Η χαρισματική περσόνα που ακούει στο όνομα “Zach Condon” στο Fix Factory of Sound Open Area!

Ένας νεαρός Αμερικάνος που παίζει πανέμορφη μελωδική indie / world μουσική, με έμφαση στα Βαλκανικά ηχοχρώματα, μαζί με τη μπάντα του η οποία φέρει το όνομα μίας πόλης της Μέσης Ανατολής! Μάλλον η συντομότερη περιγραφή που θα μπορούσαμε να δώσουμε για τους Beirut, το πολυαγαπημένο συγκρότημα που σχημάτισε ο Zach Condon στη Santa Fe, πριν από 10 χρόνια, κατακτώντας σταδιακά το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδα!

“Ένας από τους λόγους που ονόμασα έτσι το συγκρότημα είναι το ότι το συγκεκριμένο μέρος έχει γνωρίσει πολλές συγκρούσεις. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους πολιτική θέση. Ανησυχούσα γι’ αυτό από την αρχή. Όμως είναι ένα τόσο εύηχο όνομα. Ίσως αν τα πράγματα εκεί κάτω γίνονταν πολύ άσχημα να το άλλαζα. Αλλά όχι τώρα. Εξακολουθεί να είναι πολύ σχετικό με τη μουσική μου. Δεν έχω πάει στη Βηρυτό, αλλά τη φαντάζομαι σαν μία κομψή αστική πόλη περικυκλωμένη από τον αρχαίο μουσουλμανικό κόσμο. Το μέρος όπου συναντιούνται διαφορετικά πράγματα.”

Οι Beirut ξεκίνησαν ως ένα solo project του Zach Condon, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στην Albuquerque του New Mexico. Από μικρή ηλικία, ήρθε σε επαφή με τη μουσική των Mariachi, ενώ ταυτόχρονα έπαιζε τρομπέτα σε μία jazz μπάντα. Αρχικά στο Πανεπιστήμιο και αργότερα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού στην Ευρώπη, παρέα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, ο Condon γνώρισε και άλλα είδη μουσικής, δείχνοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εκείνη των Βαλκανικών χωρών.

Επιστρέφοντας από την Ευρώπη, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο ντεμπούτο  album του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ηχογράφησε στο σπίτι του με τη συνδρομή μελών των Neutral Milk Hotel και A Hawk and a Hacksaw. To “Gulag Orkestar” κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2006 και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις εκείνης της χρονιάς, σαρώνοντας στις προτιμήσεις των μουσικοκριτικών στο τέλος της. Τα “Postcards From Italy” και “Elephant Gun” έγιναν μεγάλες επιτυχίες – και ακόμα ακούγονται σε ραδιόφωνο και μπαρ – τοποθετώντας τους Beirut στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα ίδια μονοπάτια, βασιζόμενο στις εμπειρίες από την Ευρώπη, κινήθηκε και το δεύτερο album της μπάντας. Το “Flying Club Cup” κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2007 και το μεγαλύτερο μέρος του ηχογραφήθηκε στο studio των Arcade Fire, στο Quebec. Αυτή τη φορά, ο Zach αποκαλύπτει πως αντλεί έμπνευση από τους μεγάλους του Γαλλικού τραγουδιού – με σαφείς αναφορές στους Jacques Brel, Serge Gainsbourg, Yves Montand – μαγεύοντας τον κόσμο με κομμάτια όπως το “Nantes” και το “A Sunday Smile”.

Στο “The Rip Tide” (Αύγουστος 2011), προστίθενται κάποια στοιχεία electronica αλλά η κατεύθυνση παραμένει κατά βάση ίδια. Οι μελωδίες έχουν τον πρώτο λόγο και τα τραγούδια που ξεχωρίζουν διαδέχονται το ένα το άλλο: “The Rip Tide”, “East Harlem”, “Santa Fe”, “Vagabond”.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο album των Beirut, με τίτλο “No No No”. Μέχρι στιγμής, το πιο επιτυχημένο album της μπάντας σε εμπορικό επίπεδο, βρίσκει τον Condon να εξερευνά τα μονοπάτια της pop, πάντοτε μέσα από το πρίσμα της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει την μουσική του από την αρχή.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες των Beirut, o Condon δημιούργησε τη δική του δισκογραφική ετικέτα, Pompeii Records, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες, όπως οι New Pornographers, Grizzly Bear, Sharon Van Etten, Blondie, A Hawk and a Hacksaw.

Οι ζωντανές εμφανίσεις τους αποτελούν αληθινή γιορτή της μουσικής του κόσμου. Στην Ελλάδα τους είδαμε πριν από πολλά χρόνια, το 2007, όταν ακόμα ήταν σχετικά άγνωστοι. Ο Zach, μία πολύ σεμνή παρουσία (και προσωπικότητα) με μια απίστευτα ζεστή φωνή, είναι ο μπροστάρης μιας μεγάλης μπάντας που αποτελείται από διάφορα πνευστά, έγχορδα και κρουστά, αναπαράγοντας με ιδιαίτερη πιστότητα και μεγαλύτερη αμεσότητα τον ήχο και την μοναδική ατμόσφαιρα της δισκογραφίας των Beirut. Χαρακτηριστικότερα όλων, η γνώριμη τρομπέτα, το φλικόρνο και το ukulele, που στα χέρια του Condon γίνονται ιδανικοί αγωγοί μεταδίδοντας στους θεατές την απίστευτη ομορφιά και τη γλυκειά μελαγχολία που διέπει τη μουσική αυτής της υπέροχης μπάντας, που δικαίως θεωρείται μία από τις πιο αγαπημένες του ελληνικού κοινού τα τελευταία χρόνια. Η 1η Ιουνίου θα είναι μία μαγική βραδιά!

H σύνθεση των Beirut:

Zach Сondon / τρομπέτα, φλικόρνο, ukulele
Nick Petree / drums, κρουστά, μελόντικα
Paul Collins / ηλεκτρικό μπάσο, όρθιο μπάσο
Kyle Resnick / τρομπέτα
Ben Lanz / τρομπόνι, μεταλλόφωνο, sousaphone
Aaron Arntz / πιάνο, πλήκτρα

www.beirutband.com

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Release Athens

Το Release Athens είναι ένα νέο φεστιβάλ που ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα δώσει μία ουσιαστική νέα πνοή στα συναυλιακά δρώμενα στην Ελλάδα. Θα λάβει χώρα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στην Πλατεία Νερού και φιλοδοξεί να φέρει κοντά στο ελληνικό κοινό ορισμένα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας σκηνής, “απελευθερώνοντας την Αθήνα” από την σκληρή καθημερινότητα των δύσκολων καιρών που ζούμε μέσα από τη δύναμη της καλής μουσικής, του πολιτισμού και της διαδραστικότητας!

Η πρώτη ημέρα του Release Athens 2016 θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Ιουνίου με headliners τους υπέροχους Beirut, την μπάντα που δημιούργησε ο χαρισματικός Zach Condon στη Santa Fe του New Mexico των ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια, και πλέον αποτελεί  ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα ονόματα της indie / folk και world music παγκοσμίως, ενώ και στην Ελλάδα λατρεύεται από χιλιάδες φίλους της.

Οι Beirut θα εμφανιστουν στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 30 Μαϊου στο Fix Factory of Sound Open Area!

www.releaseathens.gr (under construction)
www.fuzzclub.gr