Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Emergence: Έκθεση του Tόλη Τατόλα στο K&K SHOWROOM

Emergence: Έκθεση του Tόλη Τατόλα στο K&K SHOWROOM

Στην έκθεση Emergence, που θα εγκαινιαστεί στις 29 Ιανουαρίου 2016 στο K&K SHOWROOM, παρουσιάζεται μια σημαντική ενότητα του έργου του Τόλη Τατόλα από το 2009 έως σήμερα, η οποία περιλαμβάνει διαφόρων διαστάσεων μονόχρωμα και πολύχρωμα σχέδια με μελάνι, μολύβι και χρωματιστά μολύβια σε χαρτί.

 

“Στο έργο του Τατόλα μορφώματα που έχουν ως αφετηρία τους την αρχιτεκτονική γραμμή αναπτύσσονται άναρχα και δημιουργούν δυστοπικά, χαώδη και ασφυκτικά ‘τοπία’. Οι συνθέσεις αυτές παραπέμπουν σε ιδιότυπες κατόψεις μιας άγνωστης, αναδυόμενης γεωγραφίας ως ένα υβρίδιο αποτυπωμάτων ανασκαφών, αεροφωτογραφιών αστικών ιστών και εικόνων από μικροσκόπια βιολογικών εργαστηρίων.  Παρά τη δισδιάστατη μορφή τους, τα έργα του Τατόλα μοιάζουν να κινούνται συνεχώς, σε μια δυνητικά αέναη εξάπλωση των επιμέρους  δομών τους στο χώρο και στο χρόνο, καθώς αυτές συνωστίζονται και αλληλεπιδρούν σε έναν αγώνα επικράτησης. Το χάος που προκύπτει αυτο-οργανώνεται με έναν εσωτερικό τρόπο, μια οργανική δυναμική από την οποία απουσιάζει παντελώς ο ανθρώπινος παράγοντας. Αυτός, ωστόσο, υπονοείται μέσω των στοιχείων της αρχιτεκτονικής και της βιολογίας, όπως ερείπια, δρόμοι και κανάλια, βραχίονες και αρθρώσεις και συνάψεις νευρικών κυττάρων, καθώς και των γλωσσικών συμβόλων που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, από σουμεριακά έως και δυαδικό σύστημα. ‘Οπως παρατηρεί ο καλλιτέχνης, “η σύγκρουση και ο διάλογος ανάμεσά τους δημιουργούν ένα νέο συντακτικό εξάπλωσης και συσχετισμού, μια δυστοπία όπου όλα είναι ρευστά, αγγίζοντας το ακατάληπτο, αλλά και ελεγχόμενα, μέσω ενός στενού συστήματος-εκπροσώπου μιας «μετα-λογικής» και «μετα-ηθικής». Η αταξία-εντροπία του συστήματος αυξάνεται και με μια αμφίβολη πορεία τείνει προς ένα απροσδιόριστο και αβέβαιο μέλλον.”

 

Επιμέλεια:  Εύη Μπανιωτοπούλου, Ιστορικός τέχνης - Επιμελήτρια

 

Ο Τόλης Τατόλας γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1978. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως spatial designer και εικαστικός.  Σπούδασε Aρχιτεκτονική Eσωτερικών Xώρων στο Vaκalo College of Art and Design/University of Derby και Βιολογία στο Α.Π.Θ. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βρετανία και Αυστρία).  Έχει εκδώσει το βιβλίο Τα Ζώα στην Ομηρική Εποχή (εκδ. Ερωδιός), έχει συμβάλει στη συγγραφή αγγλόφωνου συλλογικού συγγράμματος, ενώ άρθρα και έργα του έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και το διεθνή τύπο. Στο χώρο του θεάτρου έχει επιμεληθεί τη σκηνογραφία και ενδυματολογία έργων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων σε σκηνές της Αθήνας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αγγέλων Βήμα κ.ά.).  Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2014 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). 

Σχετικές ειδήσεις
Homo Utopicus in Crisis: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
19.01.2017 17:00
To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων Κυριάκος Κρόκος την έκθεση HOMO UTOPICUS IN CRISIS, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.
ασπρόμαυρες πόλεις | πολύχρωμα πρόσωπα: Έκθεση της Νίνας Λασηθιωτάκη στο Six Dogs
23.09.2016 11:57
Η Νίνα Λασηθιωτάκη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «ασπρόμαυρες πόλεις | πολύχρωμα πρόσωπα» στον χώρο τέχνης SIX DOGS από 29 Σεπτεμβρίου 2016.
Επετειακή έκθεση 1460 ArtDays: 4 Χρόνια ArtWall
18.07.2016 14:44
Η επετειακή έκθεση 1460 ArtDays / ArtWall θα πραγματοποιηθεί σε δυο ενότητες, η πρώτη θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 22 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου, και η δεύτερη ενότητα θα εγκαινιαστεί Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου με διάρκεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.
Ευρήματα: έκθεση των Άρη Κατσιλάκη - Κωνσταντίνας Δούνια στο K&K Showroom
16.03.2016 11:27
Οι εικαστικοί Άρης Κατσιλάκης και Κωνσταντίνα Δούνια, συνεκθέτουν στο K&K Showroom παρουσιάζοντας ένα μέρος από την καινούργια τους ατομική δουλειά.