Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

33 Φανταστικές Ιστορίες: έκθεση της Άνκα Ντούκου στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα

33 Φανταστικές Ιστορίες: έκθεση της Άνκα Ντούκου στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την πρώτη ατομική έκθεση της Άνκα Ντούκου με τίτλο "33 Φανταστικές Ιστορίες", σε επιμέλεια του φωτογράφου και καθηγητή φωτογραφίας Παναγιώτη Κασίμη.

«Η Φωτογραφία, ως καλλιτεχνικό μέσο, είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένη με την πραγματικότητα όσο ίσως κανένα άλλο. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η γλώσσα των γεγονότων. Οι ίδιες οι φωτογραφίες μπορούν να μας οδηγήσουν να πιστεύουμε και συχνά να θυμόμαστε ότι τα πράγματα είναι αλήθεια, όταν δεν είναι. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά τις θεωρούμε ως την καλύτερη απόδειξη ότι κάτι πραγματικά συνέβη. Αυτή η μόνιμη αναφορά της στην πραγματικότητα, αυτή η αληθοφάνεια, είναι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο φωτογράφος. Δεν μπορεί, και δεν είναι δυνατόν, να την αρνηθεί. Όμως, μπορεί να την χρησιμοποιήσει.

Στις φωτογραφίες της Άνκα, η απόφασή της πως το συγκεκριμένο κομμάτι πραγματικότητας αξίζει να ειδωθεί και να καταγραφεί είναι σαφής. Ταυτόχρονα όμως, και με ευαισθησία, μετατρέπει τους ανθρώπους που φωτογραφίζει σε πρωταγωνιστές ενός ιδιαίτερου θεάτρου και, απομονώνοντάς τους παρουσιάζει στιγμές αποκομμένες από μια συνέχεια, υφαίνοντας γύρω τους τον δικό της κόσμο. Κάθε φωτογραφία της είναι μια ιστορία που αφηγείται ένα μέρος του. Μια ιστορία φωτογραφική, φανταστική, γεννημένη από τον φυσικό κόσμο. Το αληθινό περιεχόμενο των φωτογραφιών της Άνκα είναι αόρατο, γιατί προέρχεται από ένα παιχνίδι, όχι με το θέμα και τη μορφή, αλλά με το χρόνο».

Παναγιώτης Κασίμης

Η Άνκα Ντούκου γεννήθηκε στο Βουκουρέστι και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 15 χρόνια. Κόρη φωτογράφου, παρακολουθήσε το Βασικό Σεμινάριο 2011-2012 και workshops με τον Παναγιώτη Κασίμη. Έχει λάβει μέρος σε όλες τις ομαδικές του εκθέσεις του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ.

Σχετικές ειδήσεις
Δώδεκα μέρες στην Πάτμο: Έκθεση του βραβευμένου φωτογράφου Darran Rees
05.12.2016 16:57
Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών ''Γεώργιος Καρύδης'' φιλοξενεί την Έκθεση Φωτογραφίας ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ του Darran Rees.
Alongside: Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου I. Ρήγου στον Πύργο της Τήνου
24.08.2016 13:49
Η έκθεση του φωτογράφου Γιώργου Ι. Ρήγου, Alongside, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς” στον Πύργο Τήνου, και θα διαρκέσει έως τις 15 του ίδιου μήνα.
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Έκθεση φωτογραφίας του Istvan Kerekes στην Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
09.06.2016 11:40
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης ΦΕΜ, παρουσιάζει από την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, στο νέο εκθεσιακό της χώρο στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου Ούγγρου φωτογράφου Istvan Kerekes.
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.