Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η σύγχρονη ελληνική σκηνή στο Reims Scènes d’Europe στην Comedie de Reims

Η σύγχρονη ελληνική σκηνή στο Reims Scènes d’Europe στην Comedie de Reims

Η σύγχρονη ελληνική δηµιουργία έχει την τιµητική της στο φεστιβάλ Reims Scènes d’Europe µε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν σε διάφορες αθηναϊκές σκηνές, όπως στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Το φεστιβάλ Reims Scènes d’Europe έγινε χρόνο µε τον χρόνο ένα γεγονός ξεχωριστό, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με όλες τις σκηνές της πόλης Reims, ενθουσιώδεις και αλληλέγγυοι, σας προτεί-νουµε δέκα έντονες ηµέρες ευρωπαϊκής δη-µιουργίας, συναντήσεων, συζητήσεων και εορτασµών.

Η Ελλάδα έχει φέτος την τιµητική της: η νέα σκηνή της και οι νέοι δηµιουργοί της, οι οποίοι εν µέσω κρίσης ανατρέπουν την τέχνη τους και εφευρίσκουν µια νέα αισθητική. Η κρίση αυτή που τους επηρεάζει τόσο έντονα, αγγίζει όλη την Ευρώπη µε διάφορους τρόπους. Δεν είναι µόνο οικονοµική αλλά και πολιτική και πολιτιστική .

Η Ελλάδα εφηύρε ταυτόχρονα τη δηµοκρατική κοινωνία και τη σκηνική τέχνη. Μας υπενθυµίζει ότι το θέατρο είναι µια τέχνη των πολιτών, όπου καλλιτέχνες και θεατές σχηµατίζουν µια ποιητική συνάθροιση που θέτει ερωτήµατα, αναρωτιέται και µερικές φορές επαναπροσδιορίζει, κατά τη διάρκεια µιας παράστασης, τον τρόπο της συµβίωσής µας.

Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε ανταλλαγή, διακίνηση ιδεών, κοινές εµπειρίες και αµοιβαία κατανόηση.»

Ludovic Lagarde, σκηνοθέτης και διευθυντής της Comédie de Reims

Πρόγραμμα:

28.01 | 1000 + 1 πόλεις, συναυλία της Νένας Βενετσάνου
28-29.01 |Vanya. 10 χρόνια µετά, Blitz Theatre Group
31.01 | Apersona, Ioannis Mandafounis
02.02 | Relic, Ευριπίδης Λασκαρίδης
02.02 | Αίµατα, Θεατρική Οµάδα Vasistas
03.02 | Giraffe, Nova Villa
03.02 | 6 A.M. How to disappear completely, Θεατρική Οµάδα Blitz
03.02 | Thiva KM102, συναυλία του ARTéfacts Ensemble
04.02 | Tabula rosa, Nova Villa
06.02 | Domino, Θεατρική Οµάδα Vasistas

Ταινίες
28-30.01 | Άλπεις, του Γιώργου Λάνθιµου
29-31.01 | Attenberg, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

Σχετικές ειδήσεις
Η Αγορά του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
14.10.2016 11:29
Η Αγορά (5-12 Νοεμβρίου 2016, Αποθήκη Γ΄) του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το πολύτιμο εργαλείο από το οποίο προκύπτουν οι αυριανές συνεργασίες στο χώρο του σινεμά, με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe του MEDIA, φιλοξενεί 14 κινηματογραφικά σχέδια στο 12ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 13 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και πάνω από 220 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market.
Στέλλα κοιμήσου, του Γιάννη Οικονομίδη στο Εθνικό Θέατρο
26.09.2016 17:03
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει από τις 13 Οκτωβρίου στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος - η οποία αφιερώνεται στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία - το θεατρικό έργο του Γιάννη Οικονομίδη, «Στέλλα κοιμήσου».
Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
07.07.2016 14:05
Μέρος των Αισχυλείων που διοργανώνει με συνέπεια εδώ χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας αποτελεί η επιτυχημένη διοργάνωση «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», η οποία πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 25 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο.
Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη: Πρόγραμμα περιοδείας 2016
16.05.2016 15:24
Η παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», στην αρχαία ελληνική γλώσσα, που ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι σαν παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και καθήλωσε χιλιάδες θεατές μετά από sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ - όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι κι έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα, σε ζωντανή γλώσσα, πρώτη φορά ύστερα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια- ξεκίνησε περιοδεία από τον Ιούνιο ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με 60 προγραμματισμένες παραστάσεις, με την στήριξη και υπό την Αιγίδα του ΚΘΒΕ.
Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας: Πρόσκληση συμμετοχής
07.03.2016 14:40
Στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ LAGFF με τις «Ημέρες Γαστρονομίας» και το «Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας», οι διοργανωτές σχεδιάζουν ένα ξεχωριστό θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική γαστρονομία και τη νέα ελληνική κουζίνα.