To Gagarin 205 σε συνεργασία με την Zero Raid , παρουσιάζει, για πρώτη φορά στη Ελλάδα, τους θρυλικούς CLOCK DVA – το συγκρότημα που ξεκίνησε το 1978 τον experimental/industrial ήχο θα βρίσκεται για μια και μοναδική συναυλία στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου 2016.

Στις συζητήσεις περί επιδραστικών γκρουπ, που διαμόρφωσαν ολόκληρες σκηνές, το όνομα των Clock DVA κάνει συχνές εμφανίσεις, και δικαίως: η μπάντα από το Sheffield είναι από τους πρωτοπόρους του industrial, EBM, cyberpunk, και του ηλεκτρονικού ήχου εν γένει, και επηρέασε τη “μουσική που κοιτούσε στο μέλλον”, αφού στο μέλλον ήταν πάντα στραμμένη η ματιά του ιδρυτή τους, Adi Newton.

Ο Newton αυτοπροσδιορίζεται ως ένας “ζωγράφος που δημιουργεί μέσα στον ήχο” και αισθάνεται τυχερός που βρέθηκε στον κατάλληλο χώρο, την καταλληλότερη στιγμή, δηλαδή στο Sheffield, όταν έγινε η έκρηξη του New Wave, όταν, δηλαδή η πόλη ήταν ένα φυτώριο καλλιτεχνών και δημουργικών ανθρώπων. Οι Clock DVA χρησιμοποιούσαν λούπες και synths μαζί με κιθάρα και ροκ ενορχηστρώσεις. Μέσα από διαλείμματα, επανενώσεις, αλλαγές στη σύνθεση, και ακόμα και με παραλλαγές του ίδιου ονόματος, ο Adi και η μπάντα συνέχιζαν να πειραματίζονται με samples και υπολογιστές αποτελώντας τους πρωτοπόρους του cyberpunk. Μετά από μια μεγάλη διακοπή 12 ολόκληρων ετών, οι Clock DVA επέστρεψαν το 2008 και στην ενεργό δράση με ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν σε USB drive το 2014 και ένα EP το 2015.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδρυτή της, την μπάντα απασχολεί πρωτίστως το να σπρώχνει όσο γίνεται τον ήχο της στα όρια και να χρησιμοποιεί νέες ιδέες και νέα μέσα έκφρασης, που θα περιλαμβάνουν περισσότερες από μία μορφές Τέχνης, έχοντας πάντα στο μυαλό τους περισσότερο το Τώρα παρά το Τότε και το παρελθόν.

Το γεγονός, τέλος, ότι από το 1994 οι Clock DVA έχουν παίξει μόνο 3 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη κάνει την βραδιά στις 18 Μαρτίου μοναδική: κανένας οπαδός τις ηλεκτρονικής μουσικής δεν πρέπει να λείψει από το μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα που θα μας προσφέρουν οι Clock DVA.