Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Η Σκηνοθεσία στο Θέατρο: Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Σκηνοθεσία στο Θέατρο: Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσα από το Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ξεκίνησε τη διδασκαλία της θεματικής ενότητας «Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» (m154), διάρκειας 6 εβδομάδων. Για πρώτη φορά μέσα από πανεπιστημιακό ίδρυμα , παρέχεται πιστοποίηση εξειδίκευσης στην τέχνη της θεατρικής σκηνοθεσίας. Η Θεματική ενότητα: «Η Σκηνοθεσία στο Θέατρο» εκπονήθηκε ειδικά για απομακρυσμένη εκπαίδευση και συμπεριλαμβάνει πλήθος επεξηγηματικών σχεδιαγραμμάτων, εξειδικευμένων video και μαγνητοφωνήσεων (με τη βοήθεια σπουδαστών του θεατρικού εργαστηρίου Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου).

 

Στο μάθημα προβλέπονται δύο προαιρετικές συναντήσεις για πρακτική άσκηση στην έδρα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (με την αρωγή της), ενώ απευθύνεται σε όλους (πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ και αποφοίτους Λυκείου). Αρχικός σκοπός του μαθήματος είναι η διερεύνηση της «σκηνικής τέχνης» για την παιδευτική οχύρωση του σκηνοθέτη, την αναζήτηση ορθής μεθοδολογίας για την ολοκλήρωση της εργασίας του καθώς και καθοδηγητικές προτάσεις, ιδέες και λύσεις για ζητήματα που συνήθως παρουσιάζονται.

 

Τα πεδία εργασίας που θα διδαχθούν και ερευνηθούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, επιδιώκεται να βρουν εφαρμογή στις διαφορετικές εναλλακτικές μορφές δημιουργίας μέσα από τις ποικίλες στρατηγικές που προτείνει η σύγχρονη σκηνή από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Η ύλη του μαθήματος εισαγάγει τους σπουδαστές ομαλά και συνολικά στο γενικότερο θεωρητικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο της σκηνοθετικής τέχνης, αναλύοντας τόσο τις θεμελιώδεις θεωρητικές παραμέτρους όσο και τις αντίστοιχες βασικές μεθοδολογικές αρχές που στηρίζουν τη διαδικαστική κατανόηση της σκηνοθεσίας στο σύνολό της.

 

Τη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού εκπόνησε ο σκηνοθέτης Ζαφείρης Γιάννης*, καθηγητής προγράμματος εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. 

 

*Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου. «Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών», του «Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών», της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων» & του «Ελληνικού κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου».  

Σχετικές ειδήσεις
1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
07.06.2016 15:31
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει από 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας 2016, την 1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου.
Μαθαίνοντας από την documenta: εναρκτήρια εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
30.05.2016 14:06
Η ομάδα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος “Μαθαίνοντας από την documenta” έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εναρκτήρια εκδήλωσή του την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 και ώρα 17:00 - 22:00 που θα γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Διεθνής Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής 2016
11.02.2016 14:55
Το British Council σε συνεργασία με το καταξιωμένο Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston του Λονδίνου, διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά την Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με Ημερίδες και Επιμορφωτικά σεμινάρια
23.11.2015 15:05
Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιχνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κ.ά.
Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στην Πύλο
29.10.2015 10:04
Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Jack L. Davis και της Sharon R. Stocker, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στην Πελοπόννησο.