Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Τα Μυστήρια της Ανθρώπινης Ψυχής - Θαϊς

Τα Μυστήρια της Ανθρώπινης Ψυχής - Θαϊς
Μια από τις πιο ιδιαίτερες όπερες του Ζυλ Μασνέ, γραμμένη για μεγάλες φωνές, την Θαϊδα, παρουσιάζει στο κοινό του το Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ και με δυο από τις πιο προικισμένες σοπράνο της εποχής μας, την Μαρλίς Πέτερσενκαι την Ελίζαμπεθ Φουτράλ..

Ο Μασνέ έγραψε την Θαίδα για τη ντίβα της εποχής, την Αμερικανίδα σοπράνο Σύμπιλ Σάντερσον και την παρουσίασε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1894, στην Οπερά Γκαρνιέ, στο Παρίσι. Η ιστορία της όπερας βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Ανατόλ Φρανς. Όταν ο Λουί Γκαλέ αποφάσισε να γράψει το λιμπρέτο από την πρόζα του Φρανς επιχείρησε κάτι που δεν είχε προηγούμενο και το ονόμασε poesie melique, ένα είδος ρυθμικής πρόζας ή ποίησης χωρίς μέτρο και ρυθμό, που ταίριαζε ευχάριστα με τις μουσικές φράσεις του Μασνέ.

Η Θαίς είναι στον αντίποδα της Μανόν. Η δεύτερη, ένα απλό κορίτσι, αγροτικής καταγωγής συναντάει έναν  ευγενή που την πείθει εύκολα να εγκαταλείψει τη ζωή της στο μοναστήρι και να τον ακολουθήσει σε μια ζωή χλιδής και ηδονής. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευχάριστα και η ηρωίδα πεθαίνει τραγικά. Η Θαίς, εγκαταλείπει μια ζωή χλιδής και ηδονής για να αφιερωθεί στην αναζήτηση του Θεού και του υψηλού νοήματος της ζωής . Πεθαίνει κι αυτή –όπως οφείλει κάθε ρομαντική ηρωίδα- αλλά  εξαϋλωμένη και ευτυχής με τους αγγέλους να την υποδέχονται στην πύλη του Παραδείσου.

Το πόντιουμ της Ορχήστρας των Χρωμάτων θα μοιραστούν ο Μισέλ Πλασόν που θεωρείται αυθεντία στη διεύθυνση γαλλικής όπερας και ο μόνιμος αρχιμουσικός της Μίλτος Λογιάδης. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ.Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Από την Ελλάδα για τη Ρωσία με αγάπη, με τη Ντόρα Μπακοπούλου στο Μέγαρο Μουσικής
09.01.2017 17:07
Η Ντόρα Μπακοπούλου επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ένα πρόγραμμα, στο οποίο ο λυρισμός της ρωσικής ψυχής συναντά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, μέσα από έργα Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, Σκριάμπιν, Γυφτάκη, Κουρουπού και Κουμεντάκη.
«Η ανθρώπινη φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ στο Μέγαρο Μουσικής
14.11.2016 14:30
«Η ανθρώπινη φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ στο Μέγαρο Μουσικής με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και την πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου σε συναυλιακή μορφή.
Sette Donne Dell' Opera: Ρεσιτάλ όπερας στη Μουσική Βιβλιοθήκη
13.05.2016 12:37
Στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ όπερας από τη σοπράνο Χριστίνα Τσιμπρή και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.
Bistrots Du Monde: Δύο ιδιαίτερες μουσικές βραδιές στον Ειλισσό
19.04.2016 15:45
Δύο ιδιαίτερες βραδιές έρχονται την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, με σύμπραξη όλων των συντελεστών της τριλογίας BISTROTS DU MONDE που πέρασαν ήδη πολλές φορές φέτος από τον Ειλισσό και πάντα με μεγάλη επιτυχία!