Οι εκδόσεις Καστανιώτη για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2016 ετοιμάζουν ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα. Θα περιλαμβάνει βιβλία σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων από τους χώρους της πεζογραφίας, της ποίησης και των επιστημών, καθώς και έργα νεότερων δημιουργών που θα ανανεώσουν με τον δικό τους τρόπο το λογοτεχνικό τοπίο.

Με λίγα λόγια:

Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας:


Νέο μυθιστόρημα για την Ευγενία Φακίνου, με τίτλο Στο αυτί της αλεπούς, ένα βιβλίο που ξετυλίγει, μέσα από τις ιστορίες τριών γυναικών, το νήμα της ελληνικής Ιστορίας από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας× ένα μυθιστόρημα που «συναντιέται» και «συνομιλεί» με το εμβληματικό Έρως, Θέρος, Πόλεμος. Ο Κωστής Γκιμοσούλης μας ξαναθυμίζει το Μια νύχτα με την κόκκινη, ένα βιβλίο που αγαπήθηκε απο χιλιάδες αναγνώστες και σύντομα θα κυκλοφορήσει σε νέα έκδοση, συμπληρωμένη με επίμετρο του συγγραφέα. Ο Βασίλης Δανέλλης μας παγιδεύει σε ένα ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες μυθιστόρημα με τίτλο Άνθρωπος στο τρένο, όπου ο παράξενος θάνατος δύο ανθρώπων δίνει το έναυσμα για ένα παιχνίδι εικασιών και ερμηνειών. ΗΚατερίνα Καριζώνη με το μυθιστόρημα Η πόλη των αθώων μας ταξιδεύει στη σκοτεινή ήπειρο της μνήμης και φωτίζει από διαφορετικές γωνίες το σκληρό πρόσωπο της δεκαετίας του ’40,αγγίζοντας θέματα που παραμένουν έως σήμερα ταμπού. Ο διακεκριμένος θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Βασίλης Κατσικονούρης, στην πρώτη του συνεργασία με τις εκδόσεις μας, υπογράφει το βιβλίο Η ρωγμή των 7 και 45΄, μια συλλογή διηγημάτων και ιστοριών για εκείνες τις μικρές ρωγμές στον χώρο και στον χρόνο, μέσα από τις οποίες «διαρρέουμε προς μια ζωή αλλιώτικη». Η Ζοέλ Λοπινό επιστρέφει με το μυθιστόρημα Το διαμαντένιο σώμα, ένα βιβλίο για την αναγκαιότητα της πνευματικής αναζήτησης αλλά και για το πώς μπορούν να σβηστούν από τα βάθη της μνήμης και του χρόνου το μίσος, οι ενοχές, η δυστυχία και ο θάνατος. Νέο βιβλίο και για τον Χρήστο Ναούμ, με τίτλο Γυμνός σε κοινή θέα: διηγήματα για τον έρωτα και τον θάνατο,για ανθρώπους που προσπαθούν να ζωντανέψουν τους έρωτές τους, για πρόσωπα που βιώνουν το πάθος και την παραφορά. Επίσης, συνεχίζεται η δημοφιλής σειρά αστυνομικών ιστοριών που υπογράφει η Αγγελική Νικολούλη, με το μυθιστόρημα Ο εραστής με τα τρία πρόσωπα, ένα νέο αστυνομικό θρίλερ, βασισμένο κι αυτό σε αληθινή ιστορία που συγκλόνισε κάποτε την ελληνική κοινωνία.

Πρώτη εμφάνιση στη λογοτεχνία για τον Δημήτρη Γράψα με το βιβλίο Η λευκή κουρτίνα, ένα μυθιστόρημα που εξερευνά τον κόσμο των ανθρώπινων φόβων και συμβιβασμών. Τέλος, μετά την επιτυχημένη έκδοση Τόποι της λογοτεχνίας, θα εκδοθεί, και πάλι σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, ο συλλογικός τόμος Τα πάθη στη λογοτεχνία (100 φανατικοί συγγραφείς), με επιμέλεια και εισαγωγή της Ηρώς Νικοπούλου. Στον τόμο αυτό εκατό έλληνες συγγραφείς καταγράφουν και αναδιαπραγματεύονται, με ανέκδοτα κείμενά τους ή δημοσιευμένα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, πάθη όλων των εκφάνσεων.

Στη σειρά «Συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο» της ξένης λογοτεχνίας:


Μια πληθωρική, καυστική και απολαυστική σάτιρα είναι το βιβλίο του Νικολό Αμανίτι Ας αρχίσει η γιορτή, που θα εκπλήξει, θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει τους αναγνώστες. ΗΕπιβολή είναι το δεύτερος μέρος της Τριλογίας της Νότιας Ζώνης, μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας του βραβευμένου με Νέμπιουλα Τζεφ Βάντερμιερ. Σε μια μικρή πόλη στη διάρκεια της προεδρίας του Νίξον μέχρι και το σήμερα διαδραματίζεται το μυθιστόρημα του Ίθαν Κέινιν Αμέρικα Αμέρικα, με θέμα τις ΗΠΑ, την οικογένεια, την πολιτική. Το νησί της εφηβείας είναι το τρίτο βιβλίο της εξάτομης μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας Ο αγώνας μου του Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ, μια καταβύθιση στην παιδική και εφηβική ηλικία αλλά και στα μυστήρια της οικογένειας. Ο γιος είναι το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Φίλιπ Μάγιερ, ένα έπος για την Αμερική της Άγριας Δύσης. Οι κριτικοί στην Αμερική έχουν επισημάνει πόσο η γραφή του συγγραφέα αντλεί από τη μεγάλη αμερικανική παράδοση, από τον Τζων Στάινμπεκ ως τον Κόρμακ ΜακΚάρθυ. Μια συναρπαστική οικογενειακή σάγκα είναι το μυθιστόρημα του Σαρίφ Μαζνταλάνι Το μεγάλο σπίτι. Το βιβλίο αυτό ήταν ο λόγος που ο συγγραφέας χαρακτηρίστηκε «Προυστ του Λιβάνου». Η μπλε κιθάρα του Τζων Μπάνβιλ είναι το πιο αστείο αλλά και το πιο συνταρακτικό μυθιστόρημα του κορυφαίου ιρλανδού συγγραφέα. Οι Δυο βεντάλιες από τον Γαλατά του Μίλοραντ Πάβιτς είναι μια επιλογή διηγημάτων που έκανε ο μεγάλος σέρβος συγγραφέας πριν από τον θάνατό του και αποτελούν μια αναδρομή στο έργο του, από την πρώτη δημιουργική του περίοδο μέχρι σήμερα. Ο Γκονσάλο Μ. Ταβάρες επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει τη σχέση του με τους έλληνες αναγνώστες: Η γειτονιά είναι μια ρηξικέλευθη ιστορία της λογοτεχνίας υπό τη μορφή μυθοπλασίας. Μέσα από τις ιστορίες δέκα φανταστικών γνωστών μας Κυρίων (Βαλερύ,Ανρί, Χουαρόζ, Μπρεχτ, Κράους, Καλβίνο, Βάλζερ, Μπρετόν, Σβέντενμποργκ και Έλιοτ), ο πορτογάλος συγγραφέας κατασκευάζει ακριβώς μια γειτονιά της οποίας δομικά στοιχεία είναι οι ίδιοι της οι ξεχωριστοί κάτοικοι. Η μαγική πνοή των γυναικών της τουρκάλας Ετζέ Τεμελκουράν είναι το περιπετειώδες ταξίδι τεσσάρων γυναικών οι οποίες, στην ταραγμένη επικράτεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, επιζητούν «μια επανάσταση, όπου θα είναι δυνατόν να χορεύουν» και «έναν θεό, ο οποίος θ’ αγαπάει τις γυναίκες». Ο Αυστραλός Στιβ Τολτζ υπογράφει με το Ένα κλάσμα του συνόλου ένα σπαρταριστό και αξέχαστο μυθιστόρημα για την πολυεπίπεδη σχέση πατέρα-γιου. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Μπούκερ το 2008.

Στη σειρά «Εικοστός Αιώνας» θα κυκλοφορήσει σε νέα έκδοση Ο άρχοντας των μυγών του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στην ίδια σειρά θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ Τα νησιά της Καραϊβικής, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1970, εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του, και αφηγείται την ιστορία ενός καλλιτέχνη και τυχοδιώκτη, ενός ανθρώπου που μοιάζει πολύ στον ίδιο τον συγγραφέα.

Τέλος, στη σειρά «Κλασική Βιβλιοθήκη» συγκεντρώσαμε τέσσερις ιστορίες, ενδεικτικές του απαράμιλλου ύφους του Τόμας Χάρντυ, στον τόμο Ο παραστρατημένος εφημέριος και άλλες ιστορίες.

Στη σειρά «Καστανιώτης noir» θα εκδοθούν για το ίδιο διάστημα τρεις νέοι τίτλοι:

Τρεις ώρες προτού χαράξει τιτλοφορείται το νέο, εκρηκτικό μυθιστόρημα του, ιδιαιτέρως αγαπητού στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, Ζιλ Βενσάν. Ο Ντον Γουίνσλοου με το Καρτέλ υπογράφει ένα έπος για έναν αμείλικτο πόλεμο που μαίνεται στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Ο μετρ του σκληρού νουάρ Τζέιμς Έλροϊ χαρακτήρισε το μυθιστόρημα αυτό ως το «Πόλεμος και Ειρήνη του κόσμου των ναρκωτικών». Μετά το Φίδια στον Σκορπιό, που απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από κριτικούς και αναγνώστες, νέο βιβλίο και για τον Κώστα Μουζουράκη με τίτλο Κακό χαρτί και υπότιτλο Balada para un loco: ένα νουάρ-γουέστερν μυθιστόρημα, όπου το σκηνικό συνθέτουν συμβόλαια ζωής και συμβόλαια θανάτου, εκβιασμοί και αναπόφευκτη βία.

Στο πεδίο του πολιτικού στοχασμού, ιδιαίτερο θόρυβο προκάλεσε πολύ πριν από την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, το βιβλίο του Πολ Μέισον Μετακαπιταλισμός. Σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις μας και αναμένεται να προκαλέσει ευρείες συζητήσεις, καθώς πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό βιβλίο, όπου ο Μέισον δείχνει με ποιο τρόπο μπορούμε να αναγεννηθούμε από τις στάχτες της τελευταίας οικονομικής κρίσης και να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη και κοινωνικά πιο δίκαιη παγκόσμια οικονομία. 

Στις υπόλοιπες σειρές θα κυκλοφορήσουν επίσης ενδιαφέροντα και αξιόλογα βιβλία, όπως:


Ποίηση: Πολωνία του Παναγιώτη ΙωαννίδηΆγγελος εωθινός του Ντμίτρι Μιζγκούλιν.

Δοκίμια / Πολιτική-Ιστορία / Μαρτυρίες-Βιογραφίες: Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα του Νίκου Τσακνή, Αποστολή «Περικλής» [Τα επίσημα αρχεία του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS) των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ελλάδα (Μάιος-Οκτώβριος 1944)] με επιμέλεια και προλεγόμενα του Ηλία ΘερμούΠροσαρμογή στην αστάθεια του Γιώργου ΚαπόπουλουΤο ξεκίνημα της μετεμφυλιακής Αριστεράς (1950-1953) του Γιώργου Α. ΛεονταρίτηΗ νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας (Το «φαινόμενο Τσίπρα», η καταστροφική διαπραγμάτευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος) του Γιάννη ΛούληΑπόρρητος Φάκελος 26029/Α: ο ποινικός φάκελος του Νίκου Ζαχαριάδη στην Ασφάλεια με επιμέλεια και κείμενα των Νίκου Ζήργανου, Γιώργου Πετρόπουλου καιΝίκου Χατζηδημητράκου (η έκδοση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών), Διαχείριση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα (Μια προσέγγιση πολιτικής οικονομίας της υγείας) με κείμενα των Κώστα ΑθανασάκηΕλευθερίας ΚαραμπλήΓιάννη ΚυριόπουλουΝίκου ΜανίαΝάντιας Μπουμπουχαιροπούλου,Κατερίνας Μυλωνά και Ελπίδας ΠάβηΚόκκινο Σήμα (Πώς έγινα ο Νο 1 εχθρός του Βλάντιμιρ Πούτιν) του Μπιλ ΜπράουντερΑναμνήσεις ενός αντάρτη (Γ΄ Τόμος) του Γιώργη Μωραΐτη.

Νεοελληνική Γραμματολογία: Λογοτεχνικές διαδρομές (Ιστορία-Θεωρία-Κριτική), συλλογικός τόμος στη μνήμη Βαγγέλη Αθανασόπουλου, με επιμέλεια των Θανάση ΑγάθουΧριστίνας Ντουνιάκαι Άννας ΤζούμαΗ συνάντηση Στρατή Τσίρκα –Γιώργου Σεφέρη: μια φιλία που βράδυνε του Γιώργου Γεωργή.

Φιλοσοφία: Δράση σημαίνει τώρα του Κρισναμούρτι.

Νεανική Βιβλιοθήκη: Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας του Βασίλη Παπαθεοδώρου, με εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή.