Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio Grasp στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio Grasp στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 7 Φεβρουαρίου 2016 με το Trio Grasp, ένα σχήμα που αποτελείται από δραστήριους και ανήσυχους μουσικούς, οι οποίοι εξερευνούν ένα πολύπλευρο ηχητικό κόσμο και τολμούν απροσδόκητες μεταγραφές έργων διαφόρων περιόδων και διαφορετικής αισθητικής, προσδίδοντάς τους νέες διαστάσεις.

 

Η συναυλία περιλαμβάνει έργα του β’ μισού του περασμένου αιώνα, από τη Ρωσία, τη Λετονία και τη Τσεχία. Το έργο ‘Stichera’ του Ρώσου συνθέτη Kirill Volkov αντλεί έμπνευση από την ποίηση και τους ύμνους της μεσαιωνικής Ρωσίας και η δομή του παραπέμπει στον αντιφωνικό χαρακτήρα της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής.

 

Το ‘Duo No.2, H.371, για βιολί και βιολοντσέλο’ του Τσέχου Bohuslav Martinů είναι ένα λυρικό έργο, με πανέμορφες μελωδίες που παραπέμπουν στη μουσική παράδοση της χώρας του. Παρόλο που το έγραψε λίγους μήνες πριν το θάνατό του και αφού είχε μάθει για τον καρκίνο, το έργο στο σύνολό του είναι ανάλαφρο και ρυθμικό, εκτός από κάποια στιγμή στο Adagio όπου η μελωδία είναι οδυνηρή, προδίδοντας ίσως ένα ρήγμα στον αισιόδοξο χαρακτήρα του συνθέτη.

 

Ακολουθούν δύο έργα του Λετονού Peteris Vasks, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την ικανότητά του να ενσωματώνει στη μουσική του αρχαϊκά και φολκλορικά στοιχεία της μουσικής παράδοσης της Λετονίας και να τα θέτει σε ένα δυναμικό και προκλητικό διάλογο με το λεξιλόγιο της σύγχρονης μουσικής. Το ‘Palinscapes’ είναι μία σύνθεση που γράφτηκε για μικτή χορωδία , βιολί και τσέλο και θα παρουσιαστεί σε διασκευή για μπαγιάν, βιολί και τσέλο, ενώ η “Μικρή Καλοκαιρινή Μουσική” γράφτηκε για βιολί και πιάνο και θα παρουσιαστεί σε διασκευή για βιολί και μπαγιάν.

 

Το εμβληματικό ‘Silenzio’ της Ρωσίδας Sofia Gubaidulina είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εξέλιξης της ρωσικής πρωτοπορίας, ενός ρεύματος που κυριάρχησε στη μουσική της ανατολικής Ευρώπης σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με τη δημιουργό «η σιωπή είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο υπάρχει δυνατότητα να γεννηθεί ένα συμβάν».

 

Σχήμα: Τρίο GRASP

Γκρέτα Παπά - βιολί

Βασίλης Σαΐτης - τσέλο

Κώστας Ράπτης - μπαγιάν

 

Τίτλος προγράμματος:

Il Grido del Silenzio

 

Πρόγραμμα:

Kirill Volkov: Stichera για τσέλο και μπαγιάν (1987)

Bohuslav Martinu: Duo No.2, H.371, για βιολί και τσέλο (1958)

Peteris Vasks: Palinscapes για μικτή χορωδία, βιολί και τσέλο (2002) σε διασκευή για μπαγιάν, βιολί και τσέλο

Peteris Vasks: Little Summer Music για βιολί και πιάνο (1985) σε διασκευή για βιολί και μπαγιάν

Sofia Gubaidulina: Silenzio για βιολί, τσέλο και μπαγιάν (1991) 

Σχετικές ειδήσεις
Paterelis - Tabakis - Papagiannoulis trio στη μουσική πλατφόρμα PIREOS 138
04.01.2017 13:23
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο PIREOS 138 τη μουσική πλατφόρμα που στόχο έχει να δώσει βήμα σε curators από το χώρο της μουσικής να παρουσιάσουν και να συστήσουν το κοινό σε νέους ήχους και μουσικούς πειραματισμούς.
Κυριακάτικο πρωινό στην Κ.Ο.Θ. με τους Artvarious
15.12.2016 16:38
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται με το ιδιαίτερα αξιόλογο τετραμελές μουσικό σύνολο ‘ArtVarious’, το οποίο έχει μία οχτάχρονη πορεία στα μουσικά πράγματα της χώρας, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει πλήθος έργων μουσικής δωματίου, πολλά εκ των οποίων τα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, αναδεικνύοντας παράλληλα και σπάνιες συνθέσεις, τόσο της φωνητικής, όσο και της οργανικής μουσικής.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Κουαρτέτο Salonicco στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
30.03.2016 11:52
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο Salonicco, που θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο Εγχόρδων και πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
09.03.2016 13:04
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 13 Μαρτίου 2016 με πέντε εξαίρετους Έλληνες μουσικούς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με άξονα συνεργασίας την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου.