Παρά τις αντιξοότητες που αντιµετώπισε ο κλάδος του βιβλίου το 2015 και παρά τις απαισιόδοξες εκτιµήσεις για το νέο έτος, οι εκδόσεις Μίνωας παρουσιάζουν ένα πλούσιο και φιλόδοξο πρόγραµµα εξαιρετικής ποιότητας σε προσιτές τιµές για όλους τους αναγνώστες.

Το 2015 έκλεισε µε την κυκλοφορία του µυθιστορήµατος Το τέρας κι εγώ του Σταµάτη Μαλέλη σε ανανεωµένη και αναθεωρηµένη έκδοση από τις εκδόσεις Μίνωας, καθώς και του συλλεκτικού ηµερολογίου της Αλίκης Βουγιουκλάκηµε τίτλοΈνας χρόνος στην αιωνιότητα µε σπάνιο και πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Με εκδοτική ιστορία που ξεπερνά τα 64 χρόνια, το 2016 θα συνεχιστεί µε µεγαλύτερη ανάπτυξη στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου, µε νέες σειρές στον κατάλογό µας, αλλά και εµπλουτισµό των υπαρχουσών, µε σύγχρονα θέµατα που αφορούν παιδιά και γονείς.

Παρακάτω ακολουθεί µια σύντοµη περιγραφή των βασικών τίτλων (λογοτεχνία, δοκίµιο και παιδικό) που θα κυκλοφορήσουν µέσα στο 2016, ενώ σταδιακά θα προστεθούν και άλλα σηµαντικά βιβλία, που βρίσκονται τώρα υπό σχεδιασµό.

Λογοτεχνία

Στην πολύ επιτυχηµένη σειρά Ξένη Κλασική Λογοτεχνία θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2016 το αριστούργηµα του Χένρι Τζέιµς Το στρίψιµο της βίδας σε ολοκαίνουρια µετάφραση και επίµετρο του ∆ηµήτρη Στεφανάκη και Το άλικο γράµµα του Ναθάνιελ Χόθορν, επίσης σε νέα µετάφραση από τη Βασιλική Κοκκίνου. Την άνοιξη θα προστεθούν στη σειρά σε µία έκδοση Το όνειρο ενός γελοίου και οι Λευκές νύχτες του Φιόντορ Ντοστογέφσκι, σε νέα µετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου.
Από το φθινόπωρο στη σειρά θα ενταχθεί Η άλλη πλευρά του παραδείσου του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, σε µετάφραση του ∆ηµήτρη Στεφανάκη, για πρώτη φορά στα ελληνικά, και το πρώτο σηµαντικό έργο του Τόµας Χάρντι, Μακριά από το αγριεµένο πλήθος, σε µετάφραση της Κώστιας Κοντολέων. Στόχος της σειράς είναι να φτάσουν σε ένα πιο διευρυµένο αναγνωστικό κοινό έργα υψηλής συγγραφικής αξίας, χωρίς περικοπές, άρτια µεταφρασµένα, µε σύγχρονη, λιτή και κοµψή αισθητική.

Στην κατηγορία της ξένης λογοτεχνίας το 2016 θα γνωρίσουµε ακόµα ένα αστυνοµικό µυθιστόρηµα του Πιερ Λεµέτρ µε τον γνωστό αστυνόµο Καµίγ Βεροβέν, µετά την πρόσφατη κυκλοφορία του µυθιστορήµατος Αλέξ, που ξεχώρισε στο αναγνωστικό κοινό για την πρωτοτυπία του και τις ανατροπές του. Τον συγγραφέα γνωρίσαµε µε το µυθιστόρηµα Καλή αντάµωση εκεί ψηλά, που απέσπασε το βραβείο Goncourt 2013, το πιο σηµαντικό λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας.

Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το νέο µυθιστόρηµα του ιστορικού και δηµοσιογράφου Τζάιλς Μίλτον, µε τον προσωρινό τίτλο Το τέλειο έγκληµα. Στο νέο του βιβλίο ο συγγραφέας µάς µεταφέρει στη Γροιλανδία, όπου ανακαλύπτεται στον πάγο ένα τέλεια διατηρηµένο πτώµα. Ο εγκληµατολόγος που θα κληθεί να ερευνήσει την υπόθεση ανακαλύπτει περισσότερα στοιχεία από αυτά που µπορεί να δει το γυµνό µάτι. Ο Τζάιλς Μίλτον είχε γνωρίσει πολύ µεγάλη επιτυχία µε την ιστορική του έρευνα για την καταστροφή της Σµύρνης, που αποτύπωσε στο βιβλίο του Χαµένος Παράδεισος, Σµύρνη 1922 και ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 28.000 αντίτυπα.

Στην κατηγορία της ελληνικής λογοτεχνίας θα κυκλοφορήσει την άνοιξη το πολυαναµενόµενο νέο µυθιστόρηµα του Σπύρου Πετρουλάκη. Μετά την Εξοµολόγηση, που ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 12.000 αντίτυπα σε λιγότερο από έναν χρόνο και έγινε το αγαπηµένο βιβλίο των αναγνωστών για το 2015, έρχεται Η Παναγία της φωτιάς, ένα µυθιστόρηµα που θα συγκινήσει και θα συζητηθεί.

Non Fiction

Στη σειρά Φάροι Ιδεών θα κυκλοφορήσει στις αρχές του έτους Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν και άλλα κείµενα για την τέχνη της γραφής της Βιρτζίνια Γουλφ σε νέα µετάφραση και πρόλογο της Αργυρώς Μαντόγλου. Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται µερικά από τα σηµαντικότερα κείµενα της Γουλφ γύρω από τα θέµατα που την απασχολούσαν κατά τη δηµιουργική περίοδο της ζωής της: ο φεµινισµός, η κοινωνική ισότητα, η πολιτική, η αξία των βιβλίων, η ρήξη µε την παράδοση, η σχέση της τέχνης µε την πολιτική και τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια, την άνοιξη, θα ενταχθούν στη σειρά το κορυφαίο βιβλίο του Φρίντριχ Νίτσε Πέρα από το καλό και το κακό, σε νέα µετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου µε πρόλογο του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και καθηγητή Εγκληµατολογίας στο Τµήµα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστηµίου Αθηνών Γιάννη Πανούση, και Ο προφήτης του Χαλίλ Γκιµπράν σε νέα µετάφραση της Σοφίας Ανδρεοπούλου.

Στόχος της σειράς Φάροι Ιδεών είναι νέοι αλλά και ώριµοι αναγνώστες να έρθουν σε επαφή µε την πένα διακεκριµένων συγγραφέων, καθώς και µε διαχρονικά έργα, συµβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης.

Την άνοιξη περιµένουµε την κυκλοφορία της πολυαναµενόµενης βιογραφίας του Pablo Escobar γραµµένη από τον γιο του Juan Pablo Escobar, σε µετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου. Το βιβλίο παρουσιάζει το χρονικό του βαρόνου των ναρκωτικών που διέλυσε µια ολόκληρη χώρα, ενώ η κυκλοφορία του ενέπνευσε την τηλεοπτική σειρά της Netflix Narcos.

Στην κατηγορία Οικογένεια-Υγεία-Αυτοβελτίωση ξεχωρίζει η έκδοση του βιβλίου Υπάρχει έρωτας µε την πρώτη µατιά; και άλλες 99 ερωτήσεις για τον έρωτα της δηµοσιογράφου Φλώρας Κασσαβέτη, όπου 40 επώνυµοι ειδικοί (Θάνος Ασκητής, ∆ηµήτρης Γρηγοράκης, Αλεξάνδρα Καππάτου, Νάνσυ Μαλλέρου, Εύα Ντελιδάκη, κ.ά.) απαντούν σε ερωτήσεις που όλοι έχουµε σκεφτεί. Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δηµοσιογράφος, αρχισυντάκτρια στο περιοδικό forma του οµίλου ΑNT1, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στο site www.happymom.gr του ίδιου οµίλου.

Μαγειρική

Η δηµοφιλής σεφ Ντίνα Νικολάου µας παρουσιάζει στις αρχές του 2016 το νέο βιβλίο
µαγειρικής µε τίτλο Τα καλύτερα νηστίσιµα της Ντίνας, µε 114 νηστίσιµες συνταγές για όλο τον χρόνο. Μεζέδες, σαλάτες, πίτες, ψάρια, ζυµαρικά, λαχανικά, όσπρια, γλυκά, θησαυροί από το κελάρι! Περιλαµβάνει πρόλογο του ∆ηµήτρη Γρηγοράκη.

Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο

Εξαιρετικά πλούσιο µε πολλές νέες προτάσεις είναι το εκδοτικό πρόγραµµα των παιδικών και εφηβικών βιβλίων για το 2016.

Στη σειρά Γαλάζια Βιβλιοθήκη θα προστεθούν σηµαντικοί τίτλοι διαχρονικής αξίας. Στις αρχές του 2016 θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Η ζωή του Χριστού της Πηνελόπης ∆έλτα, στο οποίο η συγγραφέας αναλύει τα γεγονότα της ζωής του Χριστού, από τη Γέννηση µέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Επίσης, στην ίδια σειρά από την άνοιξη θα κυκλοφορήσει και το αγαπηµένο ανάγνωσµα µικρών και µεγάλων Πρίγκιπας και φτωχός του Μαρκ Τουέιν.

Οι Λογοτεχνικές Εξερευνήσεις, η σειρά όπου κάθε βιβλίο διαδραµατίζεται σε µια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας µε στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία και την παράδοση της χώρας µας, εµπλουτίζεται µε νέους συναρπαστικούς τίτλους. Η κληρονοµιά του παππού είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Εύας Κασιάρου που διαδραµατίζεται στην Πιερία, ενώ το πρώτο µυθιστόρηµα της Αντιγόνης Σδρόλια έχει τίτλο Η συµµορία των πέντε και µας µεταφέρει στο Τρικέρι Μαγνησίας.

Στη σειρά εικονογραφηµένων βιβλίων Κλασικοί θησαυροί, που συλλέγει τα σηµαντικότερα µυθιστορήµατα της παγκόσµιας και της ελληνικής λογοτεχνίας και τα παρουσιάζει διασκευασµένα για παιδιά έως 8 ετών, θα ενταχθεί στις αρχές της χρονιάς ο Μάγκας της Πηνελόπης ∆έλτα σε εξαιρετική διασκευή της Μαρίας ∆ασκαλάκη (για πρώτη φορά σε εικονογραφηµένη έκδοση για παιδιά). Την άνοιξη θα κυκλοφορήσει στην ίδια σειρά και ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης ∆έλτα και πάλι σε διασκευή της Μαρίας ∆ασκαλάκη.

Στη σειρά Σύγχρονο Παραµύθι, για παιδιά ηλικίας 3+, στις αρχές του 2016 θα έχουµε τη χαρά να υποδεχθούµε το νέο βιβλίο της Κέλλυς Αλχανάτη-Παπούλη µε τίτλο Το παρεάκι των λουλουδιών (εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος), ένα βιβλίο για την αξία της φιλίας και τον εκφοβισµό. Την ίδια περίοδο, θα κυκλοφορήσουν και τα παραµύθια Ένα ξεχωριστό δώρο (εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου) της Μαριάννας Κουµαριανού, ένα βιβλίο για τα παιδιά που περιµένουν αδερφάκι, και Οι σωµατοφύλακες της κατσαρόλας της Λένας Τερκεσίδου (εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια), ένα βιβλίο για την υγιεινή διατροφή και τα µυστικά των τροφών. Η θεατρική παράσταση που είναι βασισµένη στο βιβλίο ανεβαίνει κάθε Κυριακή στο Θέατρο Ηµέρας έως τις 24/4.

Την άνοιξη ξεχωρίζει, επίσης, η έκδοση του εικονογραφηµένου βιβλίου Ο µικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερί σε διασκευή για µικρά παιδιά του εξαιρετικού Φίλιππου Μανδηλαρά, ενώ περιµένουµε την έκδοση ολοκαίνουριων παραµυθιών της Ιωάννας Μπαµπέτα και του Βασίλη Κουτσιαρή.

Μετά την πολύ επιτυχηµένη έκδοση του βιβλίου Ταξίδι στην αρχαία Αθήνα (για παιδιά ηλικίας 9+) του Θάνου Κονδύλη, έρχεται να προστεθεί την άνοιξη µια νέα περιπέτεια στη σειρά Ταξίδι στον χρόνο, που αυτήν τη φορά διαδραµατίζεται στην αρχαία Σπάρτη.

Την άνοιξη, επίσης, αναµένουµε σε µετάφραση της Ευγενίας Κολυδά τη δεύτερη ιστορία του πιο πρωτότυπου και ανατρεπτικού µικρού εφευρέτη που ονοµάζεται… Φρανκ Αϊνστάιν! Ο συγγραφέας Τζον Σέσκα δηµιούργησε αυτό τον καταπληκτικό κόσµο όπου τα παιδιά µπορούν να διασκεδάζουν µε τις απίθανες εφευρέσεις του, σε συνδυασµό µε πολλές πληροφορίες από τη χηµεία και τη φυσική!

Ο Πάνθηρας Μαυρόγατος της Βάσιας Ακαρέπη, ο πιο υπέροχος γάτος της Ελλάδας, επιστρέφει την άνοιξη στο δεύτερο βιβλίο της σειράς για να συνεχίσουν τα παιδιά να ανακαλύπτουν τον «περίεργο» κόσµο των µεγάλων µέσα από τα µάτια µιας γάτας!

Και φυσικά όλη τη χρονιά θα έχουµε νέες κυκλοφορίες απίθανων βιβλίων ζωγραφικής, δραστηριοτήτων, βιβλίων µε παζλ και αυτοκόλλητα, µε όλους τους αγαπηµένους ήρωες.

Αποκλειστικά από τις εκδόσεις µας στις αρχές του 2016 θα κυκλοφορήσουν βιβλία µε ήρωες τον Μπεν και τη Χόλι, ενώ η τηλεοπτική τους σειρά (βραβευµένη µε τα βραβεία BAFTA το 2009 ως η καλύτερη σειρά για παιδιά προσχολικής ηλικίας) προβάλλεται µεταγλωττισµένη από το Star κάθε Σάββατο στις 8:45 το πρωί.

Η νέα ταινία της Disney Ζωούπολη, που θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 3 Μαρτίου από τη Feelgood, φέρνει µαζί της και τέσσερα νέα βιβλία δραστηριοτήτων για όλα τα παιδιά!

Οι αξιαγάπητοι ήρωες από την τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται στο Nickelodeon Kung Fu Panda επανέρχονται µε την πολυαναµενόµενη ταινία Kung Fu Panda 3 που αναµένεται να προβληθεί στην Ελλάδα στις 17 Μαρτίου από την Odeon. Τα βιβλία από την ταινία θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2016 σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Από το καλοκαίρι εγκαινιάζουµε την αποκλειστική κυκλοφορία βιβλίων από τα αξιαγάπητα Pets της Universal, παράλληλα µε την αναµενόµενη προβολή της ταινίας τους The secret life of Pets (από τους δηµιουργούς των ταινιών Εγώ, ο Aπαισιότατος 1, 2 και Μινιόν). Τα βιβλία αλλά και η ταινία µάς δείχνουν την καθηµερινότητα των κατοικίδιων όταν οι ιδιοκτήτες τους φεύγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά. Είναι σίγουρο ότι θα κλέψουν τις καρδιές µικρών και µεγάλων.

∆εν λείπουν επίσης και βιβλία από τους Πιγκουίνους της Μαδαγασκάρης, ενώ από την αγαπηµένη µας Gorjuss, τα βιβλία της οποίας κυκλοφορούν αποκλειστικά από τις εκδόσεις Μίνωας, αναµένονται να κυκλοφορήσουν µέσα στη χρονιά εικονογραφηµένα βιβλία αλλά και σχολικά ηµερολόγια.

Το εκδοτικό µας πρόγραµµα εµπλουτίζεται συνεχώς µε νέους τίτλους, που θα ανακοινώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους.