Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Στην σπηλιά του Μινώταυρου, στο Θέατρο Μπιπ

Στην σπηλιά του Μινώταυρου, στο Θέατρο Μπιπ

Το Θέατρο Μπιπ φιλοξενεί τη διαδραστική παράσταση Στην σπηλιά του Μινώταυρου, σε σκηνοθεσία της Βαρβάρας Νταλιάνη.

Το έργο «Στην σπηλιά του Μινώταυρου» είναι ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα αποκλειστικά για παιδιά 9 έως 12 ετών. Στην διαδραστική αυτή παράσταση τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου να ξεδιπλώνεται επί σκηνής, αλλά θα πάρουν και ενεργά μέρος στην δράση. «Στην σπηλιά του Μινώταυρου» βλέπουμε να ξετυλίγονται σκηνές από την Μινωϊκή Κρήτη, που διαδραματίζονται μέσα και έξω από τον διαβόητο Λαβύρινθο.

Πρωταγωνιστές του δράματος είναι ο Θησέας, ο Μίνωας, η Αριάδνη, η μητέρα του Μινώταυρου Πασιφάη, και ο ίδιος ο Μινώταυρος. Οι σκηνές αφηγούνται σπονδυλωτά τα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του θηρίου, πολλές φορές χωρίς καν την δική του συμμετοχή.

Συστατικά - Φιλοσοφία

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του «Θεάτρου στην Εκπαίδευση» (Theatre in Education) και της «Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση» (Drama in Education) αφενός, και αφετέρου της  Αφήγησης, οι ηθοποιοί-παιδαγωγοί θα καθοδηγήσουν τους θεατές ώστε να σκηνοθετήσουν μικρές σκηνές και να συμμετάσχουν σε θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς. Η παράσταση δηλαδή θα περιβάλλεται πριν και μετά, αλλά και θα διακόπτεται, από δραστηριότητες μέσα απ’ τις οποίες τα παιδιά θα «συνομιλήσουν» θεατρικά με τους ρόλους, και θα αναστοχαστούν πάνω στα κύρια επεισόδια του έργου.

Στόχος της παράστασης – εργαστηρίου είναι να προβληματιστούν οι μικροί θεατές πάνω στο αυτονόητο. Συγκεκριμένα, μέσω του γνωστού μύθου της δολοφονίας του «τέρατος», τα παιδιά να αναρωτηθούν πάνω στο πώς οι εκάστοτε ψυχοκοινωνικές συνθήκες μπορούν να διαμορφώσουν την προσωπική ζωή αυτού του «τέρατος» και κατ’ επέκταση του καθενός μας. Σκοπός μας είναι να προτρέψουμε τους ενεργούς θεατές μας να αναλογίζονται τις αιτίες των πράξεων, των δικών τους και των άλλων, διακρίνοντας την προσωπική ευθύνη από την κληρονομιά του κάθε ανθρώπου, «τέρατος» ή μη.

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για τα παιδιά, οπότε οι γονείς / συνοδοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση μαζί τους. Όσοι ενήλικες θα θέλουν να παρακολουθήσουν οι ίδιοι την παράσταση, σε διαδραστική πάντα μορφή, θα έχουν την ευκαιρία σε ειδικές για τους ενήλικες παραστάσεις.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Νταλιάνη
Θεατροπαιδαγωγικός σχεδιασμός: Γεράσιμος Ιωάννου
Κείμενο: Βαρβάρα Νταλιάνη & Γεράσιμος Ιωάννου σε συνεργασία με τις ηθοποιούς
Ενδυματολογική / Σκηνογραφική επιμέλεια: Βαρβάρα Νταλιάνη, Γεράσιμος Ιωάννου

Art director: Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης
Σχεδίαση αφίσας: Βασίλης Ιωάννου

Παίζουν / Συντονίζουν: Μαρία Θρασυβουλίδη, Γεωργία Χαϊκάλη

Διάρκεια: 100’

Σχετικές ειδήσεις
Το όνειρο της Πέππα στο Θέατρο Βέμπο
30.12.2016 12:48
Το Θέατρο Βέμπο μας προσκαλεί στην παράσταση Το όνειρο της Πέππα. Η επίσημη θεατρική παράσταση για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Βασισμένη στην ομώνυμη βραβευμένη σειρά της Entertainment One (eOne) Peppa Pig.
Διαδραστική περιήγηση για όλη την οικογένεια στο Τρένο στο Ρουφ
14.12.2016 14:59
Η ατρόμητη κυρία Breda και τα 7 κρυμμένα μυστικά είναι μια διαδραστική περιήγηση για όλη την οικογένεια, στο Τρένο στο Ρουφ.
Αισώπου κόμιξ 2: 2ος χρόνος στον Πολυχώρο Ενώ
24.11.2016 16:14
Ο Μικρός Βορράς παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την διαδραστική παράσταση για παιδιά, “Αισώπου Κόμιξ 2 (Ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι)”, σε διασκευή Σάκη Σερέφα.
Αισώπου Κόμιξ! από την ομάδα Μικρός Νότος στο Faust
28.09.2016 12:06
Την διαδραστική, μουσική παράσταση ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ! παρουσιάζει για 4η συνεχή χρονιά η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, από τις 9 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο Faust, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του Πέτρου Δαμουλή.
Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016: «Το Πάρε Δώσε» στο θέατρο Κολωνού
25.07.2016 15:56
O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016», παρουσιάζει στο Φεστιβάλ στο Θέατρο Κολωνού, την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στις 9μ.μ. την εκπαιδευτική διαδραστική παράσταση για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών «Το Πάρε Δώσε» των Eλένη Zαχοπούλου & Ειρήνη Γεωγαλάκη.