Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακάτικα Πρωινά: Το Ventus Εnsemble στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Κυριακάτικα Πρωινά: Το Ventus Εnsemble στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται δυναμικά στις 24 Ιανουαρίου 2016 με το Ventus Εnsemble, ένα σχήμα ιδιαίτερα δραστήριο, με πλούσιο ρεπερτόριο και έντονη παρουσία στα μουσικά πράγματα της χώρας, το οποίο αποτελείται από μουσικούς που ξεκίνησαν να παίζουν από παιδιά μαζί στον τόπο της καταγωγής τους, την Κέρκυρα, και σήμερα είναι μέλη των σημαντικότερων ορχηστρών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για πνευστά των Ορφ, Γιάνατσεκ, Πουλένκ και Χίντεμιτ.

 

Το Μικρό Κοντσέρτο του Καρλ Ορφ αποτελεί μία σύνθεση με Αναγεννησιακές επιρροές , έχοντας ως βάση κομμάτια για λαούτο της εποχής αυτής. Αποτελεί το αποτέλεσμα της μακρόχρονης μελέτης του συνθέτη για τις τεχνικές και ηχητικές δυνατότητες του συγκεκριμένου οργάνου, που πάντα τον γοήτευε.

 

Η Νεότητα είναι ένα σεξτέτο πνευστών που ο Λέος Γιάνατσεκ έγραψε νοσταλγώντας τα φοιτητικά του χρόνια στη Βασιλική Ακαδημία του Μπρνο. Έτσι κινείται από την ευθυμία και την ανεμελιά ως τη μελαγχολική ονειροπόληση.

 

Η Σονάτα για κόρνο, τρομπέτα και τρομπόνι του Φρανσίς Πουλένκ συνδυάζει απολαυστικά τον ώριμο λυρισμό με την παράτολμη πληθωρικότητα του συνθέτη, σε αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό χάλκινων πνευστών.

 

Ο Πάουλ Χίντεμιτ ξεκίνησε να συνθέτει το Σεπτέτο για πνευστά στη Σικελία σε ένα ολιγοήμερο διάλειμμα της επιτυχημένης δεύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας του. Βρισκόμενος, σύμφωνα με τα λόγια του μέσα «στον πιο όμορφο κήπο που μπορεί να φανταστεί κανείς, με τη θάλασσα στα πόδια σου και με φόντο τη χιονισμένη Αίτνα...», δημιούργησε ένα πραγματικό μουσικό διαμάντι, το οποίο ανακηρύχθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η καλύτερη μουσική δωματίου που ακούστηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη.

 

Ventus ensemble

Όθωνας Γκόγκας – φλάουτο

Κώστας Γιοβάνης – όμποε

Σπύρος Τζέκος - κλαρινέτο

Δημήτρης Ντακοβάνος – φαγκότο

Κώστας Τζέκος – μπάσο κλαρινέτο

Γιάννης Γούναρης – κόρνο

Δημήτρης Γκόγκας – τρομπέτα

Σπύρος Βέργης - τρομπόνι

Δημήτρης Μαρίνος – τσέμπαλο

Μάριος Μουζακίτης - κρουστά

Νίκος Μεταλληνός - κρουστά

 

Πρόγραμμα:

Carl Orff: Μικρό κοντσέρτο

Leoš Janáček - Νεότητα, σουίτα για πνευστά

Francic Poulenc- Σονάτα για κόρνο, τρομπέτα και τρομπόνι

Paul Hindemith: Septet για πνευστά

Σχετικές ειδήσεις
Κυριακάτικο πρωινό στην Κ.Ο.Θ. με τους Artvarious
15.12.2016 16:38
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται με το ιδιαίτερα αξιόλογο τετραμελές μουσικό σύνολο ‘ArtVarious’, το οποίο έχει μία οχτάχρονη πορεία στα μουσικά πράγματα της χώρας, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει πλήθος έργων μουσικής δωματίου, πολλά εκ των οποίων τα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, αναδεικνύοντας παράλληλα και σπάνιες συνθέσεις, τόσο της φωνητικής, όσο και της οργανικής μουσικής.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Κουαρτέτο Salonicco στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
30.03.2016 11:52
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο Salonicco, που θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο Εγχόρδων και πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
09.03.2016 13:04
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 13 Μαρτίου 2016 με πέντε εξαίρετους Έλληνες μουσικούς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με άξονα συνεργασίας την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου.
Οι Ventus Ensemble live στο Θέατρο Πόρτα
26.02.2016 10:25
Οι Ventus Ensemble θα εμφανιστούν την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 στο Θέατρο Πόρτα, στο πλαίσιο των συναυλίων Τρίτες Παράλληλες.