Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Λόγοι και Ήχοι των Τ(ρ)όπων Λατρείας: ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

Λόγοι και Ήχοι των Τ(ρ)όπων Λατρείας: ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη , το Σάββατο 30 Ιανουαρίου και ώρα 17:00, οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην έκδοση που συνόδεψε την έκθεση "Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός" αλλά και στους ήχους που κατεγράφησαν και αποτέλεσαν οργανικό τμήμα της. Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 21:30 και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και το καφέ-εστιατόριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς.

Το σπονδυλωτό αυτό αφιέρωμα συνοψίζει τα θέματα που ανέδειξαν οι συγγραφείς της έκδοσης σχετικά με το περιεχόμενο και τη φωτογραφική πρακτική της έκθεσης και φιλοξενεί παρεμβάσεις από μέλη των λατρευτικών κοινοτήτων που παρουσιάζονται σε αυτήν καθώς και ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τον φωτογράφο στην αναζήτησή του.

Η φωτογραφική έρευνα πεδίου, οι ανθρωπολογικές, πολεοδομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του βιώματος των αυτοσχέδιων χώρων λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και η επιμελητική συμμετοχή στο συλλογικό συμβάν αυτής της διοργάνωσης, είναι μερικά από τα θέματα που θα εξεταστούν στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, μουσικοί που ανήκουν και λατρεύουν σε αυτούς τους τόπους θα μεταφέρουν τους ήχους, τους ρυθμούς, τους θορύβους και τα τραγούδια τα οποία αποτέλεσαν οργανικό κομμάτι του φωτογραφικού σώματος με την συμμετοχή του μουσικού Μιχάλη Καλκάνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Α’ ΜΕΡΟΣ

17:00 – 19:00
Αμφιθέατρο , Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Χαιρετισμοί
Εισηγήσεις των συγγραφέων με αφετηρία τα κείμενά τους στην έκδοση "Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός", εκδόσεις Μουσείο Μπενάκη.
Συντονισμός: Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

Γιώργος Τζιρτζιλάκης: Γεωπολιτικές του ιερού και ο πειρασμός των εικόνων
Νάνος Βαλαωρίτης: Ένας ολόκληρος κόσμος. Τάσος
Φώτης Τερζάκης: Μια εγκάρσια διατομή του πλανήτη
Κωστής Σταφυλάκης: Ελληνική κοινωνία, λατρεία και ιδιωτικότητα
Έφη Φαλίδα: Μαύρο άλογο/Λευκός πέπλος: προς την ισορροπία των αντιθέσεων
Δημήτρης Χαλαζωνίτης: Ποιήματα
Σάββας Μιχαήλ: Ετεροτοπίες
Παναγής Παναγιωτόπουλος: Η οικεία ετερότητα. Φαινομενολογία και εικονολογία των μεταναστών στην Ελλάδα
Νάντια Αργυροπούλου: Nowheres. (επίλογος αντί οδηγού)

Διάλειμμα: 19:00 - 19:15

Β’ ΜΕΡΟΣ

19:15 – 20:30
Παρεμβάσεις μελών των λατρευτικών κοινοτήτων και συνεργατών στην έρευνα πεδίου του Τάσου Βρεττού. Εισαγωγή από τον φωτογράφο.

Συντονισμός: Θεόφιλος Τραμπούλης

Συζήτηση με το κοινό.

Γ’ ΜΕΡΟΣ

20:30 – 21:30
Καφέ-εστιατόριο, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Οι ήχοι των Τ(ρ)όπων Λατρείας από μουσικούς των λατρευτικών κοινοτήτων.
Συντονισμός: Μιχάλης Καλκάνης

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/01/2016

Η έκθεση "Τ(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός" θα διαρκέσει έως την Κυριακή 31/01/2016.

Την ίδια ημέρα, με το κλείσιμό της, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον φωτογράφο και τους επιμελητές, στις 13.00.


Φωτό: The Living Christ Gospel Ministries International (Nigerian Evangelical), Sofokleous street / Οδός Σοφοκλέους © Tassos Vrettos


Περισσότερα για την έκθεση μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Co-creating Europe in 24 cities: τα αποτελέσματα του Tandem Europe στο Μουσείο Μπενάκη
25.01.2017 11:28
Το Μουσείο Μπενάκη μας προσκαλεί στην ανοιχτή εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι ομάδες και τα έργα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής Tandem Europe, καθώς και παλαιότερες δράσεις του προγράμματος.
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Αφετηρίες: Ημερίδα από το ΔΟΜΕΣ INDEX στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:43
Η νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει τη δική της αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας. Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ και η διαδικτυακή βιβλιοθήκη έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ INDEX διοργανώνουν την Ημερίδα ‘Αφετηρίες’, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο.
Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 13:28
Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.