Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016 στο Σχολείο του Σινεμά

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016 στο Σχολείο του Σινεμά

Το Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016 που διοργανώνει το Σχολείο του Σινεμά θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2016 θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, η κάθε συνάντηση έχει διάρκεια 3 ώρες, ενώ η συνολική διάρκειά του είναι 36 ώρες.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό κομμάτι. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την ιστορία, την αισθητική, τα είδη, τους κώδικες, τις τεχνικές και τις μεθόδους του “δημιουργικού ντοκιμαντέρ” (κινηματογραφικής αισθητικής ντοκιμαντέρ).

Και παράλληλα θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διάρκειας έως 10 λεπτά.  Το θέμα της ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους θα επιλεγεί από το δεύτερο μάθημα ώστε η πρακτική δουλειά να ξεκινήσει από την αρχή παράλληλα με την θεωρητική.

Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν και να εκφραστούν μέσα από τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ με δημιουργικό και ριζοσπαστικό τρόπο. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση μετά το τέλος του σεμιναρίου να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες, αποκτώντας γνώση όλων των σταδίων παραγωγής μιας ταινίας ντοκιμαντέρ από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση της ταινίας.

Τα στάδια της δουλειάς στο πρακτικό κομμάτι, από το άλφα ως το ωμέγα, αφορούν την εύρεση του θέματος, την πραγματοποίηση της έρευνας, τη συγγραφή του σεναρίου, την προετοιμασία της παραγωγής, την επιλογή των συνεργατών και του τεχνολογικού εξοπλισμού, την υλοποίηση του ρεπεράζ, του ντεκουπάζ και του γυρίσματος, την διεργασία του μοντάζ.

Όλα μαζί αφορούν την δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ που παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα ανάγνωσης και κατανόησης της πραγματικότητας σε βάθος αλλά και παρέμβασης σε αυτήν και αλλαγής της.  

Στους συμμετέχοντες θα διδαχτούν:

Η σκηνοθεσία στο ντοκιμαντέρ, τα Εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου και η χρήση τους στις ταινίες ντοκιμαντέρ: Πλάνο – Φακοί – Κινήσεις κάμερας – Γωνίες λήψεις – Σύνθεση κάδρου – Ήχος – Μουσική , Μοντάζ, Η συνέντευξη  και οι Τεχνικές της.

Στο θεωρητικό κομμάτι μέσα από την προβολή αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών ντοκιμαντέρ, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του Ντοκιμαντέρ αλλά και με τον τρόπο δουλειάς επιλεγμένων σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ, Ελλήνων και ξένων. Επίσης θα γνωρίσουν τις πιο σημαντικές Σχολές Ντοκιμαντέρ και τις Μεθόδους που χρησιμοποιούν. Τη σχέση Ντοκιμαντέρ και Μυθοπλασίας και τι είναι το Δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ.  Θα ενημερωθούν για τη σχέση Τηλεόρασης και Ντοκιμαντέρ (Ρεπορτάζ, πορτραίτα, ενημερωτικό, ιστορικό, επιστημονικό και ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ ) και για τις νέες τάσεις του δημιουργικού ντοκιμαντέρ.

Στους συμμετέχοντες παρέχονται: ηλεκτρονικές σημειώσεις, δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη, βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αφού το σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ και Κριτικός Κινηματογράφου)

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2017 στο Σχολείο του Σινεμά
12.01.2017 16:11
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για το νέο έτος.
Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2016-2017 στο Σχολείο του Σινεμά
15.09.2016 15:17
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει και μας περιμένει και φέτος στο Σεμινάριο Ιστορίας και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2016 -2017 από το Σχολείο του Σινεμά
14.09.2016 17:34
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί και φέτος στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για τη νέα σεζόν 2016 -2017.
Ταχύρυθμο σεμινάριο Μοντάζ και Σκηνοθεσίας στο Σχολείο του Σινεμά
14.07.2016 14:40
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει ταχύρυθμο σεμινάριο Μοντάζ και Σκηνοθεσίας, από 18- 31 Ιουλίου 2016, σε καλοκαιρινή τιμή έκπληξη, με δημιουργία και μοντάζ δίλεπτης ταινίας μικρού μήκους.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής 2016 στο Σχολείο του Σινεμά
04.05.2016 13:12
Το Σχολείο του Σινεμά για τον Μάιο-Ιούνιο 2016 οργανώνει ένα νέο κύκλο μαθημάτων, στον οποίο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής για εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς, επίσης για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εντάξουν το μάθημα κινηματογράφου στα σχολεία τους.