Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο γνωριμίας με τη δραματοθεραπεία

Σεμινάριο γνωριμίας με τη δραματοθεραπεία

Η δραματοθεραπεία είναι μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί το θέατρο, την εναλλαγή ρόλων (role playing), την κίνηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις υπόλοιπες τέχνες, με σκοπό να προωθήσει την αλλαγή και τη θεραπεία. Υπό την καθοδήγηση και φροντίδα του θεραπευτή, ο ενήλικος, ο έφηβος και το παιδί, έχει την ευκαιρία να εκφράσει να συναισθήματα του σε ένα ασφαλές περιβάλλον , να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να αντιμετωπίσει τους φόβους του, να αναζητήσει καινούργιους τρόπους για να κάνει την καθημερινότητα του πιο αρμονική.


Τα άτομα που δουλεύουν μέσα σε μια δραματοθεραπευτική διαδικασία κάνουν χρήση τόσο του λόγου όσο και του σώματος τους, ενεργοποιώντας έτσι τη δημιουργικότητα τους, έρχονται σε επαφή με το συναίσθημα τους, αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση τους και βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.


Η χρήση του συμβολισμού και της μεταφοράς που επιτυγχάνεται σε μια δραματοθεραπευτική συνεδρία βοηθά το άτομο να επαναδιαπραγματευθεί και να αντιμετωπίσει καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο. Η δραματοθεραπεία αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ του πραγματικού και του συμβολικού κόσμου δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο να ανακαλύψει πρακτικές που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή που επιθυμεί.

 

Απευθυνόμενες σε επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας, η κοινωνιολόγος-δραματοθεραπεύτρια Αφροδίτη Φουτρή και η ψυχολόγος-δραματοθεραπεύτρια Ροζελίνα Φιλιππίδου και διοργανώνουν το δεύτερο εκπαιδευτικό κύκλο συναντήσεων, όπου σε  κάθε μία από αυτές θα κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο θέμα, που θ’ αναπτύσσεται θεωρητικά και  βιωματικά.

 

Ορισμένες ενότητες που θα διδαχθούν είναι οι εξής:

Ιστορία, Αρχές και βασικές έννοιες της Δραματοθεραπείας

Η Δραματοθεραπευτική μέθοδος Seame (Drama and Movement Therapy)

H έννοια της αισθητικής απόστασης

Η διεργασία της θεραπευτικής παράστασης

Η σημασία του συμβολισμού και της μεταφοράς στη Θεραπεία

Δραματοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους

Προβολικές τεχνικές και αντικείμενα

Πώς δουλεύουμε με ιστορίες στη Δραματοθεραπεία

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα γραφεία του συλλόγου Δραματοθεραπευτών και στη Θεσσαλονίκη στο χώρο Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής ανάπτυξης ΡΟΕΣ.

 

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 13 Φεβρουαρίου στις 16:00.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου απαιτείται κράτηση θέσης. 

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.

Σχετικές ειδήσεις
Εκπαιδευτικά προγράμματα 2016 - 17 από το Ίδρυμα Ωνάση
22.11.2016 12:46
Παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του βιβλίου μέσα από τις τέχνες της τυπογραφίας, της βιβλιοδεσίας και της χαρακτικής, ταξιδεύουν στην Ιθάκη του Οδυσσέα με «όχημα» τη ζωγραφική, αλλά και δημιουργούν τη δική τους ψηφιακή αφήγηση αξιοποιώντας την τεχνολογία. Μαθητές εμπνέονται από τον Καβάφη και «παντρεύουν» την ποίηση με την ηλεκτρονική μουσική, ενώ φοιτητές συναντιούνται με καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών από αναγνωρισμένα διεθνώς πανεπιστήμια και μελετούν τον Αλεξανδρινό ποιητή. Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τη ζωγραφική και βρίσκουν τρόπους να εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Αυτές και άλλες πολλές ξεχωριστές εμπειρίες υπόσχονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Η είσοδος σε όλα τα προγράμματα είναι ελεύθερη.
Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο
15.09.2016 13:28
Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.
Η εντυπωσιακή διαδρομή του Βασίλη Θεοχαράκη στις «Κορυφές»
10.08.2016 10:09
Καλλιτέχνης ή επιχειρηματίας; Το όνομα του Βασίλη Θεοχαράκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το εμπόριο αυτοκινήτων αλλά και με τη ζωγραφική. Δύο διαφορετικοί κόσμοι και μία εντυπωσιακή διαδρομή, την οποία θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την Τρίτη 16 Αυγούστου στην πρωτότυπη τηλεοπτική παραγωγή του ΟΤΕ ΤV, «Κορυφές» με οικοδεσπότη τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Θερινό θεατρικό σεμινάριο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης
24.06.2016 10:00
Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης διοργανώνει ένα θερινό σεμινάριο γνωριμίας με την ιστορία και τις βασικές αρχές της Σχολής.
Σεμινάριο χορογραφίας με την Αντιγόνη Γύρα στον Κινητήρα
23.06.2016 16:42
Ο Κινητήρας και η Αντιγόνη Γύρα διοργανώνουν ένα σεμινάριο χοοργραφίας με θέμα τη χορογραφική σύνθεση.