Η gallery genesis γιορτάζει τα 6 χρόνια λειτουργίας της με την ομαδική έκθεση Carbonated.

CARBONATED

You will die but the carbon will not; its career does not end with you. It will return to the soil, and there a plant may take it up again in time, sending it once more on a cycle of plant and animal life.

Jacob Bronowski

Η ομαδική εικαστική έκθεση “CARBONATED”, σχεδιάστηκε για τον εορτασμό των έξι χρόνων λειτουργίας της gallery genesis τον Φεβρουάριο του 2016.

Carbonium: ο άνθρακας (λατινικά carbonium), είναι το αμέταλλο χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο C και ατομικό αριθμό 6.

Ο άνθρακας είναι το 15ο σε αφθονία χημικό στοιχείο στον φλοιό της Γης και το 4ο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο σύμπαν, μετά από το υδρογόνο, το ήλιο και το οξυγόνο. Είναι παρόν σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής, ενώ στο ανθρώπινο σώμα είναι το δεύτερο (κατά μάζα) πιο άφθονο χημικό στοιχείο, περίπου 18,5%, μετά το οξυγόνο. Οι διαφορετικές αλλομορφές του άνθρακα περιλαμβάνουν το σκληρότερο υλικό που υπάρχει στη φύση, το διαμάντι, αλλά επίσης και ένα από τα πιο μαλακά υλικά, τον γραφίτη.

Το κάρβουνο ως ζωγραφικό μέσο, είναι το συνεκτικό υλικό που επιλέξαμε για την φετινή επετειακή έκθεση.

Επιθυμία μας να δημιουργήσουμε ένα μικρό «μουσείο» έργων – σχεδίων προς τέρψιν του θεατή, ζητώντας από τους καλλιτέχνες να εστιάσουν στο θέμα, τη γραμμή, τη δυναμική και την αισθητική του κάθε έργου και μόνον.

Το κάρβουνο είναι ένα υλικό που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για ζωγραφική από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Οι βραχογραφίες των σπηλαίων έχουν πραγματοποιηθεί με αυτό το υλικό είτε χρησιμοποιούμενο από τους πρώτους ζωγράφους σαν μολύβι για τη χάραξη γραμμών, είτε σαν καλυπτικό που στη συνέχεια αποξέεται, δημιουργώντας με το φύσημα της σκόνης του ένα περίγραμμα πάνω από το έργο.

Στην νεότερη ιστορία της τέχνης και έως σήμερα, το κάρβουνο-γραφίτης εξακολούθησε και εξακολουθεί να πρωτοστατεί, άλλοτε σαν προσχέδιο και άλλοτε σαν σχεδιαστικός αυτοσκοπός, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά, αποτελώντας το βασικότερο ίσως ελαφρύ υλικό για την ελεύθερη και αυθόρμητη προσωπική έκφραση του ζωγράφου.  

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΤΕΛΗΣ, ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΡΙΩΤΟΥ, ΑΝΝΑ ΜΠΙΛΗ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΥΣΩ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΤΑΦΕΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΣΙΤΗΣ, ΔΙΚΑΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΤΣΙΠΑΝΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΜΠΕΛΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΣΣΛΙΝ, ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΠΑ, ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΛΛΑΤΟΥ, ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΛΑΤΣΙΟΣ, ΜΗΝΑΣ ΚΑΜΠΙΤΑΚΗΣ, ΝΑΝΑ ΒΕΤΤΑ, ΝΙΚΗ ΠΡΟΚΟΥ, ΠΑΒΛΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΛΝΤΕΚΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΤΙΜΟΣ ΜΠΑΤΙΝΑΚΗΣ, ΧΑΡΙΤΩΝ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Καλλιτεχνική Διεύθυνση gallery genesis: Γιώργος Τζάνερης

Έργο: ΔΙΚΑΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ