Το How I Came to Hate Math  (Comment j’ai détesté les maths) προβάλλεται την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 στα πλαίσια του CineDoc, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών. Πρόκειται για μια ταινία που σίγουρα θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε, να γελάσουμε και τελικά να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τα μαθηματικά.

Ποια είναι η σχέση σας με τα μαθηματικά; Tα καταλαβαίνετε; Τα αγαπάτε; Είναι πράγματι οι μαθηματικοί από άλλο πλανήτη και τα μαθηματικά τρομακτικά; Μήπως και εσείς πάντα μισούσατε τα μαθηματικά και πιστεύατε ότι είναι αδύνατο να γίνετε καλοί σε αυτά; «Πώς είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι να μη σκαμπάζουν τίποτα από Μαθηματικά», αναρωτιέται ο Olivier Peyon και αναζητά απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ του.

Από την άλλη πλευρά, τα μαθηματικά έχουν ευρύτατες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Η Apple, η Google, η Goldman Sachs είναι μόνο μερικά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων που στηρίζονται κατεξοχήν σε αλγόριθμους και μαθηματικούς τύπους. Πώς γίνεται να έχουμε χάσει το ενδιαφέρον μας για τα μαθηματικά, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν κινητήρια δύναμη στον σύγχρονο κόσμο;

Αρχαία αλλά και σύγχρονα, μοναχικά αλλά και συλλογικά, απαιτητικά όσο και δημιουργικά, δύσκολα μα και πανεύκολα, ποια είναι τα μαθηματικά και ποιος ο ρόλος τους στη ζωή μας; Ποιες οι εφαρμογές τους στην καθημερινότητα; Πώς μπορούν τα μαθηματικά να είναι συναρπαστικά και μαγικά; Ποιoς είναι ο καλύτερος τρόπος να τα διδάξεις ή να τα μάθεις; Μια ταινία που σίγουρα θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε, να γελάσουμε και τελικά να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τα μαθηματικά.

Olivier Peyon / 100′ / 2013 / Γαλλία

Μετά την προβολή θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα τα μαθηματικά, τη σχέση τους με τη ζωή μας και τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας. Προσκεκλημένοι, οι μαθηματικοί Τεύκρος Μιχαηλίδης και Άρης Μαυρομμάτης.

Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω»

Το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με το CineDoc, προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις στους θεατές της πρεμιέρας της 10/2. Τα πρώτα 30 άτομα που θα τηλεφωνήσουν στο μουσείο (Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-15:00, 210 3461981) θα συμμετάσχουν σε δωρεάν ξενάγηση με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικής ομάδας του μουσείου, τις Κυριακές 14, 21 και 28/2, 11.00–14.00.

                       

Κλήρωση

Μετά την προβολή θα κληρωθούν βιβλία για τα Μαθηματικά από τις Εκδόσεις Πατάκη και Λιβάνη.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών και την Ομάδα Θαλής και Φίλοι.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναός.