Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Ριχάρδος ο Γ'- Γιάννης Χουβαρδάς: Κριτική θέατρου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 13:19
Ριχάρδος ο Γ'- Γιάννης Χουβαρδάς: Κριτική θέατρου

«Το βασίλειό μου για ένα άλογο»

 

Από τα πιο διάσημα κείμενα του Σαίξπηρ, ο «Ριχάρδος ο Γ’», επιλέχθηκε για να σημάνει μια πολυ-αναμενόμενη καλλιτεχνική επιστροφή στη σκηνή του Εθνικού θεάτρου. Αυτή του πρώην διευθυντή του, Γιάννη Χουβαρδά. Τρία σχεδόν χρόνια μετά το αξέχαστο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» και τέσσερα μετά τον «Περικλή», ο Χουβαρδάς καταπιάνεται με ένα έργο υψηλών απαιτήσεων και νοημάτων.

 

Ο Ριχάρδος, δούκας του Γκλόστερ, μικρότερος αδερφός του βασιλιά Εδουάρδου, εποφθαλμιά τον θρόνο μετά την αρρώστια και τον θάνατο του δεύτερου. Χωρίς να χάνει καιρό, ξεκινά με μαεστρία να μηχανορραφεί. Φλερτάρει με την Άννα, χήρα του Εδουάρδου, λέγοντας ότι σκότωσε τον άνδρα της επειδή την αγαπούσε. Σκοτώνει τον αδερφό του Κλάρενς, ώστε να κληθεί να αναλάβει το θρόνο μέχρι ο μικρότερος γιος του Εδουάρδου, να ενηλικιωθεί. Όμως δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη: στέλνει τους αντιπάλους μακριά, αρχίζει να διαπράττει απανωτούς φόνους, διαδίδει ψέματα για την πατρότητα των μικρών διαδόχων, ενώ οργανώνει τέλεια την αναγγελία του σε βασιλιά, κάτω από φαινομενικές αρνήσεις. Όταν η σύζυγός του πια, Άννα, εξαφανιστεί μυστηριωδώς, ξεκινά το φλερτ με την Ελισσάβετ, ανιψιά του και κόρη του Εδουάρδου. Η Ελισσάβετ όμως, σκοπεύει να παντρευτεί τον κόμη του Ρίτσμοντ, που οργανώνεται ενάντια στον Ριχάρδο. Οι δύο άνδρες θα συγκρουστούν στο Μπόσγουρθ. Τη νύχτα πριν την μοιραία μάχη, θα εμφανιστούν μπροστά στο Ριχάρδο σαν φαντάσματα, όσοι σκοτώθηκαν εξαιτίας του και θα προφητεύσουν το τέλος του. Στην περιβόητη μάχη, ο Ριχάρδος θα πέσει από το άλογό του και ο Ρίτσμοντ θα τον σκοτώσει, αναγορεύοντας τον εαυτό του ως βασιλιά Ερρίκο Ζ’. Με τον θάνατο του Ριχάρδου και του γάμου μεταξύ του Ερρίκου και της Ελισσάβετ, τελειώνει ιστορικά η δυναστεία των Γιορκ, μα ταυτόχρονα και ο διάσημος Πόλεμος των Ρόδων μεταξύ των Γιορκ και των Λάνκαστερ.

 

Ο χαρακτήρας του Ριχάρδου είναι μία έντονη διερεύνηση της ψυχολογίας του κακού, μία ιδιαίτερη εστίαση στο τι γίνεται μέσα στο μυαλό του. Είναι ο ήρωας του Σαίξπηρ που τροφοδοτεί μία ιδιόμορφη και ευμετάβλητη σχέση με το κοινό, όσο κανένας άλλος. Από την αρχή ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν τον εμποδίζει να πετύχει τους στόχους του. Όμως η πανουργία του και η συναρπαστική εικόνα του, δοκιμάζει ακόμη και το θαυμασμό του θεατή. Ο Ριχάρδος χρησιμοποιεί τη δυσμορφία του για να κερδίσει την συμπάθεια και να επιτύχει τους σκοπούς του. Η πραγματική ασχήμια είναι στην έμφυτη κακία του, παρά στο κόμπλεξ για τις σωματικές του αδυναμίες. Ειδικά στις σκηνές του τέλους γίνεται εμφανής όλη η τερατώδης προσωπικότητά του και γκρεμίζει όποια επίπλαστη εικόνα είχε δημιουργήσει, αποκαλύπτοντας την αληθινή του φύση.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σαιξπηρικό κείμενο παρουσιάζει η δυναμική της γλώσσας. Η γλώσσα για την αναρρίχηση στην εξουσία είναι ένα σημαντικό όπλο για το Ριχάρδο. Η γλώσσα είναι που αιχμαλωτίζει την Λαίδη Άννα, που φυλακίζει τους αντιπάλους του, αλλά ταυτόχρονα τον οδηγεί στην αναγόρευσή του ως μεγάλο ηγεμόνα. Μόνο όταν οι λεκτικές του δεξιότητες μπορούν να αποκρουστούν από τους αντιπάλους του, ο Ριχάρδος χρησιμοποιεί σκληρή βία, γιατί μόνο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δουν ξεκάθαρα την πανούργα στρατηγική του και να τον αντικρούσουν.

 

 

Στη διασκευή που δημιούργησε ο Γιάννης Χουβαρδάς, η ιστορία του Ριχάρδου, παρουσιάζεται ως γοτθικό παραμύθι ή γκροτέσκο κόμικ. Ήρωες - καρικατούρες εξπρεσιονιστικά σκηνικά, ευρήματα και σύμβολα που ξεφεύγουν αρκετά από μία συμβατική-ιστορική ανάγνωση του έργου. Οι χαρακτήρες μοιάζουν τερατωδώς παραμορφωμένοι, σαν έχουν μεγεθυνθεί επί χίλια και αποτυπωθεί πάνω στην όψη τους οι αδυναμίες, τα πάθη και η ψυχική ασχήμια. Οι ηθοποιοί κάποια στιγμή ενώνονται με το κοινό και η απόσταση μεταξύ θεατών και σκηνής εκμηδενίζεται. Ταυτόχρονα η πάντοτε έντονη σωματική πόζα και κίνηση, ενισχύει την θεατρικότητα. Γενικώς, είναι μια παράσταση που περιέχει αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα, μερικά εκ των οποίων ο Γιάννης Χουβαρδάς έχει ξαναχρησιμοποιήσει κατά καιρούς σε παραστάσεις του, ενώ άλλα ήταν καινοτόμα. Ταυτόχρονα όμως δεν αποφεύχθηκαν κάποια άσκοπα πλατιάσματα σε μικρά διαστήματα. Θα μπορούσε έτσι να γίνει και οικονομία χρόνου. Η συνεισφορά των έξοχων εξπρεσιονιστικών σκηνικών της Εύας Μανιδάκη ήταν σημαντικότατη για την σκηνοθετική έμπνευση- τόσο η στιλιζαρισμένη αποτύπωση του πύργου και του περιβάλλοντος χώρου ως ξέφρενη γκόθικ ζωγραφιά όσο και η γεωμετρική κατασκευή σαν καταβύθιση στο υποσυνείδητο του ήρωα. Τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, κραυγαλέα, κιτς, εντυπωσιακά, σαν τα πρόσωπα που τα φορούν. Πολύ ταιριαστή η μουσική του Δημοσθένη Γρίβα, ενώ οι κινηματογραφικοί φωτισμοί ανήκουν στο Λευτέρη Παυλόπουλο. Μεστή και σύγχρονη η μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου.

 

Η παράσταση οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στους ηθοποιούς της. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ως «Ριχάρδος» είναι η ψυχή του έργου, σε μία από τις καλύτερές του ερμηνείες. Έκανε δικό του το ρόλο, αποτυπώνοντας τον παροξυσμό, τη λύσσα για δόξα και τιμές, ενός ανθρώπου καθόλα προβληματικού και κακού. Από τον πολυπληθή θίασο ξεχωρίζουν ιδιαίτερα η Θέμιδα Μπαζάκα ως «Μαργαρίτα», η Σοφία Σειρλή ως «Δούκισσα», ο Νίκος Ψαρράς ως «Μπάκιγχαμ», η Καριοφυλλιά Καραμπέτη με την έντονη ερμηνεία ως «Ελισσάβετ» και η Αναστασία Κονίδη στο διπλό ρόλο του «Νεαρού Γιορκ» και του «Υπηρέτη». Η τελευταία έχει ξαναδοκιμαστεί επιτυχημένα στο παρελθόν σε ανδρικό ρόλο. Περιμένουμε να τη δούμε και σε κάτι πληρέστερο στο μέλλον. Πολύ ενδιαφέροντα ερμηνευτικά στοιχεία στους ρόλους τους είχαν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Περικλής Μουστάκης ιδιαίτερα στις τελευταίες σκηνές, Κώστας Μπερικόπουλος και Μάνος Βακούσης. Έξοχος ο Άγγελος Παπαδημητρίου στην καρικατουρίστικη εκδοχή του «Ράτκλιφ». Στην σκηνή εμφανίζονται ακόμη ολοκληρώνοντας το εντυπωσιακά καλό καστ οι Γιάννης Τσορτέκης, Δημήτρης Παπανικολάου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Γιωργής Τσουρής, Θεανώ Μεταξά, Νικόλας Χανακούλας, Κρις Ραντάνοφ.

 

 

Ο Ριχάρδος από την πρώτη στιγμή στέκεται ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του. Ξέρει ποιος είναι. Κυνικός, καταστροφικός αλαζόνας, πολεμά τους πάντες προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του. Προσωρινά το καταφέρνει. Μέχρι που ηττάται και πέφτει μαζί, η αυλαία ενός πολέμου και μιας ολόκληρης δυναστείας. 

 

*Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

 

O«Ριχάρδος Γ΄» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνoθεσία Γιάννη Χουβαρδά

Εκτύπωση
Περισσότερα
«Τρειςευτυχισμένοι»: Ο φαύλος κύκλος της απιστίας
14.02.2017 13:59
Λίγα χρόνια μετά την «Υπόθεση της οδού Λουρσίν», το Θέατρο Πορεία ξαναστρέφεται στα κείμενα του Λαμπίς και τον σχολιασμό του περί απιστίας και διάλυσης των σχέσεων. Στον Λαμπίς, όπως και στον Φεντώ, κυριαρχούν τα ερωτικά τρίγωνα. Όμως ειδικά στον «Πιο ευτυχισμένο από τους τρεις», όπως είναι η ακριβής μετάφραση του τίτλου, οι κώδικες του είδους έχουν εκραγεί.
«1984»: Δυστοπικά μαρτύρια με διαχρονική σημασία
11.01.2017 15:23
Το μεγαλειώδες κύκνειο άσμα του Τζωρτζ Όργουελ, «1984» γράφτηκε το 1948, όμως αποδείχτηκε ακραία προφητικό, αν αναλογιστεί κανείς πως στις μετέπειτα εποχές, όπως και η δική μας, άνθρωποι «παραδίδουν» την ιδιωτικότητά τους σε κάθε είδους «Μεγάλο αδερφό», ο απολυταρχισμός κάνει και πάλι ορατή την ύπαρξή του μέσα στην κοινωνία και διάφορες χώρες ανά την υφήλιο βρίσκονται σε μια αδιάκοπη πολεμική σύγκρουση.
«Δεύτερη φωνή»: Μια κοινωνία γεμάτη απωθημένα
07.12.2016 12:18
Η κρίση και η περίοδος που τη γέννησε, τροφοδοτεί αρκετά συχνά το θέατρό μας, δίνοντας στους δημιουργούς διάφορες αφορμές για δραματουργικούς σχολιασμούς. Ένα τέτοιο έργο, είναι και η «Δεύτερη φωνή» του Μιχάλη Ρέππα και του Θανάση Παπαθανασίου, που απεικονίζει με απόλυτο ρεαλισμό, την ελληνική κοινωνία που παρακμάζει σταθερά, μέσα από τον πιο «ισχυρό» πυρήνα της: την οικογένεια.
«Το ’21»: Ελληνική Επανάσταση σε ροκ τόνους
22.11.2016 12:09
Τι μουσικές θα συνόδευαν ιδανικά την Ελληνική Επανάσταση; Παραδοσιακοί ήχοι όπως τους έχουμε συνηθίσει ή μήπως οι ροκ και πανκ αποχρώσεις αποτελούν ένα πιο ταιριαστό «χαλί» στα γεγονότα; Ο Άρης Μπινιάρης φαίνεται να απαντά σε αυτήν την απορία, μέσα από «Το ’21», μια παράσταση που ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της σε Φεστιβάλ Αθηνών και Gazarte, την βρίσκουμε αυτή τη φορά στο θέατρο Πορεία.
Είδαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών: Top Girls, Αλέξης Ρίγλης
28.07.2016 14:58
Σε μια εποχή που κυλάει με φρενήρεις ρυθμούς, τα διλήμματα και οι ενδοιασμοί που γεννιούνται στη σύγχρονη γυναίκα είναι πολλαπλοί. Ζητήματα όπως η επιλογή καριέρας ή οικογένειας ή η κοινωνική ανέλιξη με πολλά θύματα και σκληρές συνέπειες, είναι μόνο μερικά από όσα αναδύθηκαν τα χρόνια της έντονης ανάγκης για χειραφέτηση. Στον απόηχο όλων αυτών των κοινωνικών συγκυριών, αλλά ταυτόχρονα την περίοδο ενός πολιτικού αναβρασμού, η Caryl Churchill γράφει τα «Top Girls», με τα οποία εξερευνά ένα σύνολο φεμινιστικών ανησυχιών και επιδιώκει να απομυθοποιήσει τις κατηγορίες της τάξης και του φύλου, προκειμένου να συμβάλει στην πολιτική μεταμόρφωση των γυναικών.
«Τρεις αδερφές»: Ζωές γεμάτες ανεκπλήρωτες προσδοκίες
23.05.2016 17:11
Από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Τσέχωφ, οι «Τρεις αδερφές», αφηγούνται το ταξίδι τριών γυναικών σε ένα σύμπαν πλημμυρισμένο συναισθήματα και τρυφερές, ανεκπλήρωτες προσδοκίες.
«Χειρόγραφο» - Χάρις Αλεξίου: Απολογισμός μιας μεγάλης πορείας
15.04.2016 11:27
«Σήμερα ήταν τρύγος και πατήσαμε σταφύλια», είναι η πρώτη φράση που ακούγεται από το στόμα της γυναίκας που μπαίνει κρατώντας στα χέρια ένα ηλεκτρονικό σημειωματάριο, του οποίου η οθόνη είναι το μοναδικό πράγμα που φωτίζει το πρόσωπό της στο πυκνό σκοτάδι. Ξεκινά τότε μια επισκοπική απαρίθμηση γεγονότων της πρώιμης ζωής της. «Σήμερα η γιαγιά έφτιαξε τηγανίτες και έβαλε πετιμέζι», «Σήμερα ο μπαμπάς είναι άρρωστος», «Σήμερα η μαμά έβαψε τα ρούχα μαύρα για να είναι έτοιμα», «Σήμερα ο μπαμπάς πήγε στην εκκλησία, γύρισε και πέθανε».
«Άννα Καρένινα»: Καταστροφικά πάθη στην Ρωσία του 19ου αιώνα
08.04.2016 15:45
Ακόμα και όποιος δεν έχει ποτέ πιάσει στα χέρια του το μυθιστόρημα του Τολστόι, γνωρίζει επιγραμματικά την τραγική ιστορία της ηρωίδας που απελπισμένη έπεσε στις ράγες του τρένου, αποζητώντας διέξοδο στα βασανιστικά της διλήμματα και αμφιθυμίες. Το βιβλίο αποτελεί ψηφιδωτό της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, ενώ την κεντρική του πλοκή, αποτελεί το ερωτικό δράμα μιας νέας και όμορφης γυναίκας, της Άννας, η οποία αδυνατώντας να ζήσει όπως πραγματικά επιθυμεί κοντά στο πρόσωπο που αγαπά, πνίγεται μέσα στις κοινωνικές συμβάσεις.