Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, εγκαινιάζεται στην καρδιά του πολιτιστικού κέντρου της Βενετίας, στο ιστορικό κτίριο Palazzo Cavalli Franchetti, η έκθεση του OpenArtCodeGroup στην οποία 10 σύγχρονοι, σημαντικοί εικαστικοί σε συνεργασία με την Ιστορικό Τέχνης και Τεχνοκριτικό κα Έμμυ Βαρουξάκη εκθέτουν έργα τους μαζί με 38 ακόμη εικαστικούς από όλο το κόσμο.

Μετά την επιτυχημένη έκθεση στο Grand Palais στο Παρίσι, το OpenArtGroup και η Κριτικός Τέχνης κα Έμμυ Βαρουξάκη, η οποία παρουσιάζει μέσα από διαρκείς εκθέσεις Έλληνες καλλιτέχνες στο Γαλλικό αυτό Σαλόνι εδώ και 8 χρόνια, επιλέγουν για την επόμενή τους έκθεση το ιστορικό κτίριο Palazzo Cavalli Franchetti, το οποίο βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι (Grand Canal), το πιο επισκέψιμο και πολυφωτογραφημένο σημείο της Βενετίας, πολύ κοντά στην Accademia Gallery και Peggy Guggenheim Collection.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει έργα ζωγραφικής, γλυπτά,βίντεο, φωτογραφίες και εικαστικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου φήμης Καρναβαλιού της Βενετίας.

Το OpenArtCodeGroup συνεργάζεται με καταξιωμένους εικαστικούς που ακολουθούν στη δημιουργία των έργων τους διαφορετικές τεχνικές και εντάσσονται σε ποικίλες καλλιτεχνικές φόρμες. Οι συνεργασίες αυτές οδήγησαν στο πρόσφατο παρελθόν σε επιτυχημένες εκθέσεις στο Grand Palais στο Παρίσι, στο Auditorium Rainier III στο Μονακό, στην Oxo Gallery στο Λονδίνο και στη Pudong Library and CEIBS στη Σαγκάη.

Η Ιστορικός Τέχνης και Τεχνοκριτικός κα Έμμυ Βαρουξάκη, έχοντας επιμεληθεί και προβάλλει στο εξωτερικό έργα πολλών και καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών, σημειώνει για την έκθεση:

Η έκθεση αυτή γίνεται για να επιβεβαιώσει την πολιτιστική όσμωση μεταξύ Ελλάδας – Βενετίας και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο αμφιθαλών πολιτισμών μέσω της βυζαντινής και νεώτερης παράδοσης. Η μέχρι σήμερα ύπαρξη της Ελληνικής κοινότητας Βενετίας στην περιοχή του San Zaccaria, ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων , το Βυζαντινό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Προξενείο παραμένουν ως σήμερα μάρτυρες της ματιάς της Βενετίας προς τις πόρτες της Ανατολής.

Ο μεγάλος Γκρέκο εδώ πρωτοήρθε απο την γενέτειρά του Κρήτη ως μαθητής του Τιτσιάνο.

Πολλοί σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες ήρθαν να εκθέσουν επί έτη στη Μπιεννάλε της Βενετίας με επιτυχία, λάτρεψαν την πόλη των καναλιών κι έμαθαν να περιπλανώνται μέσα της.

Ακόμα κι αυτές τις τελευταίες μέρες που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη σείσθηκαν απο την οικονομική λαίλαπα , η επιθυμία της επιστροφής στη Βενετία είναι μια αδιάπτωτη τάση ,την οποία δείχνει αυτή η έκθεση.

Η Ελλάδα πάντα θα εμπνέει την Ευρώπη και τη Βενετία έστω και αν  απασχόλησε με τα εσωτερικά της προβλήματα όχι πάντα πολύ θετικά το διεθνή τύπο. Πάντα η Ελλάδα ειναι μέρος της ιστορίας της Ευρώπης.

SEMPRE LA GRECIA”

Οι Έλληνες εικαστικοί που συμμετέχουν είναι:

Ανδρέας Δεβετζής // Μίνα Κορδαλή // Νίκη Μιχαηλίδου // Δήμητρα Μουτζούρη // Μαρία Μουριάδου // Φωτεινή Οθωναίου // Άσπα Παπαλεξανδρή // Κατερίνα Σωρούλα // Παντελής Χανδρής // Γιάννης Ψυχοπαίδης

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του κου Vito Abba και διοργανώνεται από το Studio Abba σε συνεργασία με την κα Έμμυ Βαρουξάκη και τον κο Youngsook Park. Η έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο τυπωμένο στη Φλωρεντία.



Φωτό έργων: 1: Άσπα Παπαλεξανδρή
2: Μίνα Κορδαλή