Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Carbonated: εορταστική ομαδική έκθεση στη gallery genesis

Carbonated: εορταστική ομαδική έκθεση στη gallery genesis

Η gallery genesis γιορτάζει τα 6 χρόνια λειτουργίας της με την ομαδική έκθεση Carbonated.

CARBONATED

You will die but the carbon will not; its career does not end with you. It will return to the soil, and there a plant may take it up again in time, sending it once more on a cycle of plant and animal life.

Jacob Bronowski

Η ομαδική εικαστική έκθεση “CARBONATED”, σχεδιάστηκε για τον εορτασμό των έξι χρόνων λειτουργίας της gallery genesis τον Φεβρουάριο του 2016.

Carbonium: ο άνθρακας (λατινικά carbonium), είναι το αμέταλλο χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο C και ατομικό αριθμό 6.

Ο άνθρακας είναι το 15ο σε αφθονία χημικό στοιχείο στον φλοιό της Γης και το 4ο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο σύμπαν, μετά από το υδρογόνο, το ήλιο και το οξυγόνο. Είναι παρόν σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής , ενώ στο ανθρώπινο σώμα είναι το δεύτερο (κατά μάζα) πιο άφθονο χημικό στοιχείο, περίπου 18,5%, μετά το οξυγόνο. Οι διαφορετικές αλλομορφές του άνθρακα περιλαμβάνουν το σκληρότερο υλικό που υπάρχει στη φύση, το διαμάντι, αλλά επίσης και ένα από τα πιο μαλακά υλικά, τον γραφίτη.

Το κάρβουνο ως ζωγραφικό μέσο, είναι το συνεκτικό υλικό που επιλέξαμε για την φετινή επετειακή έκθεση.

Επιθυμία μας να δημιουργήσουμε ένα μικρό «μουσείο» έργων - σχεδίων προς τέρψιν του θεατή, ζητώντας από τους καλλιτέχνες να εστιάσουν στο θέμα, τη γραμμή, τη δυναμική και την αισθητική του κάθε έργου και μόνον.

Το κάρβουνο είναι ένα υλικό που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για ζωγραφική από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Οι βραχογραφίες των σπηλαίων έχουν πραγματοποιηθεί με αυτό το υλικό είτε χρησιμοποιούμενο από τους πρώτους ζωγράφους σαν μολύβι για τη χάραξη γραμμών, είτε σαν καλυπτικό που στη συνέχεια αποξέεται, δημιουργώντας με το φύσημα της σκόνης του ένα περίγραμμα πάνω από το έργο .

Στην νεότερη ιστορία της τέχνης και έως σήμερα, το κάρβουνο-γραφίτης εξακολούθησε και εξακολουθεί να πρωτοστατεί, άλλοτε σαν προσχέδιο και άλλοτε σαν σχεδιαστικός αυτοσκοπός, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά, αποτελώντας το βασικότερο ίσως ελαφρύ υλικό για την ελεύθερη και αυθόρμητη προσωπική έκφραση του ζωγράφου.  

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΤΕΛΗΣ, ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΡΙΩΤΟΥ, ΑΝΝΑ ΜΠΙΛΗ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΥΣΩ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΤΑΦΕΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΣΙΤΗΣ, ΔΙΚΑΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΤΣΙΠΑΝΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΜΠΕΛΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΣΣΛΙΝ, ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΠΑ, ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑΤΟΥ, ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΛΑΤΣΙΟΣ, ΜΗΝΑΣ ΚΑΜΠΙΤΑΚΗΣ, ΝΑΝΑ ΒΕΤΤΑ , ΝΙΚΗ ΠΡΟΚΟΥ, ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΛΝΤΕΚΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΤΙΜΟΣ ΜΠΑΤΙΝΑΚΗΣ, ΧΑΡΙΤΩΝ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Καλλιτεχνική Διεύθυνση gallery genesis: Γιώργος Τζάνερης

 

Έργο: ΔΙΚΑΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ

Σχετικές ειδήσεις
13.02.2017 15:54
Η gallery genesis γιορτάζει τα 7 χρόνια λειτουργίας της με την ομαδική έκθεση «Από τον Μεσοπόλεμο στον Μοντερνισμό: μικρά σενάρια για την Αθήνα».
Κωνσταντινούπολη: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στη gallery genesis
05.12.2016 17:29
Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Νοματαίοι: Έκθεση γλυπτικής της Ελένης Ζευγαρίδου στην gallery genesis
12.09.2016 15:57
Η gallery genesis παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την πρώτη έκθεση της νέας εκθεσιακής χρονιάς 2016 – 2017, της Ελένης Ζευγαρίδου με τίτλο «Νοματαίοι».
Η Ελληνική Σημαία: Ομαδική έκθεση στην Gallery Genesis
05.07.2016 15:28
H gallery genesis κάνει τα τελευταία εγκαίνια της σαιζόν 2015 – 2016, στις 14 Ιουλίου 2016 με την ομαδική έκθεση «Η Ελληνική Σημαία».
Η σημασία τού να είσαι ζώο: ομαδική έκθεση στη gallery genesis
05.05.2016 10:15
Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις 20.00 εγκαινιάζεται στη gallery genesis η έκθεση «Η σημασία τού να είσαι ζώο», σε επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου. Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το ομώνυμο δοκίμιο της επιμελήτριας στο βιβλίο «Μεταμοντέρνο Σώμα» (συλλογικό, Γαβριηλίδης 2016) όπου μελετά το φαινόμενο της θηριανθρωπίας στις εικαστικές τέχνες.