Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Τελευταίο αντίο στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο

Τελευταίο αντίο στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 χρονών, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, μετά από καρδιακό επειδόσιο που υπέστη.

Η τελευταία του ταινία «Η κόρη του Ρέμπραντ» (17η) παίζεται αυτή την εποχή στις αίθουσες.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές. Το 1960-1973 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης, ενώ την ίδια περίοδο συνήθιζε να περνά τον χρόνο του στην en:Cinémathèque Française, γαλλική ταινιοθήκη όπου κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ταινιών στον κόσμο. Το 1973 επέστρεψε στην Αθήνα.Πλάι του καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του, η σύντροφός του Μαριάννα Σπανουδάκη, η οποία, ως ενδυματολόγος, συμμετείχε πιστά σε όλες του τις παραγωγές. Από το 1974 σηνοθέτησε, με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ, ταινίες που θεματικά προσεγγίζουν ζητήματα ερωτικής αυταπάτης και φθοράς των ανθρωπίνων σχέσεων. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.("Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας", "Delivery", "Αθήνα-Κωνσταντινούπολη").

Φιλμογραφία

Τα χρώματα της Ίριδος (1974)
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
Μελόδραμα;(1981)
Βαριετέ (1985)
Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα (1988)
Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1993)
Ο εργένης (1997)
Αυτή η νύχτα μένει (1999)
Beautiful people (2001)
Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου (2002)
Delivery (2004)
Αγρύπνια (2005)
Πεθαίνοντας στην Αθήνα (2006)
Αθήνα- Κωνσταντινούπολη (2008)
Ως ηθοποιός συμμετείχε στην παραγωγή "Πέντε λεπτά ακόμα" του Γιάννη Ξανθόπουλου.

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό από το Cinemarian
30.11.2016 13:55
Το Cinemarian παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό, προβάλλοντας χαρακτηριστικές ταινίες του από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2016.
Τελευταίο αντίο στον Ανδρέα Μπάρκουλη
23.08.2016 17:09
Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016, ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, Ανδρέας Μπάρκουλης.
Τελευταίο αντίο στον Αμπάς Κιαροστάμι
05.07.2016 12:30
Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Καιροστάμι έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο στα 76 του χρόνια.
Μια δυνατή φωτιά: Αφιέρωμα στον Αλέξη Δαμιανό στην Αλκυονίδα
28.04.2016 13:44
Επτά ημέρες, από 5 έως 11 Μαΐου 2016, με προβολές, εκδηλώσεις και συζητήσεις και τη προσδοκία να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα το έργο του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Αλέξη Δαμιανού, στον κινηματογράφο Αλκυονίς.
Το Τελευταίο μας Τανγκό, του German Kral
27.04.2016 11:47
Η Rosebud.21 και η Feelgood παρουσιάζουν από τη 1 Μαΐου 2016 την ταινία Το Τελευταίο μας Τανγκό (OUR LAST TANGO) του German Kral.