Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μορφές στη φύση: έκθεση του Νικόλα Κυριάκου στον Τεχνοχώρο στα Ιωάννινα

Μορφές στη φύση: έκθεση του Νικόλα Κυριάκου στον Τεχνοχώρο στα Ιωάννινα

Την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου μετά τις 8 μ.μ, εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο στα Ιωάννινα η έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Κυριάκου με τίτλο «Μορφές στη Φύση».

Ο Χαλκιδιώτης ζωγράφος Νικόλας Κυριάκου παρουσιάζει στον Τεχνοχώρο τα πιο πρόσφατα έργα του φτιαγμένα με ακρυλικά, λάδια και μικτές τεχνικές. Το περιεχόμενο των έργων του αντλείται από το φυσικό του περιβάλλον μέσω των βιωμάτων της μνήμης του που είναι αφορμή για να φτάσει στο θέμα του, τον σύγχρονο άνθρωπο και τη θέση του μέσα στη φύση.

Η αφαιρετική ζωγραφική του είναι ένα ιδιόμορφο κράμα γεωμετρικών δομικών στοιχείων και μορφικών εξπρεσιονιστικών τάσεων όπου η λογική αγκαλιάζει το συναίσθημα για να μορφοποιηθούν σ’ ένα καθαρά εικαστικό σύνολο το οποίο οδηγεί τον ανοικτό θεατή σε πολυεπίπεδες ερμηνείες, τον συγκινούν και τον υποβάλλουν να προχωρήσει παραπέρα, στο γνωστό-άγνωστο.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής όπου ζει και έχει το εργαστήριό του μέχρι σήμερα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Ρώμης. Δίδαξε τα εικαστικά σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης σε συλλόγους και ιδιωτικές σχολές.

Παράλληλα πραγματοποίησε 27 ατομικές και 93 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες μουσείων, δημόσιων και ιδιωτικών συλλόγων (Αβέρωφ Τοσίτσα-Μέτσοβο, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Θεσσαλονίκη, Αλέκος Κοντόπουλος-Λαμία, Βαφοπούλειο-Θεσσαλονίκη, Δημοτική Πινακοθήκη-Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών-Θεσσαλονίκη, Μουσείο της πόλης των Σκοπίων-Fyrom και αλλού).

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

«…εξαιρετικός σχεδιαστής και με αίσθηση των εκφραστικών δυνατοτήτων του χρώματος αγωνίζεται και κατορθώνει να εκφράσει τις συναντήσεις του και τις συγκινήσεις του και ενώ φαίνεται ότι έχει ως αφετηρία την αντικειμενική πραγματικότητα και ενδιαφέρεται για την ερμηνεία της, τα έργα του μας δίνουν μια άλλη πραγματικότητα, που βασίζεται αποκλειστικά στις ζωγραφικές αξίες…»

Χρύσανθος Χρήστου
Ομότιμος καθηγητής της ιστορίας της τέχνης
Ακαδημαϊκός

«…ο Κυριάκου πάντα ξεκινάει από κάποιο οπτικό ερέθισμα, μια εικόνα πραγματική ή «εσωτερική», ένα θέμα. Οι διαδοχικές επιζωγραφίσεις μεταμορφώνουν, αλλοιώνουν, τις αρχικές συνθέσεις, έτσι ώστε σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει το αρχικό ερέθισμα. Παρ’ όλα αυτά η ιδέα του αντικειμένου, που υποβόσκει, αφήνει το ανεξίτηλο ίχνος της στο έργο…».

Λίνα Τσίκουτα
Δρ. Ιστορία της τέχνης
Επιμ. Εθνικής Πινακοθήκης

«…στα εικαστικά του τραγούδια ο Νικόλας Κυριάκου, αποθησαυρίζει μνήμες και βιώματα, εξισορροπώντας τη θέρμη του χρώματος με την πνοή της γεωμετρίας, όπως η θαλασσινή αύρα στη γενέτειρα Ποτίδαια δροσίζει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού…»

Αγγελική Σαχίνη
Ιστορικός της τέχνης

Σχετικές ειδήσεις
Εξαιρετικό Παρθένο Πικρό Χαμόγελο - ψυχρής έκθλιψης: έκθεση του Κυριάκου Ρόκου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
18.11.2016 16:33
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου την ατομική έκθεση γλυπτικής του Κυριάκου Ρόκου με τίτλο: “Εξαιρετικό Παρθένο Πικρό Χαμόγελο - ψυχρής έκθλιψης.‘’
Ζωγραφικές Ιστορίες σε Τρισδιάστατο Φόντο: έκθεση του Γιώργου Αυγέρου στη γκαλερί Alma
10.11.2016 15:56
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, η Alma Contemporary Art Gallery στα Τρίκαλα, παρουσιάζει τον ζωγράφο Γιώργο Αυγέρο. Η έκθεση έχει τίτλο "Ζωγραφικές Ιστορίες σε Τρισδιάστατο Φόντο" και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2017.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.
Black and White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα: Έκθεση του Μίλτου Σκούρα στο ΚΜΣΤ
16.03.2016 13:00
44 ζωγραφικά μονοπλάνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ζωγραφικά καρέ, ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις ή εικόνες που εκκρεμούν στη μέση μιας διήγησης με διαφορετικά σημεία εκκίνησης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η φωτογραφία και το κόμικς, είναι μια εν συντομία περιγραφή των έργων του Μίλτου Σκούρα στην έκθεση “Black and White Stories” που θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 19 Μαρτίου έως τις 9 Ιουλίου 2016.