Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 στην παρουσίαση της ποιητικής ανθολογίας «Futures: Poetry of the Greek Crisis».

Η νέα ποιητική ανθολογία “Futures: Poetry of the Greek Crisis”  ήρθε να δώσει απαντήσεις στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή που κλονίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να καταγράψει τον παλμό της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα.

Μετά τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Οξφόρδη στις 12 Νοεμβρίου και στο Free World Centre  στις 13 Νοεμβρίου 2015, η έκδοση “Futures: Poetry of the Greek Crisis” θα παρουσιαστεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 18 Φεβρουαρίου 2016. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Θοδωρής Χιώτης και ο επιστημονικός σύμβουλος του Αρχείου Καβάφη και αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας, πολιτισμικών σπουδών και σπουδών φύλου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και fellow του Κολεγίου St. Cross, Δημήτρης Παπανικολάου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός, Τίνα Μανδηλαρά. Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν με απαγγελίες των ανθολογημένων ποιημάτων γνωστοί έλληνες ποιητές.

Η έκδοση κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου του 2015 στην Αγγλία από τον εκδοτικό οίκο Penned in the Margins σε επιμέλεια και μετάφραση του Θοδωρή Χιώτη, πολύτιμου συνεργάτη και project manager του Αρχείου Καβάφη στο Ίδρυμα Ωνάση.

Δεν πρόκειται απλά για μια απλή ποιητική συλλογή, αλλά για ένα ζωντανό στιγμιότυπο της ελληνικής κρίσης, γεμάτο παλμό και ενέργεια. Ποίηση με πυγμή που θρηνεί την πτώση, καταδικάζει την απληστία και πυροδοτεί την αλλαγή για ένα μέλλον πιο βιώσιμο και ανθρώπινο μέσα από τον ποιητικό λόγο νέων ελλήνων ποιητών, καθώς και ποιήματα δημιουργών με ελληνική καταγωγή που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ή ξένων ποιητών με στενή, ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα.

O Θοδωρής Χιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι ποιητής και θεωρητικός της λογοτεχνίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία και είναι υποψήφιος διδάκτορας νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει συντάξει εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Έχει δημοσιεύσει κριτικά κείμενα και κεφάλαια ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος σε συλλογικούς τόμους. Σήμερα εργάζεται ως project manager του Αρχείου Καβάφη στο Ίδρυμα Ωνάση. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά στην Ελλάδα, Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Σουηδία και Κροατία. Το 2015 μετέφρασε στα αγγλικά και επιμελήθηκε τη συλλογική έκδοση με έργα νέων Ελλήνων ποιητών, “Futures: Poetry of the Greek Crisis”, που κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τον εκδοτικό οίκο Penned in the Margins.