Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλιοθήκες- «παράθυρα» στη γνώση, σε απομακρυσμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας

Βιβλιοθήκες- «παράθυρα» στη γνώση, σε απομακρυσμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας

Μία ακόμη βιβλιοθήκη θα ανοίξει τις πόρτες της για να υποδεχτεί δεκάδες φίλους των βιβλίων! Ο λόγος για την πρωτοβουλία του δικτύου εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting», που με τη βοήθεια της ΙΚΕΑ, εταιρείας του Ομίλου FOURLIS, κάνουν πραγματικότητα το όνειρο κατοίκων απομακρυσμένων και ακριτικών χωριών, προσφέροντας τους πρόσβαση στη γνώση με τη δημιουργία βιβλιοθηκών στα όμορφα μέρη τους!

Από την Σοφία Μαυραντζά

Η νέα βιβλιοθήκη θα εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο στο Βαρικό Φλώρινας, τον έβδομο κατά σειρά σταθμό, μετά την ορεινή Κρανιά Γρεβενών στις παρυφές της Βάλιας Κάλντα, τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, το χωριό Μουριές του Κιλκίς, τα ακριτικά Δίκαια και τους Μεταξάδες Έβρου και το ορεινό χωριό Λιβάδι Ελασσόνας.

Βιβλία θα τοποθετηθούν στα ράφια, παιχνίδια θα βρεθούν στη διάθεση των παιδιών για δημιουργική απασχόληση και υπολογιστές θα ενώσουν το γραφικό Βαρικό με κάθε πλευρά της Γης.

Η ΙΚΕΑ έχει αναλάβει τη μελέτη και το σχεδιασμό για τη δημιουργία δέκα παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών σε ακριτικές και απομακρυσμένες, περιοχές της Ελλάδας, με στόχο τη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής για όλους. Όσο αυτή η δράση εξελίσσεται, τόσο πληθαίνουν τα χαμόγελα όσων αποκτούν πρόσβαση στη γνώση, μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι τους!

Μία βιβλιοθήκη κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καλλιέργειας της παιδείας ενός λαού. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι μετέχουν στην ενέργεια κατασκευής των βιβλιοθηκών. Στόχος τους είναι περισσότερα από 800 παιδιά, διαφόρων ηλικιών, να αποκτήσουν πιο άμεση πρόσβαση στη γνώση με την ολοκλήρωση των βιβλιοθηκών.

Πρόσωπα γεμάτα δίψα για γνώση, θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν χρόνο σε μια πληρέστατη βιβλιοθήκη εκατοντάδων τίτλων βιβλίων, χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν χιλιόμετρα για να βρεθούν σε μία βιβλιοθήκη. Το Culturenow.gr θα βρεθεί στο Βαρικό Φλώρινας για να παρακολουθήσει πώς θα στηθεί η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη και θα σας μεταφέρει τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, με την ευχή να αναλάβουν αντίστοιχες δράσεις και άλλοι φορείς!

 

Μάθετε περισσότερα στο: www.ikea.gr/stathmoiharas

Σχετικές ειδήσεις
Αθήνα Θέα / Παράθυρα στην πόλη - Γιάννα Ανδρεάδη
02.12.2016 17:33
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το λεύκωμα της Γιάννας Ανδρεάδη με τίτλο "Αθήνα Θέα / Παράθυρα στην πόλη" και κείμενα των Jean-Christophe Bailly, Γιάννη Τσιώμη, Ντένη Ζαχαρόπουλου και Aude Mathé.
 METApolis: Μαθήματα Φωτογραφίας 2016/2017
29.08.2016 16:55
Η Φωτογραφική ομάδα του METAPolis ξεκινάει νέους δίωρους εβδομαδιαίους για την περίοδο 2016/2017, εισαγωγικούς κύκλους σεμιναρίων – μαθημάτων στην Φωτογραφία. Η Φιλοσοφία του προγράμματος περιλαμβάνει την τεχνική γνώση με την αισθητική και την πρακτική εφαρμογή αυτών. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια γενική γνώση για τη φωτογραφία, στα πλαίσια ενός δίωρου εβδομαδιαίου προγράμματος με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης.
Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016
13.06.2016 09:56
H εξερεύνηση αρχίζει σε 125 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.
Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει
18.03.2016 13:56
Το Εθνικό Θέατρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανοίγει τα παράθυρα της Αγίου Κωνσταντίνου και προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή βραδιά – για την ελληνική ποίηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και μπροστά από το κτίριο Τσίλλερ. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού διανέμει βιβλία σε φυλακές και δημόσιες βιβλιοθήκες
23.02.2016 13:43
Μέσα στις θεσμοθετημένες ενέργειες της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής είναι και η αποστολή και διανομή των βραβευμένων με Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία βιβλίων που έχουν αγοραστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να διανεμηθούν στα τμήματα νεοελληνικών σπουδών σχολών του εξωτερικού και του εσωτερικού ή και σε άλλες βιβλιοθήκες, καθώς και σε καταστήματα κράτησης και καταστήματα κράτησης ανηλίκων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.