Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Περί Σκιών για τον παραδοσιακό Καραγκιόζη

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Περί Σκιών για τον παραδοσιακό Καραγκιόζη

Το Περί Σκιών  έχει  καθιερώσει το θεσμό των επισκέψεων για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της θεατρικής αγωγής και εκπαίδευσης για το θέατρο σκιών και τον παραδοσιακό Καραγκιόζη. Ένα διαδραστικό πρόγραμμα ξεναγήσεων για μαθητές σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσής τους αλλά και επισκεπτών.

 

Το πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων στο Περί Σκιών  μόλις ξεκίνησε και στοχεύει στην πολιτισμική ανάδειξη, διατήρηση και συνέχιση της λαϊκής τέχνης με την επιμέλεια του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Πατρινού.

 

Το Περί Σκιών  διαθέτει μόνιμη έκθεση με παραδοσιακές φιγούρες σκαλιστές από χαρτόνι-δέρμα-ξύλο-ζελατίνι, παλιά και σύγχρονα σκηνικά του θεάτρου σκιών ενώ η συλλογή συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα εκθέματα.

 

Κατά την διάρκεια την επίσκεψης πραγματοποιείται η ενημέρωση των μαθητών για την προέλευση-καταγωγή και ιστορία του θεάτρου σκιών, η διαδικασία της εξάπλωση σε διάφορες χώρες, η ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου σκιών με την μεγάλη ακμή που ανθεί από το 1915-1950, η απήχηση και τα εκφραστικά μέσα, η προσθήκη των γνήσιων ελληνικών στοιχείων (ήρωες-πρωταγωνιστές) και η διαδικασία κατασκευής φιγούρας από διάφορα υλικά.

 

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με παράσταση Καραγκιόζη από τον Χρ. Πατρινό πλήρως κατανοητή από τους μαθητές που “περνά” μηνύματα με ηθικό, διδακτικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Το Θέατρο Σκιών, το αγαπημένο θέαμα για τα παιδιά αναβιώνει στο Περί Σκιών.

Σχετικές ειδήσεις
Θέατρο σκιών Καραγκιόζη στον Πολυχώρο Άγκυρα
23.01.2017 10:33
Ο Πολυχώρος Άγκυρα, σας προσκαλεί, να κάνετε ξεχωριστά τα Σάββατα των παιδιών σας μέσα από τις ιστορίες του Καραγκιόζη, με τον Άθω Δανέλλη, του πιο αγαπημένου ήρωα μικρών και μεγάλων.
Το Εθνικό Θέατρο δίπλα στους Εκπαιδευτικούς
03.01.2017 16:08
Το Εθνικό Θέατρο ξεκινά ένα Κύκλο εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
23.12.2016 15:12
«Το Χριστουγεννιάτικο όνειρο του Καραγκιόζη» θα παρουσιάσει ο αγαπημένος μας καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Πατρινός στο Περί Σκιών στην Πάτρα.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν για τους πρόσφυγες: έκθεση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
27.05.2016 11:33
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) οργάνωσαν διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τους πρόσφυγες, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τα σχολεία της Αττικής.
Αποκριάτικη παράσταση του Καραγκιόζη στη Πάτρα
26.02.2016 10:25
"Ο Ξυπόλητος Βασιλιάς Καρνάβαλος", η αποκριάτικη ξεκαρδιστική παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Πατρινού το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Περί Σκιών.