Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Τάταρης: Δημιουργική διαδικασία και μοναχικότητα

Δημήτρης Τάταρης: Δημιουργική διαδικασία και μοναχικότητα

Αυτό που μου προσφέρει η τέχνη, μέσα από την δημιουργική διαδικασία, είναι η μοναχικότητα και όχι η μοναξιά, η απόλυτη χωρίς περιορισμούς ελευθερία έκφρασης.

Είναι το δύχτι ασφαλείας που με προστατεύει και με βοηθά να ισορροπίσω ανάμεσα στις εμμονές μου και το άγνωστο, τη λογική και το χάος. Είναι η πυξίδα που κάνει το ταξίδι εφικτό και λιγότερο επώδυνο.

Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς μου είναι η ακρίβεια και η επιμονή στη λεπτομέρεια, η πολλαπλή επεξεργασία, οι αφηγηματικές διαστρωματώσεις και η απάλειψή τους, η χειροναξία, η επανάληψη , η ανάπτυξη στην επιφάνεια και στο χώρο.

Για την υλοποίηση του έργου μου,το υλικό ανεύρεσης προέρχεται κυρίως από πολύωρο σερφάρισμα στο ίντερνετ, από αρχειακό υλικό, όπως παλιές γκραβούρες και χαρτονομίσματα που τα χρησιμοποιώ είτε σαν πηγή έμπνευσης είτε επεμβαίνοντας πάνω σε αυτά.

Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό και της τελευταίας μου δουλειάς, στη γκαλερί Καλφαγιάν. Μια σειρά έργων, με τον τίτλο Erotica, όπου επεμβαίνω, κυρίως με σατιρική διάθεση, στις εικονογραφήσεις του Φλαμανδού ανατόμου Andreas Vesalius και μία σειρά πορταίτων πολιτικών και χαρτονομισμάτων που σχολιάζουν την πολιτική σκηνή και την οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, την θρησκεία, την ηθική και την απομυθοποίηση συμβόλων και στερεοτύπων. 

Info: Ο Δημήτρης Τάταρης (γεν. 1975, Κρήτη, Ελλάδα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Ελλάδα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2002 έλαβε υποτροφία από το Kρατικό Ίδρυμα Υποτροφίων για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Middlesex, Λονδίνο, Αγγλία. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: “A Day in Hell“ (2014), Kalfayan Galleries, Αθήνα, “In God We Trust”, Aristotelous Project, Kalfayan Galleries, Θεσσαλονίκη (2013), “Loplop” (2011) και “FRAGILE” (2008), K-Art Gallery, Αθήνα. Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): “Η ζωγραφική σήμερα”, Πινακοθήκη Βογιατζόγλου , Αθήνα (2014), “Blue”, Kalfayan Galleries, Αθήνα, “Περιμένοντας τους Βαρβάρους: Αναφορά στον Καβάφη”, Kalfayan Galleries, Αθήνα (όλες, 2013), “Re-culture”, Διεθνής Εικαστική Έκθεση και Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Αγορά Αργύρη, Πάτρα , “Salus Patriae”, Ίδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος (όλες, 2012), “Cartography of the unknown”, 50-1 Gallery, Λεμεσός, Κύπρος, “I fought the X and the X Won”, National Museum of Fine Arts, Βαλέτα, Μάλτα και Museum of Arts, Cluj-Napoca, Ρουμανία, “WHITE BLACK”, Μουσείο Φρυσσίρα, Αθήνα (όλες, 2011), “…Par Nature”, Galerie Bonneau-Samames, Μασσαλία, Γαλλία (2009). Ο Δημήτρης Τάταρης εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 32


Έργο: Δημήτρης Τάταρης - Untitled 201
Μολύβι  σε χαρτί 90 x 151 εκ
Ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries Αθήνα Θεσσαλονίκη

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Παπατρέχας: Έξοδος
22.04.2016 16:43
Μου αρέσουν οι δρόμοι. Κατά περιόδους ζωγραφίζω δρόμους. Καινούργιους. Μου αρέσουν τα διαβατάρικα πουλιά που πετούν συντεταγμένα. Οι δρόμοι οδηγούν κάπου, γι΄ αυτό υπάρχουν. Άλλοτε το σημείο που θέλεις να φτάσεις είναι ορατό και καθαρό. Άλλοτε όχι. Σημασία έχει η πορεία προς αυτό. Η ζωγραφική πράξη & όχι το τελείωμα του πίνακα. Τα πουλιά σε πτήση και κατεύθυνση προσανατολισμένα δείχνουν την έξοδο πηγαίνουν προς αυτή. Τα πουλιά είναι πνεύμα, είναι σύμβολο αρχέτυπο.
Δημήτρης Μεράντζας: Περίπατος
15.12.2015 16:50
Πριν από 20 χρόνια -τον Σεπτέμβριο του 1995- ξεκίνησα να οργανώνω την σύνθεση ενός έργου που δεν είχε εμφανή αισθητική σχέση με την μέχρι τότε δουλειά μου και αποτέλεσε την εκκίνηση μιας μεγάλης -σε έκταση- ενότητας, η οποία είναι συνεχώς σε εξέλιξη και φέρει τον γενικό τίτλο : «Η Πραγματικότητα είναι Πληροφοριοδότης της φαντασίας».
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.