον καλλιτέχνη να παράγει το magnus opus του όταν είναι ράκος συναισθηματικά. Όταν είναι χάλια. Επιπλέον το γράφει πιθανότατα όντας πιωμένος. Με ή χωρίς εισαγωγικά.

Μα ο καλλιτέχνης είναι άνθρωπος. Ο συνθέτης είναι άνθρωπος. Και μάλιστα συνήθως είναι άνθρωπος με περισσότερες  ανησυχίες από τον μέσο όρο. Αν δεχτούμε ότι υπάρχει μέσος όρος , αλλά έστω. Συναισθηματικά είναι πιο ευάλωτος.

Όχι απλώς δεν γράφεις το magnus opus σου όταν είσαι χάλια. Το πιθανότερο είναι ότι δεν γράφεις καν. Αργότερα, αφού περάσεις την κακή την φάση, όταν θα αρχίσεις να συγκολλάς τα κομμάτια σου, όταν η καταιγίδα θα έχει αρχίσει να κοπάζει, όταν έχεις αποδεχτεί καταστάσεις, τότε είναι που μπορείς να γράψεις πάλι. Τότε θα ξορκίσεις το κακό μέσω της τέχνης σου. Σε περιπτώσεις καταστάσεων που διαρκούν για χρόνια, γράφεις εκείνες τις λίγες φορές που μια αχτίδα φωτός ξεπροβάλλει από τα μαύρα σύννεφα. Και μετά πίσω πάλι στην καταχνιά και την συνεπαγόμενη καλλιτεχνική δυστοκία. Αν η κακή κατάσταση είναι μόνιμη τότε γράφεις εφόσον συμφιλιωθείς με αυτήν και αποδεχτείς ότι έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα.

Δεν είναι απίθανο σε μια ουδέτερη συναισθηματικά ή ακόμη και σε μια χαρούμενη περίοδο να γράψεις κάτι μαύρο κι άραχνο, συναισθηματικά βαρύ. Θα το γράψεις βέβαια γιατί έχει προηγηθεί η κακή κατάσταση που  έχει προηγηθεί. Η αναφορά βρίσκεται στο πρόσφατο  παρελθόν και όχι στο παρόν.

Παρακαλώ σας, ας το έχετε στο νου σας. Είμαστε άνθρωποι. Τη ζούμε τη ζωή μας. Άλλο τώρα το ότι την μετουσιώνουμε στη συνέχεια σε μια μορφή έκφρασης ή/και σε ένα έργο τέχνης…

Εκτύπωση
Περισσότερα
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
13.01.2017 10:46
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
04.01.2017 13:03
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
30.12.2016 10:31
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Παράλληλα σύμπαντα
08.09.2016 11:33
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.
Σκέψεις για την (χαμένη) μαζική απήχηση της μουσικής
01.09.2016 14:35
Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για την παρούσα στήλη με θέμα τα οικογενειακά hits του καλοκαιριού. Με μια καταγραφή δηλαδή των τραγουδιών που μας έμειναν από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε επειδή τα ακούγαμε συχνά στο αυτοκίνητο, είτε μας έμειναν όταν τα ακούσαμε σε κάποιο καφέ, σε κάποια παραλία, είτε απλώς τα ακούσαμε από κάποιο σπίτι όπως περνούσαμε έξω από αυτό περαστικοί.
Bjork debut: 23 χρόνια μετά
27.07.2016 11:07
Άκουγα αυτές τις μέρες μετά από πάρα πολύ καιρό το Debut της Bjork από το μακρινό (;) Ιούλιο του 1993. Συμπληρώθηκαν φέτος 23 χρόνια από την κυκλοφορία του.
Όλα όσα άκουσα περισσότερο
15.07.2016 10:51
Μπήκε ο Ιούλιος και όπως κάθε χρόνο άρχισαν να δημοσιεύονται οι «mid-year lists». Οι λίστες δηλαδή με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς για το πρώτο εξάμηνο. Τελευταία όμως προβληματίζομαι για το αν τα άλμπουμ που θεωρούμε «καλύτερα» είναι ταυτόχρονα και αυτά που ακούμε περισσότερο. Το πόσο σπουδαίο είναι ή θεωρώ ότι είναι ένα άλμπουμ σημαίνει απαραίτητα ότι το άκουσα πιο πολλές φορές από άλλα άλμπουμ που θεωρώ λιγότερα καλά;