Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το ψηφιδωτό ως σύγχρονη τέχνη: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Το ψηφιδωτό ως σύγχρονη τέχνη: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εγκαινιάστηκε η διεθνής έκθεση με τίτλο «Το Ψηφιδωτό ως Σύγχρονη Τέχνη» στο αίθριο του 1ου ορόφου. Πρόκειται για μια ομαδική διεθνή έκθεση 46 καλλιτεχνών από διάφορες χώρες εκ των οποίων οι 9 από την Ελλάδα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ambroselli Laetitia-France, Antoine Renè Malavale –France,  Archimandritou Annie-Ελλάδα, Backer Harriet- Norway, Cianfanelli Marco- South Africa, Court Marga- Argentina, Davis Richard- USA, Denker Thomas- Germany, Divaris- Lambert  Micheline- Greece, Gasparin Kusma Rosangela-Brasil, Gavric Pavic Olivera –Serbia, Giannakopoulou Maria- Ελλάδα, Goodwin  Elaine M. -Great Britain, Höhn Manfred-Germany, Kawamura Jo-Brasil, Kii Tojuharu –Japan,  Kramer Gerhard-Austria, Kuchler Hilde-Austria, Kusma Leonie- Brasil, MacInnes Douglas-Scotland, Malek Ketty Abd el-Egypt, Mally Edda- Austria, Marchioli Giulio –Italy, Masella Ciro –Italy, Merwald Gerda –Austria & USA, Mikalis- Greece, Naggar Sandra-Italy, Orfanou Loukia- Greece, Pavic Ivan –Serbia, Perret Oliver –France, Quen´deel Marwa-Egypt, Racagni Paolo-Italy, Salam Safaa Abd el-Egypt,   Scharling–Todd Helle- Denmark/ USA, Shafir Ilana- Israel, Spanou Vaso-Ελλάδα, Spiers Architectural Arts -South Africa, Stathοpoulou Elena-Greece, Stubner Susanne-Germany, Tamosaitis Audrius-Lituania, Theocharis Magdalena-Greece, Tollemeto Fernanda-Italy, Touliatos Ioannis-Greece, Vestita Antonio-Italy, Weitenberg Greet- The Nederlands, Wood Daryl Lynn-Canada

Επιμέλεια: EDDA MALLY

Το Μάιο του 2014, στη Βιέννη, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έλαβε χώρα μια έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στο σύγχρονο ψηφιδωτό με 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες. Πραγματοποιήθηκε στο Αρχιτεκτονικό Κέντρο της Βιέννης, στο διάσημο Museumsquartier- «Podiumhall» με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στον απόηχο της επιτυχίας της έκθεσης αυτής δημιουργήθηκε η έκθεση που θα παρουσιαστεί, ως ένα νέο project. Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση η οποία παρουσιάζει το ψηφιδωτό σαν μια αληθινή έκφραση της σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη.

Σκοπός της έκθεσης είναι να δώσει νέα ματιά στο μέσο του ψηφιδωτού ως ενός που εκφράζει σήμερα τους καλλιτέχνες. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί ένα ευρύ φάσμα σύγχρονου ψηφιδωτού που περιλαμβάνει ανάγλυφα, κολάζ, γλυπτά , αντικείμενα, εγκαταστάσεις και άλλα.

Το ενδιαφέρον είναι πως στην έκθεση «Το Ψηφιδωτό ως Σύγχρονη Τέχνη» τα έργα είναι ταυτόχρονα έμπνευση και δημιουργία των ίδιων των καλλιτεχνών. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απομιμήσεις έργων άλλων καλλιτεχνών  όπως συνέβαινε ιστορικά σε εργαστήρια.

Την έκθεση θα συνοδεύει μια δεύτερη με αφίσες που θα παρουσιάζουν το σύγχρονο ψηφιδωτό στην σύγχρονη αρχιτεκτονική και στους δημόσιους χώρους.

Επίσης, ο κατάλογος του 14ου συνεδρίου της AIMC (International Association of Contemporary Mosaicists) στην Βιέννη, με όλα τα άρθρα και τα ψηφιδωτά που παρουσιάστηκαν, συνοδεύει όλες τις εκθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις
Υποθετικοί Χοροί: έκθεση του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
08.11.2016 17:15
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, τον Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky, γεν. Dnepropetrovsk 1956, ζει στη Μόσχα και την Νυρεμβέργη).
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: Πρόγραμμα ξεναγήσεων από τους καλλιτέχνες
28.06.2016 15:23
Στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως και τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ξεναγήσεις στην έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
«μόνον εσέ, Ρωτόκριτε»: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου στη Λάρισα
07.03.2016 15:41
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα φιλοξενηθεί από τις 9 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2016, η εικαστική έκθεση με τίτλο «“μόνον εσέ, Ρωτόκριτε”: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου», με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής (αλλά και κόσμημα, κέντημα και γλυπτά) σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και φιλολογική επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας του ΑΠΘ Τασούλας Μαρκομιχελάκη.