Οι «Εκλεκτικές Συγγένειες» είναι η τρίτη συναυλία της ορχήστρας Baroque Project Orchestra από τον Ιούνιο του 2015 και η πρώτη για το 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Johann Sebastian Bach, ο σημαντικότερος συνθέτης της εποχής μπαρόκ και όχι μόνο, αποτελεί την κεντρική φιγούρα στην επιλογή αυτού του προγράμματος που περιλαμβάνει δύο από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα κοντσέρτα: το διπλό κοντσέρτο για βιολί BWV 1043 και το κοντσέρτο για τσέμπαλο σε ρε ελάσσονα BWV 1052, μαζί με έργα των Antonio Vivaldi και Francesco Bartolomeo Conti.

Μας συναρπάζει η ιδέα πως οι «συγγένειες» μεταξύ συνθετών και έργων, που δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστες την εποχή του μπαρόκ, δηλώνουν μεγάλη εκτίμηση. Αφορμή για μία τέτοια «εκλεκτική συγγένεια» αποτελεί το κοντσέρτο του Βιβάλντι που επιλέξαμε, για τέσσερα βιολιά, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα RV 580. O Μπαχ θεωρούσε το κοντσέρτο αυτό τόσο συναρπαστικό, ώστε το μετέγραψε για τέσσερα τσέμπαλα και ορχήστρα.

Σχεδόν όλα τα κοντσέρτα για τσέμπαλο του Μπαχ είχαν αρχικά γραφτεί για βιολί. Το κοντσέρτο για τσέμπαλο σε ρε ελάσσονα ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο και ως υλικό για τις καντάτες 146 και 188. Οι «εκλεκτικές συγγένειες» λοιπόν υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ συνθετών αλλά και μεταξύ έργων οργανικής και φωνητικής μουσικής, η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο Ιταλός συνθέτης Francesco Bartolomeo Conti οφείλει τη φήμη του σε μια «εκλεκτική συγγένεια»: Ο Bach αγαπούσε ιδιαίτερα την καντάτα του “Languet anima mea” για σοπράνο και έγχορδα την οποία διασκεύασε ελαφρώς και παρουσίαζε συχνά στη Λειψία. Η προτίμηση αυτή του Bach δεν ήταν τυχαία. Η καντάτα είναι ένα μικρό αριστούργημα που με χαρά θα σας παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

J. S. Bach και εκλεκτικές συγγένειες. Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

-ANTONIO VIVALDI: Κοντσέρτο για 4 βιολιά, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα RV 580

Σολίστ: Γιάννης Παϊβανάς, Νίκος Παϊβανάς, Γεωργία Παϊβανά, Νίκος Πυλαρινός, Βαρβάρα Τσότρα

-JOHANN SEBASTIAN BACH: Κοντσέρτο για 2 βιολιά και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα BWV 1043

Σολίστ: Αναστασία Μηλιώρη, Γιάννης Παϊβανάς

-J. S. Bach: Κοντσέρτο για τσέμπαλο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα BWV 1052

Σολίστ: Γεράσιμος Χοϊδάς

-Francesco Bartolomeo Conti: Καντάτα για σοπράνο και ορχήστρα “Languet Anima Mea”

Σοπράνο: Αναστασία Συμεωνίδου

Baroque Project Orchestra

Σοπράνο, Αναστασία Συμεωνίδου
Τσέμπαλο-Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Γεράσιμος Χοϊδάς

Μια συνδιοργάνωση της Music Is και Baroque Project Orchestra