Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκινούν οι Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με τον Κώστα Βαρώτσο

Ξεκινούν οι Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με τον Κώστα Βαρώτσο

Την  Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στην Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζει ο κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», που οργανώνεται από  το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας. 

 

Πρώτος ομιλητής θα είναι ο γλύπτης και Καθηγητής του Α.Π.Θ., Κώστας Βαρώτσος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: Τέχνη-φύση, τέχνη-πόλη, τέχνη-ιστορία: ψάχνοντας τη χαμένη ισορροπία μεταξύ χώρου και χρόνου.

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος).

 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της διάλεξης.

 

Την ημέρα της διάλεξης, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) θα παραμείνει ανοικτό έως τις 18.00, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν και παράλληλα να δουν την έκθεση ζωγραφικής «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965), Ανάμεσα σε δύο κόσμους» που φιλοξενείται εκεί αυτή την περίοδο.

 

Για την είσοδό σας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την αστυνομική ή τη δημοσιογραφική σας ταυτότητα.

 

Βιογραφικό:

 

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα και ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Το 1999 εξελέγη Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

 

Είναι μέλος της Ακαδημίας Engelberg της Ελβετίας και έχει ανακηρυχθεί Ιππότης (Cavaliere) της Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2004). Επίσης, έχει λάβει Fulbright Grant (1990-1991, Ν. Υόρκη), καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως το βραβείο γλυπτικής Segno d’ Oro (2007, Ιταλία), το Street Trend Award 2004/2005 για άτιτλο έργο του (2001, Ελβετία), το βραβείο για το καλύτερο έργο σε δημόσιο χώρο, The Year in Review 2004, για το γλυπτό Συγκοινωνούντα Δοχεία που βρίσκεται στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του έχουν εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στο Musée d' Art moderne et d' Art contemporain της Νίκαιας, στο Musée de design et d’arts appliqués contemporains της Λωζάννης, στις Μπιενάλε της Βενετίας, του Λος Άντζελες και του Σάο Πάολο και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, τις αίθουσες τέχνης Giorgio Persano στο Τορίνο και το Μιλάνο, το Palazzo dei Congressi της Ρώμης, το Ευγενίδειο Ίδρυμα και το Μουσείο Μπενάκη .

 

Πολλά έργα του εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, όπως ο Δρομέας, που σήμερα κοσμεί την Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, μπροστά από το ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Η Γερμανική Κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης
12.10.2016 12:26
Τη λογοτεχνική εικόνα της Θεσσαλονίκης της Κατοχής θα επιχειρήσει να διερευνήσει η Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Η Γερμανική Κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Τo ΚΘΒΕ στο  πρόγραμμα act4Greece της Εθνικής Τράπεζας
07.09.2016 14:32
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επιλέχθηκε και θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα act4Greece της Εθνικής Τράπεζας!
Αφιέρωμα στα Παραβάν του Ζαν Ζενέ: Eισηγήσεις, στρογγυλή τράπεζα στο Φεστιβάλ Αθηνών
09.06.2016 17:05
Το Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο των Παράλληλων Δράσεων μας προσκαλεί στο αφιέρωμα στα Παραβάν του Ζαν Ζενέ, με εισηγήσεις και στρογγυλή τράπεζα, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Εκδηλώσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
16.05.2016 11:37
Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος γιορτάζει εφέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με προγραμματισμένες ξεναγήσεις και διευρυμένο ωράριο, ενώ παίρνει μέρος και στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με ειδικές εκδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την ερχόμενη εβδομάδα στα περισσότερα μουσεία της χώρας.
Με ποιες λέξεις μιλάμε για την κουζίνα σήμερα: Στρογγυλή τράπεζα στο Γαλλικό Ινστιτούτο
07.03.2016 16:30
Το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί στη στρογγυλή τράπεζα, με τίτλο Με ποιες λέξεις μιλάμε για την κουζίνα σήμερα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2016 στο πλαίσιο της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2016.