Οι εκδόσεις Φιλοποίμην και οι εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Παυλόπουλου Πύργοι και Οχυρές Κατοικίες στην Πελοπόννησο, 15ος -19ος αιώνας στην γκαλερί Μπαταγιάννη ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες από το βιβλίο..

Θα μιλήσουν: ο κ. Γιώργος Δημακόγιαννης, Εκδότης, με θέμα Οι Μανιάτες και οι Πύργοι τους, ο κ. Παναγιώτης Λάγιος, Δικηγόρος, με θέμα, Η Σημασία της Διατήρησης της Αρχιτεκτονικής Παράδοσης και ο κ. Πέτρος Γεωργαρίου, Γλύπτης, με θέμα, Η Πέτρα.

Πρόκειται για μία μελέτη – φωτογραφικό λεύκωμα με 284 έγχρωμες φωτογραφίες για τους πύργους και τα πυργόσπιτα της Πελοποννήσου, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά μία ξεχωριστή ενότητα στην ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στο βιβλίο επιχειρείται μια προσπάθεια παρουσίασης όσων από τα κτήρια αυτά σώζονται και παράλληλα διευρεύνησης της καταγωγής τους, των προτύπων και της εξελικτικής πορείας που αυτά ακολούθησαν στο χρόνο. Τέλος δε, δεν παραλείπονται αναφορές στους κτήτορες, όταν μας είναι γνωστοί, καθώς και στην προσωπικότητα αυτών. Με τελικό και αντικειμενικό στόχο μία γνωριμία με την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική, την οποία αναμφισβήτητα έχουμε σε μεγάλο βαθμό απαξιώσει.