Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Room 518: Βίντεο-Εγκατάσταση της Ιωάννας Νεοφύτου στο πλαίσιο της έκθεσης Rooms 2016

Room 518: Βίντεο-Εγκατάσταση της Ιωάννας Νεοφύτου στο πλαίσιο της έκθεσης Rooms 2016

Στο πλαίσιο της έκθεσης ROOMS 2016 στο ξενοδοχείο St Georges Lycabettus, η εικαστικός Ιωάννα Νεοφύτου εκμεταλλεύεται τη χωρική σύμπτωση του τόπου έκθεσης με το θεματικό της αντικείμενο.

 

Μέσα από τη νέα της βίντεο- εγκατάσταση Room 518, η εικαστικός επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην πρωταρχική ιδιότητα του δωματίου ως χώρου εργασίας και συγκεκριμενοποιεί τον ρόλο ενός περιθωριοποιημένου συντελεστή του, της καμαριέρας.

 

Εισερχόμενος στο χώρο, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με ένα φρεσκοκαθαρισμένο δωμάτιο έτοιμο να υποδεχθεί τον νέο πελάτη. Μέσα σ᾽ αυτό το σκηνικό, επιλέγει η καλλιτέχνις να προβάλει ένα βίντεο που απεικονίζει την Ελένη Μπάλιου, καμαριέρα και συγγραφέα, να καθαρίζει το δωμάτιο στο οποίο εκτίθεται το έργο . Ταυτόχρονα, ακούγεται η συζήτηση της με μια ανώνυμη συνάδελφο της σε καλλιτεχνικό ίδρυμα .

 

Μέσα από τα κοντινά πλάνα στα χέρια της Μπάλιου, η  μηχανικά επαναλαμβανόμενη χρήση των εργαλείων καθαρισμού από την πρωταγωνίστρια αποκτά παροξυστικό χαρακτήρα. Ανάμεσα στους ήχους καθαρισμού όμως, κυριαρχεί ο δυναμικός διάλογος των δύο γυναικών. Συγκροτούμενος γύρω από τις εμπειρίες τους στον εργασιακό χώρο του ξενοδοχείου και της έκθεσης, φέρνει στην επιφάνεια αγνοημένες πτυχές της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Η συχνά ανεκδοτολογική φύση των λεγομένων τους, προσφέρει μια παροδική φυγή από την κατά τα άλλα σκληρότατη κοινωνική πραγματικότητα του επαγγέλματος του. Με τον τρόπο αυτό, η οικιακή εργασία, οριακά συνώνυμη της γυναικείας απασχόλησης, υπερκαλύπτει τον θεματικό πυρήνα του έργου.

 

Η Ιωάννα Νεοφύτου εντάσσει στο καλλιτεχνικό της λεξιλόγιο επίκαιρες μορφές της κοινωνικής πραγματικότητας, υιοθετώντας ένα ανήσυχο κοινωνικά βλέμμα.

 

Για την Ιωάννα Νεοφύτου:

 

Η Ιωάννα Νεοφύτου, εικαστικός και σκηνογράφος, γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1986. Ζεί και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας από όπου αποφοίτησε το 2011 με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, με υποτροφία του ΙΚΥ Ελλάδος, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονη τέχνη και νέα μέσα» στη σχολή Paris8, Vincennes-S.Denis, στο Παρίσι, απ’οπου αποφόιτησε το 2015 με άριστα.

 

Το 2014 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό "Traversée des frontières. Regards sur la guerre de 1914 - 1918 », με την παραχώρηση υποτροφίας για την πραγματοποίησης έκθεσης στο Μουσείο των Εθνικών Αρχείων στο Παρίσι (Archives Nationales, Pierreffite-sur-Seine, Paris). Έτσι τον Οκτώβριο του 2015, σε συνεργασία με την συγγραφέα Amélie Durand, πραγματοποίησαν την έκθεση : « Les / œuvres de mort / prises au hasard / se passent des commentares »,  1 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου 2015.

 

Ως εικαστικός συμμετείχε σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά: «Arteries Project» (Λεμεσός, 2013), «Santorini Biennale of Arts» (Σαντορίνη 2012), «Το σχέδιο Σωτηρία: Μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο» (Νοσοκομείο Σωτηρία, Αθήνα 2010). Από το 2011, συνεργάζεται με τον εικαστικό Σπύρο Χαραλαμπόπουλο υλοποιώντας περφόρμανς σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ: «12 Wagon Festibal » (Το τρένο στο Ρουφ, Αθήνα 2010), «Itinerant Perfmormance Art Festival» (Νέα Υόρκη 2012), «Αισχύλεια-Φεστιβαλ Τεχνών Ελευσίνας» (Ελευσίνα 2012). Το 2014, σε συνεργασία με την Έλενα Σωκράτους, τον Μάριο Πατσαλή και την Κυβέλη  Μαυροκορδοπούλου, ανέπτυξαν και εφάρμοσαν το καλλιτεχνικό πρότζεκτ “La fête”, περφόρμανς που πραγματοποιήθηκε παραλληλα σε  Αθήνα, Βερολίνο και Παρίσι.

 

Ως σκηνογράφος, έχει εργαστεί σε πολυάριθμες παραστασεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 2014 εργάστηκε στη σκηνογραφική ομάδα του δια-ευρωπαϊκού θεατρικού προγράμματος «City Ghettos of Today», με παραστάσεις στο Παρίσι, Βαρσοβία, Βερολίνο και Ελσίνκι (διοργάνωση Strefa WolnoSłowa Foundation Warsaw, Poland, σκηνοθεσία και καλλιτεχνική διεύθυνση Pietro Floridia-Compagnia dei Rifugiati / ITC Teatro, Bologne, Italie). Εχει επισης σχεδιάσει και υλοποιήσει τα σκηνικά της θεατρικής ομάδας “Εκ-Δράσης” στις θεατρικές παραστάσεις “Σε σας που μας ακούτε” (Λεμεσός, 2009) και “αλέρΤ” (Λεμεσός, 2010). Έχει εργαστεί ως Programme Developement Assistant στην «Πολιτιστική Κίνηση ΕΠΙΛΟΓΗ-Jeunesses Musicales Chypre», διοργανώνοντας διεθνή μουσικά φεστιβάλ και καλλιτεχνικές εκθέσεις.

 

Επιμέλεια: Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Εγκαίνια της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Μόσχα
09.09.2016 14:49
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, 8 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β. Σούσεφ στη Μόσχα. Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρ. Δούρου.
V Chants - Early Music on Canvas+: έκθεση του Βασίλη Γαρυφαλλάκη στη Γκαλερί Αργώ
06.09.2016 12:45
Η Γκαλερί Αργώ της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, θα υποδεχτεί στους χώρους της, τον εικαστικό Βασίλη Γαρυφαλλάκη, για να παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά, στην δεύτερη ατομική του έκθεση κάτω από το γενικό τίτλο ”V CHANTS Early music on canvas+”
1460 Artdays / Artwall  / volume 2: το 2ο μέρος της έκθεσης
29.08.2016 11:38
Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:00 εγκαινιάζεται το 2ο μέρος της επετειακής έκθεσης 1460 Artdays / 4 Years Artwall / Volume 2.
Ταξιδεύοντας: Έκθεση της Κατερίνας Ζάκα στα πλαίσια του Σύρος – Πολιτισμός 2016
11.07.2016 15:19
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016», ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Κατερίνας Ζάκα «Ταξιδεύοντας», την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:30, στην αίθουσα «Εμμ.Ροΐδη», στο Πνευματικό Κέντρο.
12 νέοι καλλιτέχνες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Art Athina 2016
17.05.2016 16:52
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των 10 
χρόνων λειτουργίας του, συμμετέχει στην φετινή Art Athina με την παρουσίαση 
ομαδικής έκθεσης νέων καλλιτεχνών.