Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Σειρήνες - Το Τέλος του Ταξιδιού

Σειρήνες - Το Τέλος του Ταξιδιού
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο  Γ.Ι. Κατσίγρα και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Μάριος Ξηρομερίτης, οργανώνουν την  έκθεση Σειρήνες ή το τέλος του ταξιδιού του Γιώργου  Λαζόγκα, με έργα ζωγραφικής μικρών και μεγάλων διαστάσεων,  βίντεο-προβολές,  περιβάλλον - εγκατάσταση και σχέδια.

Ο Λαζόγκας γεννήθηκε στη Λάρισα και δεν έχασε ποτέ την επαφή με την πόλη και τον κόσμο της. Στήριξε την  πρωτοβουλία ίδρυσης εικαστικού κέντρου του οποίου υπήρξε  ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής.

O Γιώργος Λαζόγκας χρησιμοποιεί φωτογραφίες, βίντεο, ντοκουμέντα, ενθυμήματα, αντικείμενα αλλά και στοιχεία αρχαίας εικονογραφίας σε πίνακες και κατασκευές.
 
Τις Σειρήνες τις προετοιμάζει όσο διάστημα χειροτερεύει η μητέρα του σε νοσοκομείο της Λάρισας, γεγονός που επηρεάζει την προσέγγιση του στο θέμα. Η ανατροπή του μυθικού στερεότυπου από τον Κάφκα  στάθηκε η αφορμή, για το τρίτο μέρος ενός ταξιδιού που ξεκίνησε το 1983. Στον Κάφκα δεν είναι το μαγευτικό τραγούδι που  προκαλεί τη θανάσιμη έλξη αλλά η σιωπή των Σειρήνων. 

Σχετικές ειδήσεις
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν: Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
11.07.2016 16:23
Η έκθεση-αφιέρωμα του κ. Γεώργιου Λαζόγκα θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2016.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η τιμώμενη συλλογή στην Art Athina 2016
25.05.2016 15:39
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την Τιμώμενη Συλλογή της φετινής διοργάνωσης της Art Athina, η οποία παρουσιάζει μια επιλογή από μερικά ιστορικά έργα που επιμελείται ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Ντένης Ζαχαρόπουλος.
«μόνον εσέ, Ρωτόκριτε»: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου στη Λάρισα
07.03.2016 15:41
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα φιλοξενηθεί από τις 9 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2016, η εικαστική έκθεση με τίτλο «“μόνον εσέ, Ρωτόκριτε”: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου», με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής (αλλά και κόσμημα, κέντημα και γλυπτά) σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού και φιλολογική επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας του ΑΠΘ Τασούλας Μαρκομιχελάκη.