Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Aenima: έκθεση του Πάνου Φαμέλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Aenima: έκθεση του Πάνου Φαμέλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη με τίτλο “Aenima”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Μαρτίου 2016.

O Πάνος Φαμέλης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο “Aenima”. Ο συγκεκριμένος κύκλος δουλειάς αποτελείται από σχέδια μεγάλων διαστάσεων σε χαρτί, κυρίως με μελάνι, και είναι μια σπουδή πάνω σε μία εσωτερική και βιολογική ενέργεια, τη διαδικασία της αναπνοής.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη παλμική λειτουργία της αναπνοής παράγει μία ροή ενέργειας που διαμορφώνει τη μοναδικότητά μας, ορίζει την ταυτότητά μας και κατά συνέπεια καθορίζει τη σχέση μας με το περιβάλλον . Πρόθεση του εικαστικού είναι να κατανοήσει τις σχέσεις αυτές, που προϋπάρχουν της λογικής· τις έννοιες του ενστίκτου και της σωματικότητας, ως πρωταρχικές ενέργειες και συνθήκες που ορίζουν μερικώς την ύπαρξή μας.

Σχέσεις τάξης και χάους, φωτός και σκοταδιού, ζωής και αποσύνθεσης, που η επανάληψή τους αποτελεί φυσικό νόμο, αλλά και βασικό ιδίωμα των συγκεκριμένων έργων. Με τη λογική αυτή διαμορφώνονται πυκνώσεις από ίχνη γραφής που βρίσκονται σε μια επιφάνεια χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με βάση επαναλαμβανόμενα σταθερές συχνότητες στιγμών, σημείων, χρόνων, αποστάσεων.

Η έκθεση “Aenima” διαπραγματεύεται ένα άνοιγμα σε μια μεταφυσική ή κοσμολογική αντίληψη της ύπαρξης όπως αυτή αντανακλάται σε θεωρίες προερχόμενες από τις κοινωνικές επιστήμες, δηλαδή το ότι η ανθρώπινη οντότητα είναι στενά συνδεδεμένη με το κλίμα ή τα βακτήρια μέσα και έξω από το DNA μας. Το ότι υπάρχει μια βαθύτερη σχέση που μας καθορίζει με την φύση – τον πλανήτη γη, την ολότητα των οργανισμών, αλλά ακόμα και με τον μακρόκοσμο του σύμπαντος.

Ως εκ τούτου, το σύνολο των έργων παρουσιάζει απόπειρες απεικόνισης – ή καλύτερα γραφής – ενός παλμού, μίας εσωτερικής ροής ενέργειας, μέσα από σχέσεις πύκνωσης και αραίωσης της σχεδιαστικής ύλης. Κάνει ένα σχόλιο και ταυτόχρονα μία προσωπική καταγραφή που αφορά στο σχεσιακό σύστημα της μονάδας – μικρόκοσμου και του δικτύου – μακρόκοσμου, που ολοκληρώνει την ύπαρξή μας με ό,τι μας περιβάλλει.

Ο Πάνος Φαμέλης σπούδασε στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Hogeschool Gent, Bέλγιο (Εrasmus), καθώς και στην Καλών Τεχνών της Αθήνας για Μεταπτυχιακές σπουδές. Έχει διακριθεί από το ΙΚΥ τα έτη 2002 και 2005, από το Μ.Μ.Σ.Τ. το 2005 και από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2008. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
Β is everything you can imagine from the material world: έκθεση του Δημήτρη Φουτρή στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
23.11.2016 14:15
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Δημήτρη Φουτρή με τίτλο Β is everything you can imagine from the material world. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.
Τραμουντάνα: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
31.10.2016 10:01
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ομαδική έκθεση με τίτλο Τραμουντάνα, σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Κατερίνα Χρηστίδη - Η Μέρα που η σκιά ήταν ίσως σκοτεινότερη: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
06.09.2016 14:27
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη με τίτλο Η μέρα που η σκιά του ήταν ίσως σκοτεινότερη.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.