Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Narcissism-Masochism-Fetishism έκθεση του Πάνου Παπαδόπουλου στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Narcissism-Masochism-Fetishism έκθεση του Πάνου Παπαδόπουλου στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση «Narcissism-Masochism-Fetishism» του Πάνου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για την πρώτη ατομική του στο χώρο της γκαλερί.

Η καινούργια δουλειά του Πάνου Παπαδόπουλου είναι μια μίξη μίνιμαλ, εννοιολογικής, αφηρημένης και εξπρεσιονιστικής τέχνης. Ενώ παλιότερα ο καλλιτέχνης έφτιαχνε αφηρημένους πίνακες γεμάτους με λέξεις και συμπυκνωμένα νοήματα, σήμερα αφήνει τον καμβά να «αναπνεύσει», δημιουργώντας εσωτερικούς χώρους και αντικαθιστώντας τα κείμενα με αντικείμενα, τα οποία ωστόσο λειτουργούν συχνά ως σύμβολα που προκαλούν ένα ιδιότυπο «γλωσσικό αίσθημα».

Στους καινούργιους πίνακές του κυριαρχεί το λευκό του καμβά, αφήνοντας στον θεατή την εντύπωση του ελλιπούς και του ημιτελούς. Μήπως όμως υπάρχει κάτι πέρα από αυτό που βλέπει το μάτι; «Συχνά οι άνθρωποι με ρωτούν αν οι πίνακες μου είναι τελειωμένοι ή γιατί δείχνουν τόσο άδειοι; Τα προηγούμενα έργα μου ήταν πυκνά και έντονα, με πολλά στρώματα μπογιάς και γεμάτα πληροφορίες. Οπότε ξεκίνησα να αφαιρώ... Μου αρέσει να εκμεταλλεύομαι την λευκότητα του καμβά για να τονίσω τα πράγματα που έχoυν μεγαλύτερη σημασία» εξηγεί ο ίδιος. Αρχισε, λοιπόν, να αφαιρεί τον «θόρυβο» και πολλά άλλα χρωματικά στοιχεία, προκειμένου να δώσει έμφαση στη δύναμη του χρωστήρα και στην ίδια την πινελιά. Θα λέγαμε οτι τα έργα του μοιάζουν με «ζωγραφιστά» σχέδια. «Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις πως οι σύγχρονοι άνθρωποι αντιδρούν στην μίνιμαλ τέχνη, ειδικότερα σε έναν κόσμο που έχουμε μάθει να θέλουμε περισσότερα. Ωστόσο υπάρχει πολύ ένταση στο σχέδιο και στη χρωματική σύνθεση , αρκεί κανείς να κοιτάξει πιο προσεκτικά».

Ο τίτλος της έκθεσης «Narcissism-Masochism-Fetishism» είναι εμπνευσμένος από μια συλλογή από μελέτες του Σίγκμουντ Φρόυντ. Οι έννοιες αυτές σχετίζονται τόσο με το περιεχόμενο των έργων όσο και με τη διαδικασία δημιουργίας τους. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από εσωτερικούς χώρους και αστικά τοπία, γεμάτα ειρωνεία, χιούμορ και κρυμμένα νοήματα. Όσο τα κοιτά κανείς, τόσο πιο πολλά θα δει. Ο λευκός χώρος δεν σημαίνει απαραίτητα το τίποτα, το κενό μπορεί να παράγει ισχυρές παρουσίες και να έχει ένα αποτελεσματικό αντίκτυπο στις αισθήσεις μας.
 
Ο Πάνος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Βιέννη. Το 2015 συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας Hooper Projects, στο Λος Αντζελες. Είναι συνιδρυτής του Dadada Academy, μιας εικαστικής κολεκτίβας που ιδρύθηκε το 2009 στην αυστριακή πρωτεύουσα. Σπούδασε στο Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης (Prof. Marcus Prachensky), όπου του απονεμήθηκε το βραβείο «Meisterschülerpreis» της Ακαδημίας. Εχει λάβει μέρος στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας (2013) καθώς και σε διάφορες άλλες εκθέσεις σε Βιέννη, Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Λειψία, Κολωνία και αλλού.

Σχετικές ειδήσεις
Logos, Stripes and Splashes: Έκθεση του Helmut Middendorf στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
17.11.2016 17:30
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση “Logos, Stripes and Splashes” με καινούργια ζωγραφικά έργα τoυ Helmut Middendorf από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.
Η Πόλη των Βράχων: έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου στη γκαλερί ΑΔ
01.11.2016 17:22
Την Τετάρτη 9 Νοεμβίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο «Η Πόλη των Βράχων» στην γκαλερί ΑΔ.
Ζωγραφίζω, μαθαίνω την Ελλάδα: έκθεση της Ειρήνης Ευσταθίου στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
08.09.2016 17:10
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλεία της Ειρήνης Ευσταθίου στην τρίτη ατομική της έκθεση στη γκαλερί, με τίτλο «Ζωγραφίζω, Μαθαίνω την Ελλάδα».
ATM (…songs, about love and death): έκθεση του Γιώργου Σαπουντζή στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
23.05.2016 10:24
Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Γιώργου Σαπουντζή στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί, με τίτλο «ATM (…songs, about love and death.)».
Spring Show: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
11.04.2016 16:23
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Spring Show” με τους καλλιτέχνες Lina Bertucci, Gregory Crewdson, Χριστίνα Δημητριάδη, Jack Pierson και Michael Schmidt.