Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

33 Φανταστικές Ιστορίες: έκθεση της Άνκα Ντούκου στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα

33 Φανταστικές Ιστορίες: έκθεση της Άνκα Ντούκου στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την πρώτη ατομική έκθεση της Άνκα Ντούκου με τίτλο "33 Φανταστικές Ιστορίες", σε επιμέλεια του φωτογράφου και καθηγητή φωτογραφίας Παναγιώτη Κασίμη.

«Η Φωτογραφία, ως καλλιτεχνικό μέσο, είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένη με την πραγματικότητα όσο ίσως κανένα άλλο. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η γλώσσα των γεγονότων. Οι ίδιες οι φωτογραφίες μπορούν να μας οδηγήσουν να πιστεύουμε και συχνά να θυμόμαστε ότι τα πράγματα είναι αλήθεια, όταν δεν είναι. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά τις θεωρούμε ως την καλύτερη απόδειξη ότι κάτι πραγματικά συνέβη. Αυτή η μόνιμη αναφορά της στην πραγματικότητα, αυτή η αληθοφάνεια, είναι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο φωτογράφος. Δεν μπορεί, και δεν είναι δυνατόν, να την αρνηθεί. Όμως, μπορεί να την χρησιμοποιήσει.

Στις φωτογραφίες της Άνκα, η απόφασή της πως το συγκεκριμένο κομμάτι πραγματικότητας αξίζει να ειδωθεί και να καταγραφεί είναι σαφής. Ταυτόχρονα όμως, και με ευαισθησία, μετατρέπει τους ανθρώπους που φωτογραφίζει σε πρωταγωνιστές ενός ιδιαίτερου θεάτρου και, απομονώνοντάς τους παρουσιάζει στιγμές αποκομμένες από μια συνέχεια, υφαίνοντας γύρω τους τον δικό της κόσμο. Κάθε φωτογραφία της είναι μια ιστορία που αφηγείται ένα μέρος του. Μια ιστορία φωτογραφική, φανταστική, γεννημένη από τον φυσικό κόσμο. Το αληθινό περιεχόμενο των φωτογραφιών της Άνκα είναι αόρατο, γιατί προέρχεται από ένα παιχνίδι, όχι με το θέμα και τη μορφή, αλλά με το χρόνο».

Παναγιώτης Κασίμης

Η Άνκα Ντούκου γεννήθηκε στο Βουκουρέστι και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 15 χρόνια. Κόρη φωτογράφου, παρακολουθήσε το Βασικό Σεμινάριο 2011-2012 και workshops με τον Παναγιώτη Κασίμη. Έχει λάβει μέρος σε όλες τις ομαδικές του εκθέσεις του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση φωτογραφίας του Istvan Kerekes στην Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
09.06.2016 11:40
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης ΦΕΜ, παρουσιάζει από την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, στο νέο εκθεσιακό της χώρο στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου Ούγγρου φωτογράφου Istvan Kerekes.
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.
Signore: Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Γκιζάρη στο Κέντρο Τέχνης –ισμός
04.02.2016 15:41
Ο Γιώργος Γκιζάρης εγκαινιάζει την έκθεση φωτογραφίας του με τίτλο Signore, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 στο Κέντρο Τέχνης –ισμός.
Οικογενειακές υποθέσεις: έκθεση του Βασίλη Πουλαρίκα στο Εννέα
08.01.2016 14:08
Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ, έχει τη χαρά να φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Βασίλη Α. Πουλαρίκα, με τίτλο "Οικογενειακές Υποθέσεις", με επιμέλεια του Παναγιώτη Κασίμη.
Beton Blues: έκθεση του Παναγιώτη Κασίμη στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα
05.11.2015 13:27
Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Κασίμη με τίτλο"Beton Blues".