«Ίσως να είχαν δίκιο που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως επειδή δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού» είχε πει ο Νομπελίστας Αμερικανός συγγραφέας William Faulkner. Έτσι και το περασμένο Σάββατο, στα εγκαίνια της δημοτικής παιδικής βιβλιοθήκης στο Βαρικό Φλώρινας, δεκάδες ράφια γέμισαν με αγάπη.

Από την Σοφία Μαυραντζά


Η πρωτοβουλία του δίκτυο εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting» σε συνεργασία με την ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, για τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα και ακριτικά μέρη της Ελλάδας, «άνοιξε» ακόμη έναν σταθμό γνώσης στο Βαρικό Φλώρινας και οι κάτοικοι σύσσωμοι έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια του νέου χώρου γνώσης του χωριού.

«Η ΙΚΕΑ, ως εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, υλοποιεί δράσεις με στόχο τα παιδιά και τους νέους, έτσι στηρίζουμε την ενέργεια των «Δημοσιογράφων σε Δράση». Στο Βαρικό Φλώρινας είναι η έβδομη βιβλιοθήκη που πραγματοποιήσαμε, ενώ το πρόγραμμα των βιβλιοθηκών αφορά σε 10 βιβλιοθήκες. Οι επόμενες που θα πάρουν σάρκα και οστά θα είναι σε ακριτικές περιοχές των νομών Σερρών και Δράμας  και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε κι εκεί το έργο» δήλωσε ο Νίκος Υφαντίδης, Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Ελλάδος της ΙΚΕΑ, εταιρείας του Ομίλου FOURLIS, που παρακολούθησε από κοντά το σχεδιασμό και των επτά βιβλιοθηκών. Να σημειωθεί πως ο εξοπλισμός των βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα και ακριτικά μέρη της Ελλάδας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS.

Η πρωτοβουλία του δικτύου εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting» για βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας δημιουργεί μία «πηγή» γνώσης για τους κατοίκους. «Ένας νέος κόσμος γνώσης ανοίγει με τις βιβλιοθήκες που υλοποιούμε. Τα πιτσιρίκια κάθε φορά που μια βιβλιοθήκη στήνεται έχουν μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία να δουν πώς είναι ο χώρος. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας χώρος συνάθροισης και για τους μεγάλους και αυτό μας ευχαριστεί διπλά. Έρχονται οι μαμάδες με τα παιδάκια τους, ξεφυλλίζουν βιβλία, παίζουν και έτσι το βιβλίο μπαίνει στη ζωή όλων. Εκτός από τα βιβλία που συγκεντρώσαμε χάρη στους εθελοντές, βγάλαμε και τα βιβλία που υπήρχαν ήδη σε κλειστά ντουλάπια του σχολείου και έτσι απέκτησαν ξανά ζωή» υπογράμμισε η Σοφία Χριστοφορίδου, δημοσιογράφος και μέλος των «Δημοσιογράφων σε Δράση».


«Θεωρούμε πως η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη θα βοηθήσει εξαιρετικά τα παιδιά. Ένας τέτοιος χώρος ήταν απαραίτητος για το χωριό μας, για να μαζεύονται τα παιδιά, να διαβάζουν, να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνουν τις εργασίες τους, ανατρέχοντας στα βιβλία, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Οι επιλογές για τα παιδιά στο χωριό μας είναι περιορισμένες, παίζουν στα σπίτια ή στις γειτονιές, τώρα απέκτησαν έναν όμορφο χώρο» σημείωσε η Βασιλική Τριπολίτου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαρικού.

Σταθμοί χαράς

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, υλοποιεί και το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς» στηρίζοντας δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Η ΙΚΕΑ, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, διαμορφώνει λειτουργικούς χώρους όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν όμορφες στιγμές. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχει διαθέσει προϊόντα αξίας 150.000 ευρώ σε πάνω από 25 Σταθμούς σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, δημιουργώντας μια καλύτερη καθημερινή ζωή για περισσότερα από 500 παιδιά. Για το 2016 έχει υπολογιστεί να επενδυθούν 200.000 ευρώ για το πρόγραμμα του εξοπλισμού και της διαμόρφωσης δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Μάθετε περισσότερα στο: http://www.ikea.gr/stathmoiharas