Η τρίτη φετινή παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού είναι το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ  «Ο Αδαής και ο Παράφρων», το οποίο παρουσιάζεται  από 14 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

 

Υπόθεση του έργου

Μια ντίβα της όπερας, η οποία θα τραγουδήσει στον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ για διακοσιοστή εικοστή δεύτερη φορά, εξαντλημένη από την πειθαρχία που έχει επιβάλει στον εαυτό της και από την επαναλαμβανόμενη έκθεση στο κριτικό μάτι του κοινού, ματαιώνει τις  εμφανίσεις της και αποσύρεται μαζί με τον τυφλό και αλκοολικό πατέρα της στην εξοχή. Εκείνος όμως, όντας φιλοχρήματος, έχει εναποθέσει όλη του τη ζωή στην καριέρα της. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας γιατρός, δόκτωρ Ιατροδικαστικής, παθιασμένος για την ανθρώπινη ανατομία, αλλά αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη…

Τι αποτελέσματα έχει πάνω στον καλλιτέχνη η τελειομανία, η στείρα εξειδίκευση, η υπέρμετρη συγκέντρωση, ο αυτοπεριορισμός; Η τέχνη, η επιστήμη, η σχέση γονιού – παιδιού, αποδεικνύονται ανεπαρκείς και καταστροφικές για την πλήρωση των ανθρώπινων αναγκών.

Ο μεγάλος αυστριακός συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ επιστρατεύει ένα γκροτέσκο, χολερικό χιούμορ, υπογραμμίζοντας το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του. Μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεΐκής χειραγώγησης.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία Γιάννος Περλέγκας
Σκηνικά – Κοστούμια Λουκία Χουλιάρα
Κίνηση Δήμητρα Ευθυμιοπούλου
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου Γεωργία Μπούρα
Σχεδιασμός μακιγιάζ Εύη Ζαφειροπούλου
Σχεδιασμός κομμώσεων Χρόνης Τζήμος

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Βασίλισσα της Νύχτας Ανθή Ευστρατιάδου
Κυρία Φάργκο / Σερβιτόρος Βίντερ Γιάννης Καπελέρης
Πατέρας Χρήστος Μαλάκης
Δόκτωρ Γιάννος Περλέγκας

Φωτογράφος παράστασης: Kάρολ Τζάρεκ