Η ταινία Illusion σε σκηνοθεσία του Σάββα Καρύδα θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη και στην Αλκυονίδα από τις 18 Φεβρουαρίου 2016, από την New Star.

Σύνοψη:

O Σωτήρης, οικονομικός συντάκτης σε μια μικρή εφημερίδα, βλέπει τη ζωή του να κυλά αδιάφορα και μίζερα, χωρίς τίποτα να τον γεμίζει αληθινά.

Σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή ρώσων ομογενών,  αντικρίζει μια πανέμορφη ρωσίδα, την Όλγα, που τον γοητεύει από την πρώτη στιγμή.

Στην προσπάθεια του να τη συναντήσει θα γίνει μάρτυρας μιας απροσδόκητης σκηνής:  Η Όλγα πυροβολεί έναν  άγνωστο άνδρα τον οποίο και σκοτώνει.

Ο Σωτήρης της προσφέρει καταφύγιο στο διαμέρισμά του και καθώς προσπαθούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, ο Σωτήρης ανακαλύπτει ότι ο νεκρός είναι ο μικρός αδερφός ενός από τους πιο επικίνδυνους νονούς της νύχτας.

Η αναζήτησή του και το πάθος του για την Όλγα τον φέρνει αντιμέτωπο με τον μεγαλονονό. Καθώς βυθίζεται σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, να παίξει το παιχνίδι έξυπνα και μέχρι τέλους, αν θέλει να μείνει ζωντανός και ακόμα περισσότερο, να είναι για πρώτη του φορά ο κερδισμένος.

Η ταινία είναι μια σύγχρονη αλληγορία για την Ελλάδα του σήμερα. Ένα φιλμ νουάρ που διαδραματίζεται στην Αθήνα, φέρνοντας τους ήρωες αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας. Οι έννοιες έρωτας, φίλια, εμπιστοσύνη δοκιμάζονται από ένα στημένο παιχνίδι, ενώ η αναπάντεχη πραγματικότητα ανατρέπει κάθε φορά και το πιο καλά οργανωμένο σχέδιο…

Το Illusion προβλήθηκε στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» το 2013 και στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2015.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σάββας Καρύδας, την παραγωγή έχει κάνει ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος, με συμπαραγωγούς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ και την Alatas Films, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Ηλίας Κωνσταντακόπουλος,   τα σκηνικά – κοστούμια o Δημήτρης Καντάς και τη μουσική ο Μάριος Στρόφαλης.

Πρωταγωνιστούν: Ζένια Καπλάν, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Ήμελλος

Σενάριο: Γιάννης Μαρούδας

Σκηνοθεσία: Σάββας Καρύδας

Φωτογραφία: Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Μουσική: Μάριος Στρόφαλης

Μοντάζ: Σπύρος Κόκας

Ελλάδα, 2013, 100’

Πληροφορίες για την ταινία:

Ο Σάββας Καρύδας, βραβευμένος στο παρελθόν για την εξαιρετική μικρού μήκους ταινία «Αμέρικα», επιστρέφει με ένα καθαρόαιμο νουάρ. Το σινεμά νουάρ έχει αφήσει το στίγμα του και στο ελληνικό σινεμά, παρόλο που συνέβη χρονικά πολύ αργότερα από την εμφάνισή του στο εξωτερικό. Το «Illusion» εντάσσεται σχεδόν αυτόματα στο είδος του νουάρ, ωστόσο, την ίδια στιγμή, η ταινία αναφέρεται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Στην οικονομική κρίση, στο ξέφτισμα των ηθών, στην εκμετάλλευση των ανθρώπων, στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις, σε μία προσπάθεια για επιβίωση που αλλοιώνει την ανθρώπινη ουσία. Τελικά, όταν χαθούν οι ψευδαισθήσεις και δούμε τα πράγματα καθαρά, τι θα έχει μείνει;

Ο Δημήτρης Ήμελλος ενσαρκώνει μία από τις πιο ισχυρές φιγούρες ως νονός της νύχτας στον ελληνικό κινηματογράφο.

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

2013 Illusion, μεγάλου μήκους

2006 Στα Όρια, μεγάλου μήκους

Παραγωγή ΕΚΚ – ΕΡΤ – Πάροδος φιλμ

1999 Αμέρικα, μικρού μήκους

Παραγωγή ΕΚΚ – Πάροδος φιλμ

1996 Μία Φωνή – Μία Πόλη, μικρού μήκους

Παραγωγή Πάροδος φιλμ

1993  Talk to me Like the Rain, μικρού μήκους

Παραγωγή ARTTS International Ντοκυμαντέρ

2008  6/15λεπτά Ντοκυμαντέρ για το Υπουργείο Πολιτισμού.

Παραγωγή MAX Productions

2003 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών

εκπομπή Παρασκήνιο για την ΝΕΤ

2002 INTERREG ΙΙ

Παραγωγή Αργώ Ελλάς για το Υπ. Εθνικής Οικονομίας