Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως καταφτάνει στο Θέατρο Από Μηχανής, καλεσμένος από τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μάρκελλο και την ηθοποιό Ελένη Στεργίου (ομάδα ‘This Famous Tiny Circus’).

Με αφορμή την παράσταση «Οφσάιντ» που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο, στη βραβευμένη με ευρωπαϊκό βραβείο Eurodam μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, ο καταλανός συγγραφέας θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο Θέατρο Από Μηχανής τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στις 18.00 πριν την έναρξη της παράστασης (ώρα έναρξης 20.00) και την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στις 21.30 θα συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, μετά τη λήξη της παράστασης.  

Ποιος είναι o Sergi Bebel

Ο Sergi Belbel ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως γεννήθηκε στην Τερράσα (Βαρκελώνη) το 1963. Εκτός από την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα, ο Μπελμπέλ είναι επίσης σκηνοθέτης και μεταφραστής θεάτρου. Σπούδασε Ρομανική και Γαλλική φιλολογία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Είναι καθηγητής δραματουργίας στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης από το 1988.

Από το 2006 μέχρι το 2012 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου της Καταλονίας.

Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι θεατρικά έργα, από τα οποία αξίζει ιδιαίτερα να αναφέρουμε τα εξής: Έλσα Σνάιντερ, Συζυγικό κρεβάτι, Χάδια, Μετά τη βροχή, Μια στιγμή πριν, Στην Τοσκάνη. Πολλά από αυτά τα έργα έχουν παρασταθεί με επιτυχία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής (Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σλοβενία,Κροατία, Πολωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Καναδά, ΗΠΑ, Κολομβία, Αργεντινή, Μεξικό, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Χιλή κ.ά). Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Μολιέρου, Γκολντόνι,Κολτές, Μαριβώ, Ντε Φίλιππο, Γιον Φόσσε και Μπέκετ. Έχει σκηνοθετήσει έργα κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, μεταξύ άλλων των Σαίξπηρ, Καλδερόν, Μολιέρου, Γκολντόνι, Κολτές, Μαριβώ, Ντε Φίλιππο, Μάμετ, Μπενέτ ι Ζουρνέτ, Δαβίδ Πλάνα και Τζόρντι Γκαλθεράν. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας, το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, το Βραβείο Μολιέρου 1999 για την καλύτερη κωμωδία (Μετά τη βροχή), το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου της  Αυτόνομης Κυβέρνησης της Καταλονίας, το Βραβείο ΜΑΧ για τις Σκηνικές Τέχνες του 2002 για τις διεθνείς παραγωγές των έργων του, το Βραβείο της πόλης της Βαρκελώνης το 2003 για τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του έργου του Ντε Φίλιππο Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας.

Στην Ελλάδα το 2016 παρουσιάζονται δυο έργα του: το «Οφσάιντ» στο Από Μηχανής Θέατρο από την ομάδα This Famous Tiny Circus (πρεμιέρα 25.1) και οι «Ξένοι» στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (πρεμιέρα 31.3).

Περισσότερα για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.