Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

1o AthensJazzFXs Fest στο Ίλιον plus

1o AthensJazzFXs Fest στο Ίλιον plus

Ο Πολυχώρος ΙΛΙΟΝ plus φιλοξενεί την Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016, το πρώτο Athens Jazz FXs Festival.

Μερικοί από τους καλύτερους τζαζίστες της πόλης σε μία εντελώς διαφορετική performance συνάντησης της τζαζ με την ηλεκτρονική μουσική . Στη σκηνή θα βρεθούν ο Θοδωρής Ρέλλος, ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης, ο Γιάννης Αναστασάκης, η  Αγγελική Τουμπανάκη, ο Γιώργος Ταμπάκης, ο Ηλίας Δουμάνης, ο Σταύρος Παργινός και  ο Λουκάς Καλαντζάκος.

Το festival παρουσιάζει διαφορετικές πλευρές της σύγχρονης Αθηναϊκής Jazz σκηνής , υπό το πρίσμα της ηλεκτρονικής προσέγγισης, με έμφαση στην πρωτοτυπία, τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Τα μουσικά σχήματα και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν μέσα από τη σύνθεση και το δημιουργικό interaction, δίνουν προσωπικό σύγχρονο ηχητικό στίγμα.

1o AthensJazzFXsFest Line Up:

-Drums @ Voice Jazztronica Project 
A. Toubanaki / I. Doumanis 
 
-Solar Group
 G. Tabakis / S. Parginos / L. Kalantzakos

-Shifting Realities
Th. Rellos / J. Anastasakis / N. Sidirokastritis

Group Bios: Drums & Voice "Jazztronica" project A. Toubananaki -I. Doumanis

H vocalist Αγγελική Τουμπανάκη και ο ντράμερ Ηλίας Δουμάνης συνυπάρχουν σε ένα πρωτοποριακό "Drums-Voice" ντουέτο, ενορχηστρώνοντας με ευρηματικότητα διαχρονικά jazz tunes, για δύο μονοφωνικά  όργανα, δημιουργώντας ενα δυναμικό πολυφωνικό προσωπικό ήχο. Τα abstact beats , οι βοκαλισμοί και η έντονη διαδραστικότητα συνυπάρχουν με λούπες, ηλεκτρονικά εφέ,αρμονίες και pads, δημιουργώντας κινηματογραφικές εικόνες,μουσικές ατμόσφαιρικες, μουσικές αντιθέσεων...

Ένας ιδιαίτερος challenging μουσικός διάλογος μεταξύ τυμπάνων και φωνής! Το project έχει παρουσιάστεί στο Βυζαντινό μουσείο (καλεσμένοι της Athens Voice),  Συναυλιακός χώρος Ωδείου Φ. Νακας, Jazz duet Festival, Melijazz festival 2015 κ.α. αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Solar Group – G. Tabakis / S. Parginos / L. Kalantzakos

Το Solar group δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τους φίλους και συνεργάτες Giorgos Tabakis (guitar), Stavros Parginos (cello) και Loukas Kalantzakos (drums), ως αποτέλεσμα της ανάγκης τους για επαφή και επικοινωνία μέσω της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού. Οι τρεις τους, έχοντας ο καθένας ξεχωριστά διανύσει την δική του διαδρομή εξερεύνησης ποικίλων μουσικών ιδιωμάτων, εκφράζουν την άποψη τους για την απρόσκοπτη μουσική δημιουργία πέρα και έξω από στυλιστικά όρια και ταμπέλες. Η μείξη των ακουστικών ηχοχρωμάτων των οργάνων με ηλεκτρονικά εφφέ καθώς οι original συνθέσεις τους - που καταλαμβάνουν μία μεγάλη γκάμα της contemporary music - δημιουργούν έναν εντελώς προσωπικό ύφος, ήχο και καλλιτεχνικό στίγμα του Solar group.

Shifting Realities - Th. Rellos / J. Anastasakis / N. Sidirokastritis

Οι μουσικοί Θοδωρής Ρέλλος (βαρύτονο σαξόφωνο, φλάουτο, κείμενα) Γιάννης Αναστασάκης (ηλ.κιθάρα, εφέ, live sampling) και Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς), αν και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, πειραματίζονται από κοινού μέσα από την ηλεκτρονική επεξεργασία των φυσικών ήχων, κειμένων και στίχων δημιουργώντας έτσι ένα σενάριο σύγχρονης μουσικής έκφρασης.

Ο Θοδωρής Ρέλλος είναι ένας από τους μουσικούς που καθόρισαν (και καθορίζουν) τον ήχοτης ελληνικής τζαζ, τα τελευταία 25 χρόνια. Μέσα αλλά και έξω από τους Mode Plagal, ο ήχος του Θοδωρή Ρέλλου είναι συνυφασμένος με μερικές από τις πιο δημιουργικές στιγμές της σύγχρονης «ζωντανής» τζαζ αλλά και πειραματικής σκηνής και βεβαίως της ανάλογης δισκογραφίας. Έχει συνεργαστεί με τον Μιχάλη Σιγανίδη με τον οποίο κυκλοφόρησαν πρωτοποριακούς δίσκους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, Θάνο Μικρούτσικο, Χειμερινούς Κολυμβητές, Τρύπες, Φατμέ, Βόσπορο κ.ά.

Ο Γιάννης Αναστασάκης χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερή του προσέγγιση στην κιθάρα, ως γεννήτρια πρωτότυπων και ατμοσφαιρικών ήχων καθώς και για την ενασχόλησή του σε βάθος με τα εφέ (είναι επίσης o σχεδιαστής και κατασκευαστής των JAM pedals). Η μουσική του είναι ένα κράμα ambient και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ μελωδίας και θορύβου, ξεπερνώντας πολλές φορές τα "επιτρεπτά" όρια. Έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της ελληνικής και παγκόσμιαςμουσικής σκηνής (Arve Henriksen, Haig Yazdjian, Διονύση Σαββόπουλο κ.α.) και δραστηριοποιείται και με το δικό του προσωπικό σχἠμα τους “Elektronik Meditation”.

Ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης είναι από τους σπουδεότερους jazz drummers στην Ελλάδα, μέλος του Χάρης Λαμπράκης quartet και του Haig Yazdjian group. Χαρακτηρίζεται από μία μοναδική προσέγγισηκαι το ιδιαίτερο παίξιμό του στα τύμπανα.

Σχετικές ειδήσεις
MakeNoise Fest: Ήχοι Ανήσυχοι στο ΙΛΙΟΝ plus
17.05.2016 17:10
Το Ίλιον plus μας προσκαλεί στο MakeNoise Fest: Ήχοι Ανήσυχοι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016.
Petros Klampanis Group live στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
22.04.2016 15:12
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού...ο Έλληνας κορυφαίος μουσικός και - σύμφωνα με το περιοδικό JazzTimes - έξοχος μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης - εμφανίζεται για πρώτη φορά μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η Φωτεινή Βελεσιώτου live στο Ίλιον plus
18.04.2016 09:58
Η Φωτεινή Βελεσιώτου συνεχίζει τα μουσικά ταξίδια ανά την Ελλάδα συναντώντας φίλους και συνταξιδιώτες των μουσικών της επιλογών. Αυτή τη φορά επιστρέφει στην Αθήνα και στο ΙΛΙΟΝ plus, το νέο συναυλιακό στέκι στο κέντρο της πόλης.
Μουσικός Απρίλης στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
31.03.2016 13:48
«Μουσικά» θα «μπει» ο Απρίλης στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: από την 1η μέχρι τις 10 του μήνα, ένα πλούσιο πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στη σκηνή της ΕΜΣ που περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Dr. Albert Flipout’s One Can Band ft Mickey Pantelous live στο Ίλιον Plus
29.03.2016 14:02
Πολυπράγμων και εξαιρετικά προικισμένος μουσικός με μεγάλη εμπειρία στα μπλουζ, τη τζαζ και τη ροκ μουσική o Mickey Pantelous μας ταξιδεύει Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 στο Ίλιον Plus, με αφορμή την προσωπική κωμικοτραγική ιστορία του συνοδοιπόρου του δόκτορα Flipout* * (Της κονσέρβας κρουστό που έχει δεμένη στο αριστερό του πόδι) στην αμερικάνικη μουσική και ιστορία, με αναφορές σε όλο τον 20ο αιώνα έως τις μέρες μας.