Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η Σκηνοθεσία στο Θέατρο: Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Σκηνοθεσία στο Θέατρο: Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσα από το Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης ξεκίνησε τη διδασκαλία της θεματικής ενότητας «Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» (m154), διάρκειας 6 εβδομάδων. Για πρώτη φορά μέσα από πανεπιστημιακό ίδρυμα , παρέχεται πιστοποίηση εξειδίκευσης στην τέχνη της θεατρικής σκηνοθεσίας. Η Θεματική ενότητα: «Η Σκηνοθεσία στο Θέατρο» εκπονήθηκε ειδικά για απομακρυσμένη εκπαίδευση και συμπεριλαμβάνει πλήθος επεξηγηματικών σχεδιαγραμμάτων, εξειδικευμένων video και μαγνητοφωνήσεων (με τη βοήθεια σπουδαστών του θεατρικού εργαστηρίου Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου).

 

Στο μάθημα προβλέπονται δύο προαιρετικές συναντήσεις για πρακτική άσκηση στην έδρα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (με την αρωγή της), ενώ απευθύνεται σε όλους (πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ και αποφοίτους Λυκείου). Αρχικός σκοπός του μαθήματος είναι η διερεύνηση της «σκηνικής τέχνης» για την παιδευτική οχύρωση του σκηνοθέτη, την αναζήτηση ορθής μεθοδολογίας για την ολοκλήρωση της εργασίας του καθώς και καθοδηγητικές προτάσεις, ιδέες και λύσεις για ζητήματα που συνήθως παρουσιάζονται.

 

Τα πεδία εργασίας που θα διδαχθούν και ερευνηθούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, επιδιώκεται να βρουν εφαρμογή στις διαφορετικές εναλλακτικές μορφές δημιουργίας μέσα από τις ποικίλες στρατηγικές που προτείνει η σύγχρονη σκηνή από τα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Η ύλη του μαθήματος εισαγάγει τους σπουδαστές ομαλά και συνολικά στο γενικότερο θεωρητικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο της σκηνοθετικής τέχνης, αναλύοντας τόσο τις θεμελιώδεις θεωρητικές παραμέτρους όσο και τις αντίστοιχες βασικές μεθοδολογικές αρχές που στηρίζουν τη διαδικαστική κατανόηση της σκηνοθεσίας στο σύνολό της.

 

Τη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού εκπόνησε ο σκηνοθέτης Ζαφείρης Γιάννης*, καθηγητής προγράμματος εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. 

 

*Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου. «Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών», του «Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών», της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων» & του «Ελληνικού κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου».  

Σχετικές ειδήσεις
Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης στο Studio Μαυρομιχάλη
12.12.2016 11:30
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένο για την δέκατη συζήτηση της φετινής σαιζόν τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σεραφείμ Σεφεριάδη.
Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας: Συζήτηση με την Ελευθερία Βάρσου στο Studio Μαυρομιχάλη
02.11.2016 10:40
Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” και το Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Έρσης Νιαώτη, “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Ένας μονόλογος για το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας. Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η σειρά συζητήσεων πάνω στα θέματα που θίγει το έργο, συνεχίζεται, με καλεσμένη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ελευθερία Βάρσου.
1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
07.06.2016 15:31
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει από 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας 2016, την 1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου.
Μαθαίνοντας από την documenta: εναρκτήρια εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
30.05.2016 14:06
Η ομάδα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος “Μαθαίνοντας από την documenta” έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εναρκτήρια εκδήλωσή του την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 και ώρα 17:00 - 22:00 που θα γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το Θεατρικό Παιχνίδι στην Ειδική Εκπαίδευση: σεμινάριο στο Θέατρο της Ημέρας
09.03.2016 14:23
Το Θέατρο της Ημέρας διοργανώνει ταχύρυθμο σεμινάριο με θέμα «Το Θεατρικό Παιχνίδι στην Ειδική Εκπαίδευση», με Εισηγητή τον Παναή Κασσιανό.