Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Γεωργία Νταγάκη: Η λύρα ταξιδεύει…

Γεωργία Νταγάκη: Η λύρα ταξιδεύει…

Στην ερώτηση "Γιατί ασχολήθηκες με τη μουσική " μπορώ να δώσω πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Όμως, όσο τα χρόνια περνούν η απάντηση τείνει να είναι μία: Γιατί η λύρα με εκπλήσσει συνεχώς. Η έκπληξη μου πάντα, είναι στο τι διαστάσεις μπορεί να πάρει και μέχρι που μπορεί να σε ταξιδέψει αλλά και να ταξιδευτεί.

Ένα όργανο λοιπόν που έχει τόσο περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες φτάνει να ακούγεται στους "ξένους" λαούς, μοναδικό. Το ηχόχρωμά του να συγκινεί και παράλληλα με όλη την ιστορία που κουβαλά, ασχέτως αν ο στίχος είναι ελληνικός, να αγγίζει και να αντηχεί υπέροχα μακρινό και κοντινό αντάμα. Αυτό είναι κάτι που με συνταράσσει κάθε φορά που η λύρα έρχεται σ’ επαφή με αυτό τον κόσμο.

Μεγάλα φεστιβάλ, συνεργασίες με τόσο διαφορετικών ειδών καλλιτέχνες , άλλης κουλτούρας, άλλης μουσικής παράδοσης, και η λύρα πάντα εκεί, να παντρεύει μοναδικά την δική της παράδοση με τα σύγχρονα ακούσματα και να μπορεί να ελίσσεται σε όλες τις μορφές της μουσικής. Χρειάζεται να εναρμονίζεσαι, να «ακούς», να αντιλαμβάνεσαι αλλά και να σέβεσαι τους υπολοίπους μέσα σε ένα σύνολο, για να μπορείς να ισορροπήσεις μαζί τους και να δημιουργήσετε παρέα κάτι κοινό αλλά ταυτόχρονα όχι μονοδιάστατο και βαρετό.

Είναι μοναδική εμπειρία να μπορείς να "αγγίζεις" ανθρώπους που έχουν τελείως διαφορετικά ακούσματα από τα δικά σου και να τους ταξιδεύεις στον δικό σου ονειρικό κόσμο. Όπως επίσης και το αντίθετο. Να μπορείς και συ να αφουγκραστείς τη δική τους γλώσσα και να μάθεις από αυτήν. Η μουσική, παγκόσμια, αποτελεί μοναδικό τρόπο επικοινωνίας, καθώς έρχεσαι κοντά της, μαθαίνεις, διαβάζεις, ανακαλύπτεις, γνωρίζεις χωρίς ν’ ανταλλάξεις ούτε λέξη.

Info: Η Γεωργία Νταγάκη είναι μουσικός, ερμηνεύτρια και παράλληλα συνθέτει τραγούδια. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της που σηματοδότησε την προσωπική αναζήτηση ενός άλλου ήχου, πέρα απο τον παραδοσιακό, ήταν η συνεργασία της με τον θρύλο της rock σκηνής ERIC BURDON και τους Animals, με τους οποίους και πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη το 2009. Η συνεργασία αυτή εκφράστηκε και δισκογραφικά με την Γεωργία να συμμετέχει στην ηχογράφηση 4 τραγουδιών στον δίσκο του Eric Burdon “Athens Traffic Live”. Τέλος, ο πρώτος προσωπικός δίσκος της “Φόβος” (Phobie) της Γεωργίας Νταγάκη κυκλοφόρησε στο εξωτερικό απο τη γερμανική εταιρεία Meisel Music, τον Οκτώβριο του 2014 και μέσα σε λίγους μήνες, κατάφερε να ανέβει στο TOP 20 των World Music Charts of Europe!

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 24

Σχετικές ειδήσεις
Monsieur Minimal (Χρήστος Τσιτρούδης): Ποιοι είναι αυτοί που θα κρίνουν τηv μουσική και τους δημιουργούς της?
24.12.2015 15:03
Κατά καιρούς διαβάζω βαρύγδουπες κριτικές διαφόρων δισκοκριτικών οι οποίοι στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν χάνουν το πραγματικό νόημα της μουσικής και αναλώνονται άλλοτε σε καλές άλλα τις περισσότερες φορές σε κακόγουστες φαντεζί φρασεολογίες. Αυτό φαντάζομαι ότι γίνεται γιατί με κάποιο τρόπο και αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους έργο τέχνης με τις λέξεις τους με αποτέλεσμα να ξεχνάν το πραγματικό έργο, τη μουσική.
Μιχάλης Καταχανάς: Η τζαζ στην Ελλάδα
27.11.2015 13:51
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το μικρό άρθρο για την Τζαζ στην Ελλάδα και φέρνοντας στο μυαλό μου εικόνες και συναισθήματα από την μικρή καθημερινότητα της μουσικής αυτής, δεν μπορώ να μην μιλήσω για τους ανθρώπους της, όλους αυτούς τους δημιουργούς αυτοσχεδιαστές που μοιράζονται λίγο-πολύ τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές, άλλοτε με σιγουριά και άλλοτε με ανασφάλεια, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό όλων, την αγάπη τους για αυτή την μουσική, τον αγώνα τους να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή παρά το κρύο και τους ανέμους, για να μιλήσω και λίγο ποιητικά βρε αδελφέ.
Unsample- Bέρα Λύνν- Χρήστος Τσάμης: Ο χώρος, ο χρόνος και ένα συν
18.11.2015 09:46
Το φθινόπωρο του 2014, δύο μουσικοί άρχισαν μια αναζήτηση για μια καινούργια οπτικοαουστική φόρμα, που θα επιχειρούσε να σπάσει κάποια από τα στεγανά της σύγχρονης τέχνης. Ο Μάριος Τσάγκαρης και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου (aka Unsample) κάλεσαν κάποιους φίλους και άρχισαν να το συζητούν. Τελικά, η Βέρα Λυνν από τον χώρο του κινηματογράφου, και ο Χρήστος Τσάμης, από τον χώρο των εικαστικών, συμπλήρωσαν την ομάδα έρευνας.
ALTRIBE: An Out of the Blues – Band, presents «SPOOKY TRAIN»
10.11.2015 09:57
Τα τρένα συμβολίζουν μια καρμική πορεία. Όσους σταθμούς κι αν έχει η πορεία – το ταξίδι είναι προδιαγεγραμμένο. Κάπως έτσι θεωρούμε και την μεταξύ μας συνάντηση. Το τελευταίο cd έχει τραγούδια που προέκυψαν από τις ζυμώσεις των τελευταίων δύο ετών. Άλλαξαν αρκετά πράγματα στον τρόπο που νιώθουμε και εκφραζόμαστε. Συνέβαλλε η περίοδος στο Βερολίνο, αλλά και οι καταστάσεις που βιώνουμε ο καθένας χωριστά και μαζί στον κόσμο αυτό. Ζυμώσεις έγιναν. Αλλαγές. Αναγεννήσεις…
Λήδα Ρουμάνη: Δεν έγινε ο κόσμος για να ’μαστε μόνοι...
04.11.2015 16:23
Το όνομα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι συνώνυμο της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με ρεπερτόριο τεράστιο και τραγούδια γνωστά σε όλους - ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι συνεπείς της ακροατές – κι αυτό κάνει τον καλλιτέχνη «μεγάλο». Αν το συνδυάσεις και με την αντοχή του ρεπερτορίου στα χρόνια, τότε περνάς σε χαρακτηρισμούς τύπου «τεράστιος», «διαχρονικός» και η σίγουρα η Αρβανιτάκη είναι όλα αυτά.