Το Εργαστήριο για παιδιά My hat is a shoe θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με έμπνευση τα διάσημα σουρεαλιστικά αξεσουάρ της σχεδιάστριας μόδας και στενής φίλης του Νταλί, Έλσας Σκιαπαρέλι, τα παιδιά κατασκευάζουν καπέλα από διάφορα υλικά, ανακαλύπτοντας παράλληλα την ιδέα πίσω από το «σουρεαλιστικό» αντικείμενο.

«Όταν ήμουν στο σχολείο είχα κλέψει κάποτε ένα παλιό γοβάκι από τη δασκάλα μου χρησιμοποιώντας το σαν καπέλο στα παιχνίδια που έπαιζα μόνος. Το 1936 κατασκεύασα ένα σουρεαλιστικό αντικείμενο με μια γόβα της Γκαλά και ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Τελικά, η Μαντάμ Σκιαπαρέλι παρουσίασε το διάσημο “Shoe-hat”.» Salvador Dali (1942). The Secret Life Of Salvador Dali. Dial Press, New York.

Χρησιμοποιώντας οικεία αντικείμενα, έξω από τον φυσικό τους χώρο και εικόνες από τη φαντασία τους δημιουργούν μια σειρά από απροσδόκητες αφηγήσεις.

Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν μια φανταστική ερμηνεία των προσωπικών ιστοριών που αφηγούνται τα καπέλα και σκηνοθετούν το φωτογραφικό πορτρέτο του εαυτού τους.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν από το σπίτι τους ένα αντικείμενο (παιχνίδι, αξεσουάρ, χρηστικό αντικείμενο).

Για παιδιά 8-12 ετών

Σχεδιασμός-Υλοποίηση:

Very Young Contemporary Art (VYCA) σε συνεργασία με την εικαστικό Κατερίνα Ζαφειροπούλου