Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Περί Σκιών για τον παραδοσιακό Καραγκιόζη

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Περί Σκιών για τον παραδοσιακό Καραγκιόζη

Το Περί Σκιών  έχει  καθιερώσει το θεσμό των επισκέψεων για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της θεατρικής αγωγής και εκπαίδευσης για το θέατρο σκιών και τον παραδοσιακό Καραγκιόζη. Ένα διαδραστικό πρόγραμμα ξεναγήσεων για μαθητές σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσής τους αλλά και επισκεπτών.

 

Το πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων στο Περί Σκιών  μόλις ξεκίνησε και στοχεύει στην πολιτισμική ανάδειξη, διατήρηση και συνέχιση της λαϊκής τέχνης με την επιμέλεια του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Πατρινού.

 

Το Περί Σκιών  διαθέτει μόνιμη έκθεση με παραδοσιακές φιγούρες σκαλιστές από χαρτόνι-δέρμα-ξύλο-ζελατίνι, παλιά και σύγχρονα σκηνικά του θεάτρου σκιών ενώ η συλλογή συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα εκθέματα.

 

Κατά την διάρκεια την επίσκεψης πραγματοποιείται η ενημέρωση των μαθητών για την προέλευση-καταγωγή και ιστορία του θεάτρου σκιών, η διαδικασία της εξάπλωση σε διάφορες χώρες, η ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου σκιών με την μεγάλη ακμή που ανθεί από το 1915-1950, η απήχηση και τα εκφραστικά μέσα, η προσθήκη των γνήσιων ελληνικών στοιχείων (ήρωες-πρωταγωνιστές) και η διαδικασία κατασκευής φιγούρας από διάφορα υλικά.

 

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με παράσταση Καραγκιόζη από τον Χρ. Πατρινό πλήρως κατανοητή από τους μαθητές που “περνά” μηνύματα με ηθικό, διδακτικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Το Θέατρο Σκιών, το αγαπημένο θέαμα για τα παιδιά αναβιώνει στο Περί Σκιών.

Σχετικές ειδήσεις
Τα παιδιά ζωγραφίζουν για τους πρόσφυγες: έκθεση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
27.05.2016 11:33
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) οργάνωσαν διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τους πρόσφυγες, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τα σχολεία της Αττικής.
Αποκριάτικη παράσταση του Καραγκιόζη στη Πάτρα
26.02.2016 10:25
"Ο Ξυπόλητος Βασιλιάς Καρνάβαλος", η αποκριάτικη ξεκαρδιστική παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Πατρινού το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Περί Σκιών.
Το καρναβάλι του Καραγκιόζη από τον Θίασο Ηλία Καρελλά στο Ίλιον Plus
15.02.2016 10:36
Το Ίλιον plus και ο Θίασος Ηλία Καρελλά μας προσκαλούν στο Καρναβάλι του Καραγκιόζη, μια αποκριάτικη ξεκαρδιστική μουσική περιπέτεια σκιών με το γνωστό σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά.
Το Χριστουγεννιάτικο Όνειρο του Καραγκιόζη στο Περί Σκιών στην Πάτρα
28.12.2015 13:22
Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2015 το παραδοσιακό θέατρο σκιών του Χρήστου Πατρινού θα μας παρουσιάσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα την χριστουγεννιάτικη εορταστική παράσταση «Το Χριστουγεννιάτικο όνειρο του Καραγκιόζη».
«Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Βιέννη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.12.2015 11:13
Ο γνωστός σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς έρχεται με μια νέα χριστουγεννιάτικη παράσταση θεάτρου σκιών με ζωντανή μουσική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 19 Δεκεμβρίου 2015.