Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Living a healthy life beyond 100: διάλεξη στο πλαίσιο του Hub Science

Living a healthy life beyond 100: διάλεξη στο πλαίσιο του Hub Science

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην τέταρτη φετινή συνάντηση του Hub Science με θέμα «Living a healthy life beyond 100». Πρόκειται για μια μοναδική συζήτηση μεταξύ του καθηγητή βιογεροντολογίας Suresh Rattan και του ερευνητή βιοχημείας Στάθη Γκόνου.

Living a healthy life beyond 100

Ο Suresh Rattan συζητά με τον Στάθη Γκόνο

Η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη φυσιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικού υλικού και περιβάλλοντος. Ενδελεχής έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει ότι η διατήρηση της ομοιοστασίας ενός οργανισμού συνδράμει στην ευζωία και στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής . Διάφορα αντιγηραντικά προϊόντα έχουν πρόσφατα προκύψει στηριζόμενα σε αυτά τα ευρήματα. Η «τέταρτη υγιής ηλικία» είναι πλέον προ των πυλών! Η συζήτηση θα αναδείξει τους «μηχανισμούς αντιγήρανσης», αλλά θα εστιάσει επίσης στα ευρύτερα φιλοσοφικά θέματα που άπτονται της ζωής και του θανάτου.

Suresh Rattan

Ο καθηγητής Suresh Rattan είναι βιογεροντολόγος, δηλαδή ειδικεύεται στη βιολογία της γήρανσης. Διευθύνει το εργαστήριο Κυτταρικής Γήρανσης, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Aarhus (Δανία). Έχει βραβευθεί με το μετάλλιο Γεροντολογίας Lord Cohen από τη Βρετανική Εταιρεία για την Έρευνα σχετικά με τη Γήρανση και έχει αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα από τη Ρωσική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών. Είναι ο σημερινός πρόεδρος Βιολογίας στο Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (IAGGER).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 230 επιστημονικά άρθρα και 15 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων και βιβλίων για τα παιδιά και το ευρύ κοινό. Επίσης, είναι ο ιδρυτής και Editor‐in‐Chief του έγκριτου διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Biogerontology, του εκδοτικού οίκου Springer. Εκτός από το εντυπωσιακό ερευνητικό του έργο , ασχολείται ενθουσιωδώς με την επικοινωνία της επιστήμης. Στον ελεύθερό του χρόνο ανακαλύπτει τις χαρές της ινδικής κλασικής μουσικής παίζοντας τάμπλα. Η προσωπική του ιστοσελίδα του είναι http://www.sureshrattan.com.

Στάθης Γκόνος

Ο Δρ. Στάθης Γκόνος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ι.Β.Φ.Χ.Β και Docent στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Όρεμπρο (Σουηδία). Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Γλασκώβης και διετέλεσε Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ludwig/University College London.

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ερευνητικές εργασίες και κατέχει Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας από τα οποία κυκλοφορούν αντιγηραντικά προϊόντα. Διετέλεσε «Εμπειρογνώμων» της Ε.Ε. στη «Μελέτη της ανάπτυξης του ανθρώπου και της γήρανσης» και Αναπλ. Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. στη «Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για την Υγεία». Είναι μέλος του Δ.Σ. της International Union of Biochemistry & Molecular Biology και Αρχισυντάκτης της επιθεώρησης «Mechanisms of Ageing & Development». Η Επικοινωνία της Επιστήμης, την οποία ιδιαίτερα υποστηρίζει συμμετέχοντας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις – και σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, Ευρωκοινοβούλιο κ.α.) – είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά

Σχετικές ειδήσεις
Hub science: Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Κοντογιάννη
16.11.2016 16:50
Ο Γιάννης Κοντογιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει διάλεξη στο "Hub Events" με θέμα "Τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;".
Το Stand-up Science συναντά τους MoMix στον ονειρεμένο χώρο τους για μία μοναδική βραδιά!
12.07.2016 16:13
Η Stand up Science συναντά την molecular mixology, με άλλα λόγια οι Science Reactors με πολύ χιούμορ δοκιμάζουν την πρώτη τους συνέργεια με την φοβερή ομάδα των MoMix στον πανέμορφο χώρο τους, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016.
Rock guitar in 11 dimensions: διάλεξη-performance του Mark Lewney στο πλαίσιο του Hub Science
11.04.2016 14:33
Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην έβδομη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη-performance του φυσικού και κιθαρίστα Mark Lewney με θέμα «Rock guitar in 11 dimensions».
Στρες και καθημερινότητα: διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου στο Athens Science Festival
09.03.2016 10:22
Το Athens Science Festival μας προσκαλεί την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στη διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου, με θέμα Στρες και καθημερινότητα.
Ίντερνετ για όλους - Προωθώντας τη συνδεσιμότητα: ομιλία στο πλαίσιο του Athens Science Festival
02.03.2016 10:17
Ο Διευθυντής Πληροφορικής στο MediaLab του ΜΙΤ, Μιχάλης Μπλέτσας έρχεται στο Athens Science Festival, την Τρίτη 5 Απριλίου 2016, για να δώσει μία ομιλία με θέμα Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα.