Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου Κηλίδες ήλιου του Γεράσιμου Κουβαρά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση του βιβλίου Κηλίδες ήλιου του Γεράσιμου Κουβαρά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

O Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης ΣΑΩΘ σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις «Λιτρίβι» σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής 24 ελληνικών χαϊκού «Κηλίδες ήλιου» του Γεράσιμου Κουβαρά, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20.30 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

 

Το χαϊκού ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ιαπωνία του 16ου αιώνα και ο Γεράσιμος Κουβαράς το δικό του από την Ελλάδα του 21ου αιώνα για να συναντηθούν στο "Λιτρίβι" στην καλλιτεχνική συλλεκτική έκδοση με 24 ελληνικά χαϊκού που μιλούν κυριολεκτικά μέσα από την πένα του συγγραφέα τους, -αφού η γραμματοσειρά της έκδοσης είναι το ηλεκτρονικά αποτυπωμένο χειρόγραφό του-, με την πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο, για τη σοφία του απλού, την ελευθερία του αυστηρού, τη φιλοσοφία της φύσης!

 

Έχουμε γνωρίσει το Γεράσιμο Κουβαρά στα νεανικά του χρόνια ως σπουδαστή του τμήματος Μονωδίας και Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και πρόσφατα ως γενικό διευθυντή της ActionAidΕλλάς. Σήμερα τον ξαναγνωρίζουμε ως ποιητή. Η εξαιρετικής αισθητικής έκδοση «Κηλίδες ήλιου», που έρχεται να προστεθεί στον πολύ περιορισμένο αριθμό συλλογών με ελληνικά χαϊκού που έχουν εκδοθεί ποτέ στη χώρα μας, δημιουργήθηκε μετά από δυο χρόνια οραματισμού και έξι μήνες σχεδιασμού, με την καλλιτεχνική επιμέλεια και εικονογράφηση του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και την επιμέλεια της έκδοσης από τη Σέβη Παπαδοπούλου.

 

Παρουσιάζοντας την ποιητική συλλογή στο αθηναϊκό κοινό, ο ποιητής και μελετητής χαϊκούΧρήστος Τουμανίδης είπε για τον ποιητή και την έκδοση: «…Σπάνια μία ποιητική συλλογή ενός άγνωστου σε μένα, νέου ποιητή,  κέρδισε αμέσως, με την πρώτη κιόλας ματιά το ενδιαφέρον μου, και μου πρόσφερε το ιδιαίτερο εκείνο ρίγος που προκαλεί η γνήσια ποιητική δημιουργία…  Οι «Κηλίδες ήλιου» μπορώ να το πω απερίφραστα, είναι ποίηση! Λόγος ποιητικός και όχι απλές στιχουργικές κατασκευές… Ο Γεράσιμος Κουβαράς, με την πρώτη κιόλας ποιητική του συλλογή, κατόρθωσε κάτι μοναδικό για Έλληνα ποιητή που γράφει «με τον τρόπο του χαϊκού»: αφομοίωσε σε υψηλό βαθμό τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά αυτής της ποίησης και μας έδωσε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα «ελληνικά χαϊκού».

 

«Οι Κηλίδες ήλιου, κερδίζουν το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού φίλου της ποίησης, για πολλούς λόγους. Πρώτα-πρώτα με την πρωτότυπη εμφάνιση τους. Κατόπιν με την ιδιαίτερη χειρόγραφη γραμματοσειρά, έπειτα με την τολμηρή για ένα βιβλίο βιβλιοδετική επιλογή.  Η ανεξαρτησία των τυπωμένων φύλλων,  που έχει κανείς την αίσθηση πως είναι καρτο-ποιήματα! Και τέλος, η ίδια η ποιότητα του χαρτιού. Με άλλα λόγια οι «Κηλίδες ήλιου» μας κερδίζουν -και μας συστήνονται- μέσω και των πέντε αισθήσεων! Λείπει μονάχα η μουσική ….σκέφτομαι, αλλά και αυτή έχει την συνεισφορά της. Την …ακούμε καθώς αγγίζουμε τις καρτο-σελίδες, αλλά, κυρίως μέσα από τις λέξεις, όπως κυλούν μπροστά στα μάτια μας, από στίχο σε στίχο και από ποίημα σε ποίημα».

 

Στις 8 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους ο Κώστας Γιαβής, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Μεσαιωνικών & Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, που θα παρουσιάσει την ποιητική συλλογή και ο βιολοντσελίστας Απόστολος Χανδράκης, ο οποίος θα ντύσει ηχητικά τη βραδιά με μια μικρή μουσική παρέμβαση.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαριλένα Λιακοπούλου, γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Χαριτωνίδη
03.02.2017 11:10
Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 στο Σπίτι της Κύπρου, την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Χαριτωνίδη, Θέλο πλίμμα.
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου στο Κελάρι του Athenaeum
16.11.2016 11:44
To Κελάρι του Athenaeum και η Μικρή Άρκτος, σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου με τίτλο «Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός» Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016.
Παρουσίαση βιβλίου-CD
10.10.2016 10:31
Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την επίσημη κυκλοφορία της ποιητικής συλλογής “Δεν ήσουν εσύ για επανάσταση” από τις Εκδόσεις Εντύποις, και ο συγγραφέας -Γιώργος Καββαδίας- καλεί τους αναγνώστες του βιβλίου, αλλά και τους λάτρεις της φωτογραφίας, της μουσικής και του κινηματογράφου σε μια γιορτή!
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Κούκος», της Πελαγίας Φυτοπούλου
21.09.2016 12:02
Το Polis Art Cafe και οι εκδόσεις ΘΡΑΚΑ σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Κούκος», της Πελαγίας Φυτοπούλου που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στο Polis Art Cafe.
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Ιωακείμ Φοϊερστάιν
10.06.2016 10:19
Την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του κ. Ιωακείμ Φοϊερστάιν «Ανοίγεσαι εμπρός μου σαν αγκαλιά».