Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Κυριακάτικα Πρωινά: Το Ventus Εnsemble στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Κυριακάτικα Πρωινά: Το Ventus Εnsemble στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται δυναμικά στις 24 Ιανουαρίου 2016 με το Ventus Εnsemble, ένα σχήμα ιδιαίτερα δραστήριο, με πλούσιο ρεπερτόριο και έντονη παρουσία στα μουσικά πράγματα της χώρας, το οποίο αποτελείται από μουσικούς που ξεκίνησαν να παίζουν από παιδιά μαζί στον τόπο της καταγωγής τους, την Κέρκυρα, και σήμερα είναι μέλη των σημαντικότερων ορχηστρών της Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για πνευστά των Ορφ, Γιάνατσεκ, Πουλένκ και Χίντεμιτ.

 

Το Μικρό Κοντσέρτο του Καρλ Ορφ αποτελεί μία σύνθεση με Αναγεννησιακές επιρροές , έχοντας ως βάση κομμάτια για λαούτο της εποχής αυτής. Αποτελεί το αποτέλεσμα της μακρόχρονης μελέτης του συνθέτη για τις τεχνικές και ηχητικές δυνατότητες του συγκεκριμένου οργάνου, που πάντα τον γοήτευε.

 

Η Νεότητα είναι ένα σεξτέτο πνευστών που ο Λέος Γιάνατσεκ έγραψε νοσταλγώντας τα φοιτητικά του χρόνια στη Βασιλική Ακαδημία του Μπρνο. Έτσι κινείται από την ευθυμία και την ανεμελιά ως τη μελαγχολική ονειροπόληση.

 

Η Σονάτα για κόρνο, τρομπέτα και τρομπόνι του Φρανσίς Πουλένκ συνδυάζει απολαυστικά τον ώριμο λυρισμό με την παράτολμη πληθωρικότητα του συνθέτη, σε αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό χάλκινων πνευστών.

 

Ο Πάουλ Χίντεμιτ ξεκίνησε να συνθέτει το Σεπτέτο για πνευστά στη Σικελία σε ένα ολιγοήμερο διάλειμμα της επιτυχημένης δεύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας του. Βρισκόμενος, σύμφωνα με τα λόγια του μέσα «στον πιο όμορφο κήπο που μπορεί να φανταστεί κανείς, με τη θάλασσα στα πόδια σου και με φόντο τη χιονισμένη Αίτνα...», δημιούργησε ένα πραγματικό μουσικό διαμάντι, το οποίο ανακηρύχθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η καλύτερη μουσική δωματίου που ακούστηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη.

 

Ventus ensemble

Όθωνας Γκόγκας – φλάουτο

Κώστας Γιοβάνης – όμποε

Σπύρος Τζέκος - κλαρινέτο

Δημήτρης Ντακοβάνος – φαγκότο

Κώστας Τζέκος – μπάσο κλαρινέτο

Γιάννης Γούναρης – κόρνο

Δημήτρης Γκόγκας – τρομπέτα

Σπύρος Βέργης - τρομπόνι

Δημήτρης Μαρίνος – τσέμπαλο

Μάριος Μουζακίτης - κρουστά

Νίκος Μεταλληνός - κρουστά

 

Πρόγραμμα:

Carl Orff: Μικρό κοντσέρτο

Leoš Janáček - Νεότητα, σουίτα για πνευστά

Francic Poulenc- Σονάτα για κόρνο, τρομπέτα και τρομπόνι

Paul Hindemith: Septet για πνευστά

Σχετικές ειδήσεις
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Κουαρτέτο Salonicco στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
30.03.2016 11:52
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο Salonicco, που θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρτ.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο Εγχόρδων και πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
09.03.2016 13:04
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 13 Μαρτίου 2016 με πέντε εξαίρετους Έλληνες μουσικούς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με άξονα συνεργασίας την αγάπη τους για τη μουσική δωματίου.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio IAMA στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
23.02.2016 12:11
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 με τρία ταλαντούχα αδέρφια που σχημάτισαν το 2004 το τρίο ΙΑΜΑ, με σκοπό την παρουσίαση νέων συνθέσεων για το συνδυασμό του τσέλου, του φλάουτου και του πιάνου, έχοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φτάνει ως τη σύγχρονη του 21ου αιώνα.
Κυριακάτικα Πρωινά: Το Trio Grasp στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
02.02.2016 12:44
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται στις 7 Φεβρουαρίου 2016 με το Trio Grasp, ένα σχήμα που αποτελείται από δραστήριους και ανήσυχους μουσικούς, οι οποίοι εξερευνούν ένα πολύπλευρο ηχητικό κόσμο και τολμούν απροσδόκητες μεταγραφές έργων διαφόρων περιόδων και διαφορετικής αισθητικής, προσδίδοντάς τους νέες διαστάσεις.