Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Μότσαρτ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στον Μότσαρτ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κ.Ο.Θ. τιμά τα 260 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 στην Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τρία υπέροχα έργα που αποτυπώνουν ένα μέρος του αστείρευτου πλούτου της γραφής του ‘αγαπημένου του Θεού’. Για τον Μότσαρτ έχουν ειπωθεί και γραφεί σχεδόν τα πάντα, στην προσπάθεια να εξηγηθεί η σπάνια μεγαλοφυΐα του. Το αστείρευτο μουσικό του ταλέντο, η απόλυτη ορθότητα του αυτιού του και η εκπληκτική μνήμη του, σε συνδυασμό με μία σπάνια λεπτότητα αισθημάτων δημιούργησαν τη μουσική που «ξεπερνά τη γνώση», όπως έχει εύστοχα σημειωθεί. Στα 35 μόλις χρόνια της ζωής του πρόλαβε και έγραψε περισσότερα από 600 συνθετικά έργα και τελειοποίησε την τέχνη της κλασικής σύνθεσης σε όλα της τα είδη.

 

Το πρόγραμμα ξεκινά με την Εισαγωγή από τη δίπρακτη opera seria ‘Η επιείκεια του Τίτου’, ένα είδος που άνθησε την εποχή του μπαρόκ και το οποίο ο Μότσαρτ ουσιαστικά αναβίωσε με το έργο αυτό μέσα σε ένα πλαίσιο μεγαλοπρεπούς κλασικισμού. Ακολουθεί το αριστουργηματικό 3ο κοντσέρτο για βιολί σε σολ μείζονα, ένα από τα πλέον δημοφιλή κοντσέρτα για βιολί του ρεπερτορίου, πλούσιο σε μελωδίες και εναλλαγές ρυθμών, που το ερμηνεύει ο ταλαντούχος βιολονίστας Μικέλ Μιχαηλίδης. Η συναυλία ολοκληρώνεται με την τελευταία και πλέον επιβλητική συμφωνία του Μότσαρτ, την 41η σε ντο μείζονα, που αποτελεί ένα έργο-σταθμό στην ιστορία της μουσικής.

 

Διεύθυνση ορχήστρας: Paul Chiang

Βιολί: Μικέλ Μιχαηλίδης

 

Πρόγραμμα:

 

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ:

Εισαγωγή από την όπερα ‘Η επιείκεια του Τίτου’

Κοντσέρτο για βιολί αρ.3 σε σολ μείζονα, Κ.216

Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα, Κ.551

Σχετικές ειδήσεις
Πρωτοχρονιάτικο gala όπερας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
28.12.2016 16:54
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2017 με πασίγνωστες άριες από τις γεμάτες δραματική ατμόσφαιρα και ποιητικό ρεαλισμό όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι.
Ο υπερβατικός Μάλερ, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
30.11.2016 12:56
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ, τον πρωτοπόρο συνθέτη και τον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που χάραζε με συνέπεια το δικό του συνθετικό δρόμο επιδιώκοντας σταθερά την τελειότητα.
Ο Πέτρος και ο Λύκος, του Προκόφιεφ από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
21.11.2016 11:56
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει μία σειρά παραστάσεων για σχολεία, με το παραμύθι του Προκόφιεφ “Ο Πέτρος και ο Λύκος”, από 24 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2016, στην Αίθουσα Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’.
Gala Maria Callas από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
07.09.2016 17:10
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ξεκινά την 58η καλλιτεχνική της περίοδο με ένα αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, την αξεπέραστη Ελληνίδα πριμαντόνα με τα εξαίρετα φωνητικά και ερμηνευτικά προσόντα, που έφερε το λυρικό τραγούδι κοντά στις πλατιές μάζες και όρισε καθοριστικά την μετέπειτα εξέλιξή του.
Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.04.2016 13:31
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε μία σύμπραξη που φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».