Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Εικονικές Πραγματικότητες: Έκθεση της Ελένης Παρμακέλη στην αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης

Εικονικές Πραγματικότητες: Έκθεση της Ελένης Παρμακέλη στην αίθουσα Περιτεχνών Καρτέρης

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19.30 στην αίθουσα  ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Ελένης Παρμακέλη με τίτλο «Εικονικές Πραγματικότητες».

 

Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων διαστάσεων δουλεμένα με ακρυλικά και αλουμίνιο σε ξύλο και σε καμβά όπου η ζωγραφική και η κατασκευαστική της ικανότητα λειτουργούν παράλληλα με αποτέλεσμα μια άρτια εικαστική πράξη.

 

…Η Ελένη Παρμακέλη συντάσσει τους κώδικες μιας τέχνης επικαιροποιημένης με την εποχή της με έργα ικανά να εξαπατήσουν το θεατή στο βαθμό που η εικονική πραγματικότητα είναι τμήμα ή ολόκληρη η ζωή μας…

 

…Δημιουργεί έργα εικονικής πραγματικότητας που προκύπτουν από τις υπερβολές, τις παραμορφώσεις και τις διαστρεβλώσεις στον νου, τον κοινό τόπο συνάντησης ανάμεσα στην κοινωνική και την διαδικτυακή πραγματικότητα. Τα έργα της και κυρίως κατασκευές από αλουμίνιο και ξύλο βασίζονται στην ανάδραση που δημιουργείται από τη διαπλοκή γνώσης, καλλιτεχνικής δεξιότητας και λογισμικού. Παράλληλα δείχνουν μια ενδιαφέρουσα σύζευξη της εμπειρίας της κατασκευής με την ευαισθησία της ζωγραφικής ικανότητας και τη δυναμική της τεχνολογίας του λέιζερ: Ο όγκος, το βάρος, η ύλη, το σχέδιο, το χρώμα –στοιχεία μιας λεπτομερούς και αψεγάδιαστης εικαστικής πράξης συμπλέκονται με την αρτιότητα των κατασκευών που μοιάζουν να έχουν βγεί απ’ ευθείας από το εργοστάσιο.

 

Αυτή η εφαρμοσμένη συμπλοκή των μέσων τεχνικής των έργων της και η εμμονή της στην τάξη και την τελειότητα ευθυγραμμίζεται με την πεποίθησή της στην Ηρακλείτεια άποψη, ότι η ζωή είναι μία συνεχής ροή μία αέναη και ενιαία έκφραση χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς ταυτότητες,  γεγονός που της επιτρέπει να θεωρεί τον άνθρωπο ως μία μικρή ενεργειακή οντότητα χωρίς φύλο, χωρίς εθνολογικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά χωρίς φαίνεσθαι παρά μόνον είναι. Η σκέψη όσο ελευθερώνει εξίσου παγιδεύει την οντότητα σε αληθοφανείς κοινωνικές ταυτότητες, τόσο καινοφανείς όσο και ο πλασματικός χώρος του διαδίκτυου. Η επιτηδειότητα που υπογραμμίζει την κοινωνική δράση του ανθρώπου τον καθιστά θύμα εύκολων ψευδαισθήσεων ενός ατέλειωτου ψυχολογικού παιχνιδιού αλήθειας – ψέμματος, φανερού – κρυφού, υπαίτιο της φοβίας, της ανασφάλειας και του άγχους. Και αυτό αντανακλάται άμεσα στα έργα της Παρμακέλη που δεν αναμορφώνουν την εικόνα του κόσμου αλλά ανατάμουν ψυχολογικές  δυσμορφίες του…

 

Από τον κατάλογο της έκθεσης που προλογίζει ο

Γιάννης Κολοκοτρώνης

Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.

 

Η Ελένη Παρμακέλη γεννήθηκε στην Αθήνα.

1997 – 2003 Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητές τον Τρ. Πατρασκίδη και Γιάννη Βαλαβανίδη, ψηφιδωτό με την Δάφνη Αγγελίδου και χαρακτική με τον Βασίλη Καζάκο και τον Γιώργο Μήλιο.

Αποφοίτησε με άριστα.

2004 Ατομική έκθεση «Συμπαντικοί Μικρόκοσμοι» Gallery Βουρκαριανή, Κέα.

2016  Ατομική έκθεση «Εικονικές Πραγματικότητες» Gallery ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ, Κολωνάκι Αθήνα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Poética, έκθεση της Μάντης Κουλούθρου στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης
23.02.2017 17:30
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 7:30 το βράδυ η γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Μάντης Κουλούθρου με τίτλο «Poética».
Ύλη ή τίποτα, έκθεση του Γιώργου Γιώτσα στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης
09.01.2017 14:53
Η αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης εγκαινιάζει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, στις 20.00, την έκθεση του Γιώργου Γιώτσα, με τίτλο Ύλη ή τίποτα, σε επιμέλεια του Giuliano Serafini.
Η Άλλη πόλη - Μορφές: έκθεση της Ηρώς Νικοπούλου στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης
19.12.2016 11:29
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 7:30 το βράδυ η γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Ηρώς Νικοπούλου.
Χάος και Αρμονία: έκθεση της Μιλένας Δημητροκάλλη στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
15.04.2016 11:17
Την Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 19.30 εγκαινιάζεται στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Μιλένας Δημητροκάλλη με τίτλο «Χάος και Αρμονία».
Trappola Divina: έκθεση του Μάριου Φούρναρη στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης
15.03.2016 16:40
Την Πέμπτη 17 Μαρτίου και ώρα 19.30 εγκαινιάζεται στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση του Μάριου Φούρναρη, με τίτλο «Trappola divina».